Ozvěny z kalendária: 4.10. Mezinárodní den zvířat

Ozvěny z kalendária: 4.10. Mezinárodní den zvířat

3. 10. 2018

Motto: „Teprve láska ke všemu živému udělala z člověka lidskou bytost.“ (Autor neznámý)

Proč právě 4. říjen? 
Toto datum bylo vybráno na počest Svatého Františka z Assisi. František, zakladatel žebravého řádu františkánů, hlásal skromný život v chudobě a pečoval o opuštěná a nemocná zvířata. Podle historických pramenů se zvířaty mluvil. Nepovažoval je za bytosti nižší než člověk, ale za své sestry a bratry, děti jednoho otce. Takový přístup k živočichům nebyl v křesťanství typický. František z Assisi navíc předjímal požadavky ekologického charakteru včetně rozšíření lidské etiky na vše živé, proto se stal patronem ekologie. František zemřel dne 4. října 1226, a právě z tohoto důvodu bylo toto datum později vhodné k vyhlášení Světového dne zvířat.Tato tradice začala již v roce 1931 v italské Florencii (shodou okolností byla v tento rok otevřena i zoologická zahrada v Praze), ovšem Česká republika se těchto oslav oficiálně účastnila poprvé až v roce 1994. Zdroj: http://www.ecmost.cz  ,( včetně obr.)

Účel vyhlášení je jasný, připomenout lidem, že zvířata jsou živí tvorové a důležitá součást naší planety. Chování lidí ke zvířatům tedy má být ohleduplné a každý by se měl vyvarovat jakýchkoli projevů týrání a omezování zvířecí svobody.

Spolu se vzpomínkou na ušlechtilý přístup sv. Františka k této otázce zazní až po velmi dlouhé době nadějná zpráva z tohoto tisíciletí. Dne 7.listopadu roku 2007 došlo k důležité, možno říct historické události; v budově amerického senátu ve Washingtonu se sešli představitelé více než dvaceti světových církví, aby podepsali dokument nazvaný
                                               "Výzva církví k soucitu ke zvířatům"
No, konečně, chtělo by se člověku zajásat, jenže můžeme této shodě církví věřit, když na druhé straně často postrádají soucit s lidmi, kteří se proviní jen odlišnou vírou anebo jsou nevěřící. Opravdu budou toto prohlášení církví respektovat třeba i  radikální islamisté a budou zvířatům tolerovat jejich ateismus? Ovšem třeba i v silně katolickém Španělsku si koridy - krvavé fiesty získaly davy fanoušků. Asi si to František takhle nepředstavoval.

Ve Wikipedii pod heslem „Zvíře“ se dočteme mnohé o filosofickém a kulturním pojetí zvířat v názorech významných osobností historie. Zmínka o tom, že v některých kulturách a náboženstvích jsou některé druhy zvířat považovány za posvátné či naopak rituálně nečisté zvídavější z nás přivede v době internetu snadným pátráním k mnoha dalším zajímavostem, které by si zasloužily několik samostatných článků. Zmíním jen že některé pozoruhodné protiklady existují dodnes. Například v zemích, jako je Indie a Nepál, kde hinduisté tvoří většinu populace, mají v náboženských obřadech hlavní roli mléko a mléčné výrobky z kravského mléka. Krávy jsou respektovány – je jim dovoleno se volně pohybovat i na nejrušnějších ulicích velkých měst, jako je Dillí. Na mnoha místech v Indii je považováno za velmi slibné dát něco k jídlu krávě před snídaní. V mnoha Indických státech je zakázáno zabít krávu. Za zabití nebo zranění krávy jsou udělovány i nepodmíněné tresty vězení.


Polední siesta ve Vrindavánu – Indie (obr. Wikipedie)

Jak si ovšem vysvětlit zprávu z r. 2009. Cituji z wikinews.org:
„Během dvoudenního hinduistického svátku, který se v pětiletých intervalech koná v Nepálu, bylo rituálně obětováno několik stovek tisíc zvířat. Tato největší zvířecí oběť na světě má zajistit jejím vykonavatelům prosperitu, odvrátit zlo a zároveň slouží k uctění Gadhimai, hinduistické bohyni síly. Obětováni byli především holubi, kuřata, buvoli a kozy. (Na místo konání oběti se sjeli mimo Nepálců především Indové z nedalekých států jako je Bihár a Uttarpradéš. (až 81% Nepálců se hlásí k hinduismu). Protesty mezinárodních organizací hájící práva zvířat nepálská vláda odmítla s tím, že se oběť koná každých pět let a patří již k dlouhodobé tradici“.

