Kdepak tuto přírodní scenérii uvidíte?
Foto: autorka

Kdepak tuto přírodní scenérii uvidíte?

2. 10. 2018

Z výšky 147 m padá voda našeho nejvyššího vodopádu do krásného dolu.

Tato padající voda byla v mém životě několikrát oblíbeným cílem letního putování naší rodiny po Krkonošských horách. Pamatuji si dobře ještě starou dřevěnou Labskou boudu, /vyhořela 6.11.1965/. Dodnes visí její dobová, zarámovaná fotografie u mé maminky. Od Labské jen malý kousek jsme vždy čekali, až se naplní umělá nádržka s vodou, a pak, obsluha zdvihla stavidlo a voda se vyřítila obrovskou rychlostí dolů po kaskádách. Vždy to byla nádherná podívaná z vytvořené vyhlídky se zábradlím. Vyhlídka na vodopád byla jak shora, tak i z dolní části vodopádu. Ještě dnes, když zavřu oči, vidím tu nádheru a cítím tu vůni čisté vody, jejíž kapky stříkaly do všech stran. Bože, kde ty doby jsou? Odnesl je vodopád a pak dál Labe až do mého rodiště Kolína a dále až do moře – snad, nebo kdo ví, ale jsou nenávratně pryč, jen vzpomínky zůstaly. Dnes již tam stavidlo a budky pro obsluhu nejsou.
Vodopád je 147 m vysoký, jeho voda padá příkrými kaskádami z Pančavské louky do Labského dolu. Vodopád je tvořen potokem Pančava a nejvíce vody mu dodává jarní tání sněhu.
Vodopád má čtyři hlavní stupně, které mají výšku 36 m, 39 m,23m a 20 m. Jeho šířka se mění podle množství protékající vody. Pohybuje se mezi 4 až 8 m.
Vodopád je celoročně přístupný a je to opravdu nevídaná podívaná, zvláště pak i v zimě.

Od vodopádu se neváhejte vydat k Ambrožově vyhlídce, z níž jsou působivé výhledy na Kozí hřbety, Labský důl, Kotel a Lysou horu. Nenechte si tuto vyhlídku ujít.

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%