Jednou injekcí proti čtyřem virům chřipky
Ilustrační foto: ingimage.com

Jednou injekcí proti čtyřem virům chřipky

12. 10. 2018

Jednou z potíží, se kterými se senioři musejí potýkat, je onemocnění chřipkou. Chřipka je nebezpečné a vysoce nakažlivé virové onemocnění vyskytující se po celém světě a pro seniory představuje značné zdravotní riziko.

Proto pod záštitou Rady seniorů ČR odstartovala kampaň, která tuto ohroženou skupinu informuje o rizicích této nemoci a důležitosti očkování proti ní. Odborným garantem kampaně je MUDr. Rastislav Maďar, který v rozhovoru přiblíží výhody očkování, informuje o tetravalentní vakcíně, která chrání až proti čtyřem typům viru a doporučí další důležitá preventivní opatření.

V jakém období by měli pacienti absolvovat očkování proti chřipce?
Chřipková sezóna začíná formálně v říjnu, první náznaky epidemie se obvykle objevují koncem prosince nebo v lednu. A protože tvorba ochranných protilátek po očkování trvá několik týdnů, nejlepší je očkovat se před nástupem rizikové sezóny nebo na jejím začátku, tedy právě v tomto období. Doporučuji využít novou možnost ochrany jedním vpichem až proti čtyřem typům viru chřipky, kterou poskytují moderní tetravalentní vakcíny.

Proč hrozí v souvislosti s chřipkou komplikace právě seniorům?
Imunitní systém věkem stárne a jeho výkonnost klesá. Věk přes 60, a zejména pak přes 65 let je samostatným rizikovým faktorem, který zvyšuje riziko závažných komplikací i u seniorů, kteří byli dosud zdraví. A pokud starší osoba trpí i nějakou chronickou nemocí, či dokonce jejich kombinací, riziko hospitalizace a úmrtí může stoupat i více než 400násobně oproti zbytku populace.

Kdo očkování proti chřipce financuje a komu je poskytováno zdarma?
Rizikovým skupinám je očkování plně hrazeno podle zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jde konkrétně o lidi nad 65 let věku a o ty, kdo trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest, případně nějakou chorobou ledvin nebo cukrovkou, dále pak i o pacienty po ztrátě sleziny nebo transplantaci krvetvorných buněk. Platí to i pro osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče, v domovech pro seniory, domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Zbylé, méně rizikové osoby si očkování platí z vlastních prostředků, zdravotní pojišťovna jim však na ně může přispět zpětně po doručení dokladu o úhradě vakcíny a aplikačního poplatku.

Můžete uvést, jaká je úspěšnost tohoto očkování?
Očkování proti chřipce u seniorů snižuje pravděpodobnost hospitalizace o 70 % a úmrtí až o 80 %, u starších osob v domovech pro seniory je to téměř 90 %. Jinými slovy, očkování zabrání vzniku nemoci, a pokud se to kvůli oslabené imunitě očkované osoby nezdaří úplně, alespoň se významně sníží závažnost nemoci a dramaticky klesne i pravděpodobnost komplikací a úmrtí.

Je v Česku ve srovnání s evropskými státy dostatečný zájem o toto očkování?
V mnoha zemích západní a severní Evropy je proočkovanost seniorů vyšší než u nás a přesahuje 50 %. V ČR se pohybuje mezi 20 a 30 %. Cílem Světové zdravotnické organizace i Evropské unie je dosáhnout proočkovanosti seniorské populace nad 65 let věku na úrovni 75 %, což už teď splňují například Velká Británie nebo Holandsko.

Mohl byste shrnout preventivní opatření, kterých by se lidé měli držet, aby se chřipce vyhnuli?
Očkování jako forma účinné a cílené prevence má naprosto nezastupitelnou úlohu. Pro jistotu je však dobré dbát i na další formy prevence, zejména si pečlivě mýt ruce, nesahat si jimi na nos nebo obličej, v chřipkové sezóně omezit podávání rukou, používat jednorázové kapesníky jen jednou, při kašlání a kýchání si vždy zakrýt horní dýchací cesty, ale také dlouhodobě posilovat svou imunitu a bojovat proti nadváze. A když epidemie vrcholí, je lepší vyhýbat se místům, kde se na malém prostoru pohybuje velké množství lidí.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS
- specializace v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí, nemocničních nákaz, cestovní a tropické medicíny
- spolupracovník Královské lékařské akademie Velké Británie a Severního Irska
- vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty OU v Ostravě
- člen atestační komise a předseda komise pro státní rigorózní zkoušky
- člen světové rady World Federation for Hospital Sterile Sciences
- patří k nejvýznamnějším organizátorům humanitární pomoci do rozvojových zemí v ČR

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.