Jak se starat o funkční oblečení? Nepoužívejte aviváž, sušičku ani žehličku
Funkční prádlo je nutné správně prát nebo ztratí své vlastnosti. Foto: Dynafit

Jak se starat o funkční oblečení? Nepoužívejte aviváž, sušičku ani žehličku

1. 10. 2018

Hlavně nežehlit, nepoužívat při praní aviváž, ani nesušit v sušičce, i kdy je tam na to vhodný program. Čtěte spoustu dalších tipů pro nošení a údržbu funkčního oblečení.

První spodky, trička i bundy, které lze dnes považovat za předchůdce funkčního oblečení, vznikly pro rybáře a lovce ve Skandinávii. Aby v drsných klimatických podmínkách přežili, museli zůstat v suchu a teple. A tak se obevily například materiály fungující na principu knotového efektu, které nenasáknou pot, zato ho dokážou odvést od pokožky do vnějšího prostoru, případně do další vrstvy oblečení. Jenže – aby opravdu fungovaly, musíme jim dát šanci. V čem nejčastěji chybujeme?

Funkční prádlo musí obepínat tělo
Především zapomínáme na správné vrstvení. Kdekdo dnes slyšel o tzv. cibulovém systému vrstvení oblečení, ale málokdo ho dodržuje. Přitom jeho dodržování je základem spokojeného a suchého turisty či sportovce. Problém je, že systém je funkční jen tehdy, jsou-li funkční všechny jeho části. Například každé funkční spodní prádlo musí mít ploché švy a přiléhavý střih, aby dokonale přilnulo ke kůži a docházelo ke správné termoregulaci, protože tam, kde se pokožky nedotýká, nemůže odvádět vlhkost.
Proto zvolte takovou velikost, při které bude prádlo tělo příjemně obepínat,“ doporučuje outdoorový specialista Vít Hruška a přidává jeden „tajný“ tip. „Funkční pádlo vám perfektně poslouží i v případě nemoci, když se potřebujete vypotit. Na rozdíl od bavlněného nočního prádla to funkční perfektně odvede pot od těla a nezůstane na vás mokré a přilepené...“  

Vrstvy musí navazovat
Při nošení funkčních věcí je důležitá jejich návaznost. Veškerý efekt funkčního prádla se vytratí, když si přes něj oblékneme bavlněnou mikinu, protože vodní páry nemohou od těla odcházet do ovzduší. Stejně tak přijde vniveč, pokud si třeba na kolo vezmeme pod membránovou bundu bavlněné tričko. Podle odborníků chybujeme i při výběru ponožek do bot s membránou.
„Vrstvení a funkčnost je třeba dodržovat i u obuvi a ponožek. Lidé si často neuvědomují, že froté nebo bavlněné ponožky jsou ve funkčních botách spíš na škodu. Ovšem rád bych upozornil ještě na jeden častý nevhodný jev, a sice zvyk brát si na běžné nošení během teplých a slunečních dní boty s membránou. Protože i když jde o kvalitní materiál, nikdy nedosáhnete takové prodyšnosti, jako u bot bez membrány, a noha se tak zbytečně zapařuje a přehřívá,“ vysvětluje Vít Hruška.
Velmi populárními se staly péřové bundy, které slouží jako izolační vrstva nejen v zimě, ale i v létě za studených nocí. „Ty kvalitní váží pouhých 300 gramů a dají se sbalit do úhledného pytlíčku,“ dodává horský vůdce Gabo Adamec, který je propagátorem skialpinismu v Čechách. A zároveň upozorňuje, že i taková jednoduchá bunda potřebuje pečlivé zacházení. „Doma ji skladujte důkladně protřepanou a vyvěšenou na ramínku, aby se peří nelámalo. Jinak ztratí svou jedinečnou izolační vrstvu.“   

5 tipů pro správnou údržbu funkčního prádla
+ Prádlo perte narub, protože zipy, zkracovače nebo nášivky mohou u jemnějších pletenin způsobit zatržení.
+ Volte programy s teplotami nejvýše do 40 °C – vyšší teplota by mohla nenávratně poškodit strukturu vlákna.
+Vždy používejte technické prací prostředky na funkční prádlo. Klasický prášek často obsahuje změkčovadla nebo rozjasňovače, které by mohly vaše prádlo nenávratně poškodit.
+ Pozor na aviváž, tu na funkční prádlo vůbec nepoužívejte. Prádlo by tzv. zalepila a zničila by jeho termoizolační vlastnosti i schopnost odvádět vlhkost.
+ Nedávejte prádlo do sušičky, jinak se vám srazí i o několik velikostí.
+ „Goretexové věci je nutné obnovovat impregnačními prostředky,“ dodává horský vůdce Gabo Adamec. Ty se buď po vyprání nastříkají, nebo se v nich dá prádlo vyprat v pračce.
+ Péřové bundy perte co nejšetrněji, nesušte je v sušičce, ani na přímém zdroji tepla před a v průběhu sušením je důkladně protřepejte. Peří musí nabrat vzduch a mohlo by se polámat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%