Co je to Törggelen? Páté roční období, a také víno, kaštany a dlouhé procházky
Kaštany se během Törggelen servírují na stůl pečené. Foto: IDM - Alex Filz

Co je to Törggelen? Páté roční období, a také víno, kaštany a dlouhé procházky

11. 10. 2018

Törgellen, to je vlastně páté roční období Jižního Tyrolska, regionu na severu Itálie. Jedny z nejlepších italských vín a nejchutnější jablka v Evropě jsou sklizena, ze stromů padají kaštany a ty jsou hlavním aktérem slavností Törggelen, které právě začínají.

Törggelen je vlastně velká oslava podzimu, kdy se ochutnávají výsledky vinobraní a plody sklizně místních sedláků. V praxi to znamená dlouhé procházky s přáteli či rodinou do přírody, které končí na statcích rozesetých po místních kopcích, v jejich šencích a selských světnicích – Stuben. Tradice pochází z údolí Eisacktal/Valle Isarco, kde také roste nejvíce kaštanových stromů, už se ale rozšířila téměř do celého Jižního Tyrolska. Törgellen trvá do konce listopadu a místní to milují, stejně jako turisté z okolních zemí. “Je to pro mě milé setkání s přáteli ve vinném sklípku, kde ožívají staré tradice,” říká Hermann Luggin z farmy Luggin-Steffelehof z městečka Kaltern/Caldaro.

I k němu můžete vyrazit do šenku na Törggelen anebo do sklípku, mají zde i palírnu. Během Törggelen můžete ochutnávat burčák i mladé víno. Mezitím začíná selka na stůl snášet nejrůznější dobroty – sýry, špek a párečky Kaminwurzen, pak následuje Schlachtplatte - talíř s pečeným masem, kysaným zelím a knedlíky. Pak přináší na stůl to nejdůležitější - pečené kaštany, jejichž stromů si tu velmi považují. Bývaly totiž důležitým zdrojem obživy. Jako tečka následuje něco sladkého – například koblihy nebo smažený dezert z odpalovaného těsta.

Šenky mohou být druhu Buschenschank, tady nabízejí víno vlastní výroby, a ty ostatní – Hofschank. Aby byla tradice a kvalita zachována, vznikla iniciativa Original Törggelen, která sdružuje 22 Buschenschanků.

A jak tato tradice vznikla? “Jihotyrolští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách. Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. To se ochutnávalo v lisovně u lisu (jihotyrolsky označovaného „Torggl"),” vysvětluje Hermann Luggin z farmy Luggin-Steffelehof v Kaltern/Caldaro.

Strávit dobroty podávané na Törggelen můžete na procházce, například na slavné kaštanové stezce – “Keschtnweg”. Ta vede údolím Eisacktal a začíná ve Vahrnu/Varna nedaleko Brixenu/Bressanone, místa, které známe z české literatury a končí nad Bozenem/Bolzanem. Je dlouhá téměř 80 kiometrů.

Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%