Foto

V Česku se opět může
prodávat tvrdý alkohol

27. 9. 2012

Ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil platnou prohibici na prodej tvrdého alkoholu. Na trh mohou lahve vyrobené před rokem 2012 a ty, které budou mít "rodné listy".

Pravidla platí pouze pro uzavřené lahve. Ty otevřené je nutné zlikvidovat, jedinou výjimkou budou raritní kořalky, ovšem otestované certifikovanou laboratoří. „Předpokládáme, že se bude jednat zejména o lahve s velmi drahým alkoholem. Tyto testy si budou platit sami prodejci,“ řekl Heger.

Na získání rodného listu pro uskladněný alkohol, který nesplňuje podmínku své výroby před rokem 2012, budou mít prodejci 60 dní. Pokud se tak nestane, bude nutné takový alkohol zlikvidovat, avšak v některých případech bude možné požádat si u ministerstva financí o navrácení daně.

„Ministerstvo financí připravuje pravidla, jak postupovat v případě, že budou muset být zlikvidovány lihoviny, které nebudou mít doklad o původu lihu, a přitom budou mít všechno ostatní legální,“ uvedl Heger.

Prohibice neboli úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu s více než 20 procenty v Česku platila od 14. září. Vláda k tomuto kroku sáhla kvůli vlně otrav metylalkoholem, dosud na ni zemřelo 26 lidí.

Ministr rovněž zmínil, že takto omezený prodej alkoholu bude v platnosti několik měsíců, během kterých se upraví legislativa. „Na českém trhu se také stále pohybuje okolo 15 tisíc litrů závadného alkoholu,“ upozornil Heger.

Ten také připomenul, že Češi jsou ve spotřebě alkoholu 4. na světě. Podle propočtů rezortu také převažují náklady státu způsobené pitím alkoholu nad jeho příjmy ze spotřební daně. Ministerstvo se chce v budoucnu výrazně zaměřit především na nalévání alkoholu dětem.

Heger také připustil, že v souvislosti s novými opatřeními a povinnostmi výrobců by mohlo dojít k navýšení cen lihovin.

V restauracích budou na bezpečnost alkoholu dohlížet opakované kontroly hygieniků. Ministerstvo také na svých stránkách zveřejní seznam nejčastějších dotazů k současné situaci s jejich odpověďmi, aby si zájemci mohli snadno informace dohledat.

alkohol prohibice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.