Výlet na hrad Blansko
Foto: autorka - Cestování

Výlet na hrad Blansko

1. 10. 2018

Ačkoliv to ke zřícenině hradu Blansko nemáme daleko, neměla jsem o něm ani tušení. Zahlédli jsme na jaře reportáž v Toulavce a já, jako přistěhovalec, jsem o tom nic nevěděla. Samozřejmě, že jsem tuto kulturní památku zařadila na seznam míst, která chci poznat. Povedlo se nám to  28.9. 2018 na sv. Václava, a zatímco jiní slavili tohoto světce, my šplhali do kopce na zříceninu. Jako vždy jsme zvolili tu nejdelší a nejhorší cestu. Když jsem se nahoře podívala z kopce a viděla cca 200 m pod námi parkoviště, tak mě málem kleplo.

Hrad Blansko, tedy to, co z něj zbylo, leží v nadmořské výšce 545 m, severovýchodně od Ústí n/L na katastru obce Mírkov Povrly. První zmínka o hradu pochází z roku 1401 a většinou byl v držení Vartenberků. Hradu se nevyhnuly války a přecházení z ruky do ruky, začátkem 17. století sloužil jako vězení a po roce 1628 ho čekalo to, co mnoho hradů v té době, a to je zpustnutí. Na počátku 21. století byly pozůstatky této gotické památky odkoupeny od Lesů ČR obcí Ryjice, která se snaží o zabezpečení zdiva, hotovo má být v roce 2020. Hrady a zámky mají většinou své strašidlo a má ho i Blansko. Sídlil zde prý obr, který velkým prakem střílel na město kamení a koše s jedovatými hady a různě škodil jeho obyvatelům. Ti se samozřejmě namíchli, a když se obr zdržel ve městě po zvonění večerního zvonu, vrhli se na něj a utloukli ho. Neměl si na ně dovolovat, že jo. Podrobnější informace jsou k nalezení na wikipedii.

Výlet to byl celkem fyzicky náročný, alespoň pro mě, slunce nám svítilo krásně na cestu, téměř nikoho jsme cestou nepotkali, jen na zpáteční cestě z kopce jsme narazili na paní, které mohlo být tak kolem 80 let a ona šla nahoru. V tu chvíli jsem se zastyděla, že jsem celou cestu nadávala. Ještě jedna taková maličkost, jít z prudšího kopce s čerstvě udělanou pedikúrou je fakt něco. Bohužel, velkolepé výhledy se nekonaly, neboť bylo oblačno a zamlženo.

Tradicí je při výstupu na vrchol přinést s sebou kámen jakékoliv velikosti a tím podpořit jeho zachování. Procházku na hrad Blansko mohu vřele doporučit.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.