Jak bydlí senioři v Evropské unii? 66,5 procenta má vlastní dům nebo byt
www.pixabay.cz

Jak bydlí senioři v Evropské unii? 66,5 procenta má vlastní dům nebo byt

11. 10. 2018

Jak bydlí senioři v Evropské unii? Kde převládá vlastnictví rodinných domů a kde nájemní bydlení?  Ponořte se do čísel nového seriálu portálu i60.cz, odpovědi přinášíme zde.

V Evropě s trochou nadsázky platí: čím více na východ, tím častěji si lidé potrpí na vlastnictví rodinných domů a bytů, spočítal Eurostat, statistický úřad EU. Z jeho údajů vyplývá, že své bydlení má v Evropské unii v průměru 69,5 procenta všech obyvatel. V 65,6 procentech se jedná o lidí starší 65 let, kteří obývají sami domácnost.

Nejvíce důchodců starších 65 let má vlastní bydlení v Rumunsku (98,4 procenta). Ve svých domech a bytech nejčastěji bydlí také důchodci v Chorvatsku (94,3 procenta), v Litvě je to 94,2 procenta a na Slovensku 90,7 procent. Hned za nimi jsou státy jako Maďarsko, Španělsko, Makedonie, Bulharsko, Island, Srbsko, Irsko a Řecko.

„V České republice má výhodu vlastního bydlení 69 procent lidí nad 65 let,“ uvádí Český statistický úřad. Nejméně důchodců žije „ve vlastním“ v Nizozemsku. V této věkové kategorii je jich pouze 36,4 procenta. O jeden procentní bod více je těchto lidí ve Švýcarsku (37,3 procenta). Senioři, kteří bydlí v jednočlenné domácnosti, v bytu, který vlastní a není jich více než 42 procenta, se nacházejí ještě v Rakousku a Německu. Nizozemsko, Švýcarsko, Rakousko a Německo jsou státy s nejnižším podílem lidí nad 65 let žijících v jednočlenných domácnostech, kteří mají ve vlastnictví byt.

Tržní nájemné
Pětina lidí starších 65 let platí v zemích Evropské unie tržní nájemné. Nejvíce jich je v Nizozemsku (63,6 procent). Vysoký podíl tržního nájemného obývaného seniory je také v Dánsku (49,3 procenta). Také ho platí 47,5 procenta seniorů ve Švýcarsku, což je podobně jako v Německu či ve Švédsku. Česká republika má 15,5 procenta obyvatel ve věku 65 a více let bydlících v jednočlenných domácnostech. Tuto formu bydlení téměř nenajdeme v Makedonii, Chorvatsku, Estonsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a Litvě.

Dotované nájemné
Dotované nájemné využívá 50 procent lidí starších 65 let v jednočlenných domácnostech na Kypru. Na Maltě a v Rakousku je to přes 30 procent, ve Spojeném království této výhody využívá 28,8 procenta. V Česku má redukovaný nájem 15,5 procenta jednočlenných domácností, což téměř odpovídá průměru Evropské unie. V Dánsku a Nizozemsku není redukované nájemné pro občany v této věkové skupině vůbec k dispozici. Téměř také neexistuje v Dánsku, Švédsku, Nizozemsku, na Slovensku a v Rumunsku.

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%