To je tedy argument! Takže vzhledem k dlouhodobé tradici by snad v Evropě mohly být upalovány čarodějnic? To byla také zatraceně dlouhodobá tradice. Hloupost politiků zřejmě nezná hranic.

Což nás přivádí k obětování zvířat v různých lidských společenstvích pravěkem počínaje a samozřejmě bychom nemohli opominout i lidské oběti, většinou také z náboženských důvodů. To však již není účelem tohoto článku, který by měl být oslavný. Tak již jen pro úplnost zmíním jak na tom zvířata jsou v našem zákonodárství.

Aktuálně z České republiky 

Je to smutné, ale až Občanský zákoník z doby nedávné konečně výslovně konstatuje, že „ živé zvíře není věc“, od čehož se teprve odvíjí všechno ostatní. Takže „některá ustanovení o věcech se na zvíře mohou použít, ale jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze živého tvora ani ustanovením zvláštních zákonů vydaných k ochraně zvířat“. Podle návrhu si zvíře například nemůže zakoupit osoba mladší patnácti let. Také při záchraně zvířete dnes člověk nesmí způsobit větší škodu, než jakou má zvíře cenu. Nově bude mít život zvířete přednost před majetkem. Vyčíslení náhrady škody za věc nebo domácí zvíře má zohledňovat „cenu zvláštní obliby“.

Ovšem zaujalo mne „Právo pastvy“, což byla původně pozemková polní služebnost, která omezovala vlastníka pozemku ve prospěch majitele na něm dlouhodobě se pasoucích zvířat. Podstata spočívala v tom, že vlastník pozemku musel výkon této služebnosti strpět, nemohl tedy ze svého pozemku daná zvířata vyhnat. Tak bylo stanoveno, že právo pastvy se vztahuje na všechny druhy tažného, hovězího tažného a skopového dobytka, nikoli však na vepře a drůbež a na lesních pozemcích také nikoli na kozy. V českém občanském zákoníku, účinném od roku 2014, je právo pastvy, jakožto jeden z druhů pozemkových služebností, obsaženo a není od dřívější úpravy nijak zvláště odchylné.
Ale proč jsou v něm diskriminovány kozy? Měly snad ovce protekci u ministra spravedlnosti? 

Nicméně, abych byl spravedlivý, musím uznat, že i u nás opravdu nastala mnohá zlepšení. Především v tom, že se lidé více snaží zabránit evidentnímu týrání zvířat především ve velkochovech, ale i v menším měřítku – třeba v tzv. množírnách. Část veřejnosti postupně tlačí na politiky, aby byla garantována zvířatům práva a  tyto snahy vedou k přitvrzování postihů za týrání zvířat. Veřejnost je častěji vyburcována
k projevům nesouhlasu mediálně známými případy a celá řada organizací se snaží proti týrání bojovat.U nás např. existuje dokonce pomoc týraným zvířatům "ONLINE“, kam můžete z domova nahlásit podezření na týrání zvířat, na které jste narazili. Formulář k vyplnění je zde: https://alan.dog-point.cz/nahlaseni-tyrani-zvirat/  .

V této souvislosti bych rád uvedl ještě jednu zajímavost z Wikipedie. Cituji: „Na počátku 20. století existoval nejpřísnější zákon na ochranu zvířat paradoxně v totalitním a antihumanistickém nacistickém Německu. V době, kdy v koncentračních táborech umírají v krutých podmínkách lidé, přijímá roku 1933 Německo nejtvrdší zákon na ochranu zvířat, jaký tehdy vůbec na světě existuje. Nacistické zákony na ochranu zvířat byly velmi detailní. Už v první verzi z roku 1933 je např. přísně postihováno týrání zvířat, je zakázáno užívání psů při honech, je regulována kastrace zvířat a je stanoveno maximální množství práce, které může být požadováno od zvířat na polích nebo v dolech. Další ustanovení omezovalo vědecké a lékařské experimenty na zvířatech, které se směly provádět jen výjimečně a s výslovným povolením ministerstva vnitra (přičemž v koncentračních táborech se samozřejmě prováděly drastické „vědecké“ pokusy na lidech zcela bez omezení). Nacistický zákon na ochranu zvířat  Přísný nacistický zákon o metodách zabíjení zvířat z roku 1933 zůstal dokonce v platnosti až do roku 1997.“. Co k tomu dodat? Ponechávám bez komentáře.  .

