Alopecie: o vlasy může přijít i čtyřletá holčička
Čtyřletá Ellenka ztratila vlasy poté, co se rodičům ztratila na dovolené v Bulharsku.

Alopecie: o vlasy může přijít i čtyřletá holčička

4. 10. 2018

Pro každou ženu je ztráta vlasů trauma. Jenže alopecie si nevybírá. Tohle záludné autoimunitní onemocnění propuká zcela nečekaně a způsobuje i trvalou holohlavost.

„Alopecie je laicky řečeno nadměrné vypadávání vlasů končící až plešatostí, holohlavostí, kdy vlasy nejsou nahrazovány novými. Někdy jde o onemocnění dočasné, kdy vlasy v budoucnu zase narostou, jindy je však trvalé, to v případě, kdy se poškodí vlasové kořínky. Vždy se však jedná o autoimunitní onemocnění a důvodů, proč náhle propukne, může být mnoho. Zavinit jej může třeba hormonální nerovnováha, infekce nebo jednorázový hluboký stres,“ upozorňuje MUDr. Elizabeth Adenubiová z Vlasového centra Dermatovenerologické kliniky Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady. Právě hluboký stres byl nejspíš příčinou vzniku alopecie i u čtyřleté Ellenky…  

Kšiltovka místo culíků
Ještě před pár měsíci byla Ellenka veselá holčička, která ráda chodila do Čeladenské Berušky, hrála si a tancovala se svoji nejlepší kamarádkou Saskií. Letos o prázdninách jela s rodiči k moři do Bulharska. A v jednom okamžiku se ztratila. Zoufalý pocit, kdy najednou ztratíte své dítě z očí, pochopí asi každý z rodičů. Většinou následky chvilkové nepozornosti netrvají dlouho a dítě se objeví. Třeba za rohem, pod stolem, v jiném obchodě…
Také Ellenku rodiče objevili velmi záhy. Jenže obrovský strach a stres nejspíš způsobily, že holčička začala během několika dní ztrácet své krásné dlouhé vlasy. Vyděšená maminka nechala Ellenku vyšetřit hned v Burgasu. Lékaři v Čechách posléze potvrdili alopecii. A tak si teď Ellenka ráno místo pletení culíků nasazuje kšiltovku a odmítá jít za kamarádkou do školky. Stydí se, že místo blonďatých vlásků má jen chmýří…  

Naděje je vždy, ale…
„V medicínské terminologii rozdělujeme areátní alopecii, která se projevuje jedním až několika ložisky chybějících vlasů ve kštici a je také nejčastější. Dále alopecia totalis projevující se absencí celé kštice a posledně alopecia universalis, kdy chybí celé ochlupení těla i kštice, a která je naštěstí nejméně častá. Mezitím existuje více přechodových variant. Ellenku nejspíš postihla alopecia univerzalis,“ domnívá se MUDr. Elizabeth Adenubiová. A má čtyřletá holčička naději, že jí vlasy ještě někdy narostou? Naděje je vždy, a proto se nemá člověku brát, odpovídá lékařka a doplňuje, že podle statistik má asi 50 % pacientů šanci na samovolné uzdravení ve formě zarůstání nových vlasů i bez léčby. Onemocnění ale může být chronické, a tak nelze nikdy předpovědět, zda, kdy a jak ložiska zarostou. Mezi tzv. špatné prognostické faktory patří velký rozsah ztráty vlasů, změny nehtů, nástup nemoci v dětském věku nebo současné další autoimunitní nemoci u pacienta.  

Zasažená je hlavně duše
Alopecie je velmi stresující onemocnění, které má výrazný dopad na kvalitu života. „U pacientů se často setkáváme s psychiatrickými problémy, zvláště s úzkostí a poruchami nálady. U dětí velmi záleží, v jakém vývojovém období nemoc propukne. Obecně děvčátka mají velkou stresovou zátěž s rozvojem nemoci po nástupu do školy,“ upozorňuje MUDr. Adenubiová, která proto velmi vítá možnost pořídit holčičkám s alopecií paruky, jež jsou téměř totožné s jejich původními vlasy. „Je to ohromná možnost, jak pomoci normálnímu psychosociálnímu rozvoji dítěte a přispět k tomu, aby se cítilo lépe a mělo kvalitní život,“ konstatuje lékařka.  

Pramen pomoci
Pomáhat ženám a dívkám, které trpí alopecií, a jejich rodinám se získáváním paruk z pravých vlasů, téměř identických s jejich vlastními, je cílem nadačního fondu Pramen pomoci. I když tenhle skvělý nápad vznikl teprve nedávno, získal si velmi rychle pozornost u lidí, jimž není osud žen a dívek s alopecií lhostejný. Díky solidaritě dárců, kteří jsou ochotni přispět aspoň malým finančním obnosem na dobrou věc, a také díky obdivuhodné zručnosti vlásenkářek, jež dokážou vyrobit z pravých vlasů všívaných do speciální síťky dokonalé repliky původních účesů, získalo už několik dívek a žen nejen svou dřívější podobu, ale hlavně ztracené sebevědomí.
Mnohé další však zatím na své paruky čekají. Je mezi nimi i čtyřletá Ellenka… „Dnes jsme společně s kolegyněmi vybraly vlasy, téměř totožné s těmi, co Ellenka před nedávnem ztratila. Vlásenkářka Elena Dobroslavina začíná s výrobou paruky, která musí na dětskou hlavičku perfektně sedět. Její cena je 32 500 Kč. Několik dárců nám už přispělo, a těm patří naše upřímné díky. Ale aby si Ellenka mohla místo kšiltovky nasadit paruku, zbývá v tuhle chvíli ještě vybrat 29 992 Kč. Děkujeme předem všem, kteří nám s tím pomůžou,“ říká Michaela Losová z nadačního fondu Pramen pomoci.


Co víme o alopecii
Termín „alopecia“ byl poprvé použit lékaři v době antiky a pochází z řeckého „alopex“, což znamená liška, a poukazuje na její typické línání srsti.
+ Označení „alopecia area“ pravděpodobně použil poprvé polský lékař John Jonston (1603-1675) ve své knize Medicina practica z roku 1664.
+ Nemocný s alopecií musí mít genetickou predispozici, to znamená, že zdědil určitou kombinaci genů, která se projeví v kombinaci s vnějšími faktory (hormonální dysbalance, infekční činitelé, stres apod.) jako spouštěč nemoci.
+ Až 25 % nemocných má areátní alopecii v rodině.
+ Alopecia areata se sdružuje s některými nemocemi, jako je onemocnění štítné žlázy, vitiligo, diabetes mellitus typu 1, atopie (atopický ekzém, astma bronchiale) nebo lupus erytematodes. 

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.