Ortoped a ekonom je dobré spojení
FOTO: archiv autorky

Ortoped a ekonom je dobré spojení

23. 9. 2018

Je zajímavé, že téměř s každým ročním obdobím se otvírá nová životní etapa: leden je jasný, jaro vítáme každoročně jako nový začátek a na podzim opět začíná nový rok. Ten školní.

Září je navíc patrně nejvlídnějším měsícem roku. Slunce už nemá takovou sílu, jen příjemně hřeje a barví přírodu do teplých tónů. Všechno se tak nějak zklidní a okolnosti nás mohou dovést k novým rozhodnutím. Třeba konečně podstoupit dlouho odkládanou operaci…

Rozhodováním k výměně kyčelního kloubu jsem se trápila možná víc než dvacet let. Dědičná artróza však dosáhla téměř čtvrtého stupně a bolest vrcholu. A tak mi předloni na jaře „naroubovali“ totální endoprotézu levé a loni o prázdninách pravé kyčle. Důvěra v operatéra ukončila moje letité trápení, a proto vám ho ráda představím. A nejen jeho.

Tandem supermanů
Když jsem se na doporučení své kamarádky kardioložky po prvé setkala s ortopedem MUDr. Petrem Konířem, vzbudil ve mně jisté rozpaky. Nemohla jsem totiž pochopit, jak může sympaťák padesát plus být špičkový specialista na endoprotézy, zároveň řídit loď i letadlo, jezdit na motorce, lyžovat, hrát v latino kapele na saxofon a ještě k tomu významně podnikat. Moje obavy se však rozplynuly poté, co mě spolu se svým operačním týmem na pražské klinice Malvazinky dokonale zbavil nešťastného dědictví po tatínkovi. A to hned dvakrát… Pozvání do rádia se pan doktor dlouho bránil, ale nakonec přišel. Vysílání Dvojky Českého rozhlasu navštívil v tandemu se svým dlouholetým kamarádem a kolegou, spolumajitelem známé české firmy. Přesně v duchu pořadu o vztazích v běhu času Nezatloukat aneb My dva a čas. Proti mně usedl k mikrofonu i neméně šarmantní Ing. Pavel Zavadil. Myslím, že jsem do té doby neměla ve studiu dva tak všestranné a úspěšné muže pohromadě. Nerada to přiznávám, ale komu čest, tomu čest…  

Akčnost mají v genech
„Proč zrovna já musím mít tak hyperaktivní matku?“ Postesknutí své mladší dcery, studentky medicíny, využil Petr Koníř místo odpovědi na otázku, jak se s takovými prototypy mužského ideálu žije jejich ženským protějškům. „Se ženou se doma moc často nepotkáváme, aby to manželství neuškodilo. Ona je manažerkou hudební skupiny Mezcla Orquesta, hodně sportuje, má spoustu aktivit. Vynahradíme si to pak na dovolené,“ dodal s úsměvem. Starší dcera pracuje v marketingovém oddělení velké firmy v Londýně a touhle dobou je už možná vdaná za svého anglického přítele… Obdivuhodný akční rádius má i Pavel Zavadil. Vystudovaný ekonom s vášnivým vztahem ke sportu a rovněž k dětem povýšil všechny své koníčky na profesionální úroveň. Už jako student si zamiloval windsurfing. A protože této disciplíně doba ani místní podmínky nepřály, pustil se do výroby prken sám.

„Nejdřív jsem je stavěl jen pro sebe, později i pro kamarády. V roce 1990 jsme pak v rámci expedice na Bajkal projeli na windsurfingu jako první na světě Bajkalské jezero,“ vzpomíná sympatický podnikatel. Vyzkoušel sportovní marketing, organizoval světový pohár v cyklotrialu, rok provozoval v Rakousku hřebčín, který zdědil po strýčkovi. Svůj další sportovní sen si splnil, když se stal jedním z 39 000 účastníků londýnského maratonu. Umístil se v první polovině.  A Londýn ho inspiroval k investici, která plní sny dětem. Nejen jeho vlastním – dvěma odrostlým dcerám a sedmiletým dvojčatům, ale všem dětem, které vstoupí do největšího hračkářství v republice, o jehož otevření v Praze Na Příkopě se přičinil.  

Pouto se stínem smrti a vůní bylinek
Petr Koníř studoval medicínu s bratrem Pavla Zavadila Michalem. Začátkem devadesátých let založili oba mladí lékaři společnost, která dodává na trh zdravotní techniku a materiál, jako jsou například kloubní implantáty. MUDr. Michal Zavadil však krátce nato tragicky zahynul při autonehodě, a v roce1995 nastoupil do firmy jeho bratr Pavel. „Už je to více než dvacet let, co s Petrem podnikáme, a nemáme problém,“ pochvaluje si Ing. Pavel Zavadil obchodní vztah, který přerostl v pevné přátelství. „A když se nám naskytla příležitost koupit firmu Herbadent, ryze českou značku spojenou s výrobou bylinných přípravků na péči o ústní dutinu, neváhali jsme. Bylo to velmi emotivní rozhodnutí,“ přiznává MUDr. Koníř. Dávná tradice a bylinkami provoněné sudy v tajemných sklepech jim učarovaly. Známá rodinná firma, kterou v Praze na Smíchově založil lékárník Vladimír Svatek se svým bratrem, oslavila loni na podzim sto dvacet let své historie a oba podnikatelé jsou už patnáct let její součástí…  

Rozum a cit v permanentní rovnováze
Firma Herbadent hodně investuje i do charity, kterou si samozřejmě pečlivě vybírá. Je historicky nejdelším hlavním partnerem projektu Českého rozhlasu pro nevidomé Světluška. „Byli jsme také dlouho hlavním partnerem našeho nejlepšího ženského družstva ve floorbalu. Za naší podpory získala děvčata sedmkrát titul Mistra republiky!“ dodává hrdě Ing.Pavel Zavadil.  „Když se člověku daří, měl by se podělit s těmi, kteří nemají takové štěstí,“ objasňuje svůj postoj k charitě MUDr.Petr Koníř.   

A co zásadního se změnilo za uplynulý rok? Oba pánové vymýšlejí stále nové projekty ve všech svých podnikatelských subjektech. Pavel Zavadil by rád rozšířil péči o ústní dutinu novou zubní pastou pro děti a bylinnými přípravky na kožní problémy. A krom toho organizuje letní tábory, kde má na starosti pětadvacet dětí. MUDr. Koníř už sice nehraje v kapele, ale v rámci své profese převádí do praxe novou revoluční metodu na obnovu kloubní chrupavky, která významně sníží počet výměn kolenních i kyčelních kloubů. Já mám ty svoje už vyměněné. Díky důsledné péči všech zaměstnanců kliniky Malvazinky (a samozřejmě poctivou rehabilitací) jsem berle odhodila tak brzy, že kelímek s kávou z automatu jsem si na pokoj přenášela v zubech jen dvakrát…

Hezké vztahy a moudrá rozhodnutí vám přeje

rozhovor
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%