Nuže, vážení čtenáři, dostávám se k tomu hlavnímu – k několika nabídkám, které by vás snad mohly zaujmout. Mezinárodní den zvířat 2018 můžete oslavit s kulturním programem.  Pod upoutávkou vždy uvedu odkaz na zdroj, kde naleznete další podrobnosti o připravovaných akcích. Vezmu to chronologicky.

Den zvířat 4.října Toulcův Dvůr Praha 10, 15:00 - 18:00 hod.
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/den-zvirat--1-.aspx 


Velmi zajímavý program, např.: Křtění telátka, ukázka asistenčních psů, stříhání ovcí, ukázka policejních koní.
Vyhlášení výtvarné soutěže Pomáháme zvířatům.

Zoo Praha v sobotu 6.října
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/karneval-zvirat-v-zoo-praha.aspx  

  
Užijte si průvod zvířecích masek, pohybovou, hudební a výtvarnou dílnu. Na závěr dne předáme dárek slůněti Rudimu k druhým narozeninám.

Světový den zvířat v Zoo Liberec 6.října 2018 v 9.00 - 18.00 hod.
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/svetovy-den-zvirat-v-zoo-liberec.aspx  



Zajímavosti z živočišné říše, představení činnost Záchranné stanice pro handicapované živočichy a útulku pro opuštěná zvířata ARCHA i výživu zvířat. V rámci bohatého programu budou připravena komentovaná stanoviště, návštěvníci budou moci zhlédnout krmení zvířat či
si popovídat přímo s ošetřovateli. A nejen děti, ale také dospělé je připraveno divadelní představení.

Den zvířat v Zoo Hluboká, 6. října 2018 10:00 - 16:00 hod.
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/den-zvirat-v-zoo-hluboka.aspx  



Během celého dne budou v Zoo Hluboká probíhat komentovaná krmení u vybraných druhů. Zvířata dostanou hračku či jinou zábavu a návštěvníci se od chovatele dozví zajímavosti ze života těchto zvířat. Zoo pro děti připravila soutěž a výtvarné tvoření.

Světový den zvířat v Zoo Brno 6. října 2018 9:00 - 17:00 hod.
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/svetovy-den-zvirat-v-zoo-brno.aspx  

 
Pro děti i jejich rodiče bude připravena naučná stezka po zoo. Tradičně se budeme věnovat zajímavostem ze zvířecí říše, ale nahlédneme také do problematiky plastů, které způsobují na naší planetě mnoho problémů.

POZOR! Co mne zvláště pobavilo: Návštěvníci se zvířecím příjmením budou mít v tento den vstup do Zoo za 10 Kč.
Pane Ptáčku, obávám se, že Vaše příjmení je v tomto směru diskutabilní.

A nyní zvláštní akce - Dny pro seniory v Zoo Děčín 6. října 2018 v 9:00 hod. a 7. října 2018 až do 18:00 hod.
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/den-pro-seniory-v-zoo-decin.aspx 


Senioři ve věku 65+ budou mít po celý týden vstup do Zoo jen za symbolickou desetikorunu. Další aktivitou, kterou pro ně chystáme, bude komentovaná prohlídka Zoo. Ta se uskuteční v sobotu 6. října v rámci akce Zvířecí párty, kterou si připomeneme Mezinárodní den zvířat. Sraz účastníků bude v 15.00 hodin u orientačního plánu Zoo.

Den domácích mazlíčků v neděli 7. října -Tradiční akce Prahy 3, v neděli od 10 do 14 hod. v parku Parukářka
https://www.informuji.cz/akce/praha/109004-den-domacich-mazlicku-na-parukarce-v-praze/  



K dispozici bude bezplatná poradna veterináře, ve stánku městské policie poradí zkušení psovodi, jak zajistit bezpečný kontakt se psem, nebudou chybět ani ukázky výcviků policejních psů a koní. Proběhne ukázka plazů, obojživelníků a jiných terarijních zvířat. Nad Parukářkou se prolétnou i dravci z organizace Penthea. Zábavnou atrakcí bude „Králičí hop“ – sportovní disciplína, během níž závodí králík vedený na postroji a zdolává různé překážky. Zoopark zájezd představí chameleony, želvy, krajty královské nebo šváby, další novinkou bude Zoo domek Karlštejn, kde budou k vidění surikaty, mangusty, lemuři a různé druhy hadů.

Závěrem hezká ukázka jak dbají na bezpečný přechod zvířat nedaleko Střížkova, okres Benešov
Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zna%C4%8Dka_Zv%C3%AD%C5%99ata_(kon%C4%9B).JPG, autor Juan de Vojníkov

 

Titulní ilustrační obr.: Posvátná kráva se svým sádhuem
commons.wikimedia.org – volně k použití

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%