100letí proletělo Vysočinou
Foto: autorka

100letí proletělo Vysočinou

27. 9. 2018

V průběhu celého léta se Vysočina vlnila v rytmech nejrůznějších hudebních žánrů. Na mnoha místech probíhaly pestré hudební festivaly i jiné slavnosti. Všechna okresní města se vystřídala v oslavách ke stoletému výročí republiky, které vyvrcholily v polovině září v centru kraje Vysočina, v Jihlavě.

Jen pro pořádek uvedu, že oslavy akce Proletí 100letí byla zahájena již 15. května Piknikem v parku u staré nemocnice v Jihlavě. Spojovacím atributem pro všech pět okresů se stal symbolický strom. Jeho korunu tvořily obrysy hranic kraje Vysočina a jednotlivé okresy byly propojeny svými siluetami v silných a bohatě rozložených větvích. Program byl pokaždé jiný, vždy doprovázen tradičními místními oslavami.

Pokračovalo se 8. června v Pelhřimově při Festivalu rekordů a kuriozit. Tam měl premiéru stroj času s úžasnou akrobatickou a pyrotechnickou ukázkou, kterou vymyslel a se svým týmem připravil Petr Píša z Jihlavy.

Zábava se přesunula s jiným bohatým programem hned v sobotu 9. června do Žďáru nad Sázavou.  Návštěvníci oblíbeného Dne Žďáru si užívali celý den rozličných radovánek a večer mohli mimo jiné opět obdivovat nevídanou hru umění, techniky a světel.

Dalším městem v pořadí byla 18. srpna Třebíč, kde se současně konaly Slavnosti Tří kápí – tradiční oslava zápisu památek do seznamu Unesco. Ani v tomto městě, stejně jako v předešlých (ani následujícím), nechyběl symbolický strom. Vyvrcholení programu nastalo opět v temné noci ukázkovým předvedením akrobatů v rozzářených světlech stroje času.

Pak již přišel na řadu Havlíčkův Brod. Letos bylo toto město poctěno slavnostním národním zahájením Dnů evropského dědictví. Již 7. září - v předvečer této významné akce byl připraven bohatý program. Ten zahajoval swingový orchestr Zatrestband z Třeště, pak se střídali na pódiu výborní odchovanci i učitelé místní ZUŠ J.V.Stamice. Přijeli i vzácní hosté, např. dámské trio z Prahy Musica Dolce Vita. Tyto umělkyně zazářily nejen předvedením klenotů české hudby, ale i svými outfity. Každá se oděla do jedné z barev naší trikolóry: bílá, červená a modrá, a moc jim to slušelo. Blýskla se i operní pěvkyně Monika Brychtová. Ovšem zlatým hřebem veškeré hudební produkce byl houslový virtuoz Jaroslav Svěcený. Ten své umění předváděl za doprovodu mladé, nadějné brodské akordeonistky Markéty Laštovičkové, ověnčené již množstvím 1. míst nejen u nás, ale i ve významných zahraničních soutěžích. Skvěle jim to spolu ladilo.

Ještě před tímto vrcholným vystoupením zde jihlavané spustili svůj stroj času a zraky všech přítomných opět směřovaly k ohnivému kolu a akrobatům (ve všech uvedených městech vždy šlo jen o kratší ukázku – jakousi ochutnávku – před velkým uvedením v Jihlavě 15.9.) Také oni sklidili za své vystoupení patřičný aplaus početného, nadšeného publika. Celé náměstí, zaplněné několikatisícovým davem pak vzhlíželo k budově Staré radnice, kde se na její fasádu promítal nově vytvořený videomaping se zásadními událostmi uplynulých sto let v Havlíčkově Brodě. Byly zmíněny nejvýznamější události a osobnosti spojené s tehdejším Německým Brodem (nyní Havlíčkovým), a někteří z nich se nesmazatelně zapsali do celonárodního dění. Byla to nádherná podívaná, zakončená promítnutím velké státní vlajky na vysokou věž hlavního kostela za zvuků hymny, hrané famózním umělcem Jaroslavem Svěceným.

Přidávám několik fotek z Jihlavy 8. září, kdy byla v rámci Dnů evropského dědictví zpřístupněna většina pamětihodností zdarma (podobně jako téměř na všech místech ČR různě v období mezi 8. – 16.9.). V Jihlavě se současně konaly dožínky, a k vyvrcholení slavností „Století proletí" tam došlo o týden později 15. 9.

Na videomaping, jak ho zachytil Libor Blažek z HBin televize, se můžete podívat zde:

Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%