Jablečná slavnost poučí, pobaví i pohostí
FOTO: autorka

Jablečná slavnost poučí, pobaví i pohostí

22. 9. 2018

V neděli 23. září se Hostětín, obec podhůří Bílých Karpat nedaleko Luhačovic, zaslíbená ekologii a jablkům, opět stane cílem pro všechny, kdo si rádi pochutnají na čerstvém jablečném moštu, jablečných moučnících a nejrůznějších krajových specialitách. 

Jistě ale také těm, kdo mají zájem dozvědět se něco nového o ekologii, pěstování ovoce či poznat stará řemesla.

Jablečné slavnosti v Hostětíně zkrátka potěší všechny, kdo si nenechají ujít jejich jedinečnou, uvolněnou a pohodovou atmosféru a navíc si rádi užívají zajímavý kulturní nabídku pro dospělé i pro děti.

S nudou se tu nepočítá
Bohatý program je rozdělen do několika tematických okruhů. Pěstitelé ovoce a zájemci o ekologii budou moci využít Ekologické a ovocnářské poradenství, navštívit výstavu starých a krajových odrůd ovoce. Připraveny budou exkurze ekologickými projekty v Hostětíně - prohlídky pasivního domu, moštárny, přírodní zahrady, kořenové čistírny odpadních vod a výtopny na biomasu.

Na návsi a v okolí Centra Veronica se po celý den bude konat jarmark tradičních řemesel s ukázkami, představí se nositelé regionální ochranné známky Tradice Bílých Karpat, bude se zde ochutnávat čerstvý mošt z místní moštárny - zájemci si budou moci sami mošt vylisovat na ručním lisu. Hostětínské hospodyňky se představí na vyhlášené přehlídce jablečných moučníků, které si návštěvníci mohou po skončení nakoupit. A že to mnohdy bývá doslova boj, kdo z koho! Pořadatelé pamatovali také na zábavu. Děti pobaví Divadlo červených nosů, těm odrostlejším zahrají cimbálové muziky, folková zpěvačka Horana se synem Janem, Pass Zlín a Nevermore a Kosmonaut Brno. Zájemci se budou moci svézt v elektromobilu i na elektrokole.

A co by to bylo za slavnost bez patřičně bohatého občerstvení? Jehněčí speciality, bioguláš, klobásky, hostětínská zelnica, bohatá nabídka jídel pro vegetariány i vegany, hostětínský radler a pivo z regionálního pivovaru, to vše uspokojí i ty největší labužníky. Vstupné na akci je pro dospělého 100 Kč, pro děti 20 Kč.

Pořadatelé upozorňují na omezené možnosti parkování v obci. Ti, kteří přijedou vlakem, nebo na kole, mohou za odměnu počítat se sníženým vstupným. Jablko v nejrůznějších podobách a variacích tedy bude opět hlavní hvězdou hostětínské slavnosti, letošní úroda patří k těm nejbohatším.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

naše tipy slavnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%