Pomík, stafbulík aneb Proč se psi zmenšují
Ilustrační foto: pixabay.com

Pomík, stafbulík aneb Proč se psi zmenšují

15. 10. 2018

Miniaturizace psích plemen. Problém, o kterém se příliš nemluví, ale veterináři z něj začínají být zoufalí. Lidé vytvářejí stále nové druhy psů s cílem, aby byli co nejmenší. Jenže to psům přináší zdravotní problémy.

Módní jsou psi tak malí, že se vejdou do kapsy. Zmenšována však jsou i plemena, která dříve byla velká, robustní, například vzniklo plemeno stafordšírský bulteriér, takzvaný stafbulík, který sice vypadá jako představitel takzvaných bojových plemen, nicméně je menší, a proto se stal oblíbeným i mezi lidmi, kteří hledají domácího mazlíka. „Stává se, že mně volají lidí s požadavkem na miniaturního bišona, což mě vždy naštve. Jestliže si někdo představuje bišonka, který má tři kila, tak to není bišonek a já těm lidem říkám, ať si koupí čivavu,“ říká chovatelka bišonů Gabriela Barvíková.

Jenže i chovatelé velmi malých plemen, například jorkšírů nebo čivav, zaznamenávají, že lidé chtějí psy tak malinké, že už jim ani standardní velikost těch nejmenších plemen nestačí. „Lidé si pletou psa s hračkou.  Lidé například chtějí co nejmenší štěňata, říkají, že třeba měli pejska, který měl jen kilo a půl. Pak vysvětlují, že jim umřel, když mu bylo šest let. No jistě, protože tak malí psi nejsou zdraví, to není přirozená váha. Velmi často se u tak miniaturních jedinců objevují různé degenerace,“ řekla Jolana Luková, poradkyně chovu joršírských teriérů.

Velmi často se nyní u inzerátů na štěňata objevuje slovo mini. Což zodpovědní chovatelé psů považují za absolutní nesmysl. Každé určité plemeno má své standardy, které udávají, kolik má maximálně měřit a vážit. Takže jestliže se například váha bišona stanoví do šesti kil, je absolutní nesmysl, když někdo inzeruje minibišonka, který bude v dospělosti vážit dvě kila. Není to bišonek, jde o nějakou nemocnou zmutovanou příšerku, která majitelům může místo radosti přinést hodně starostí.  V oficiálních chovech naopak nejsou výjimečně malí jedinci připouštěni k dalšímu množení, protože je dokázáno, že jejich potomci nejsou zdraví.

Jenže současná móda je opačná, a tak na nezkušených a důvěřivých lidech toužících po malém pejskovi vydělává spousta podvodníků. Jedna ostravská rodina nedávno koupila sedmdesátileté dámě čivavu. Přála si malého pejska, protože ovdověla, cítila se osamělá a slibovala si od něj nový impuls do života. Místo toho utrácí spoustu peněz za veterinu a je vystresovaná z toho, že její nový přítel je nemocný. Rodina jí totiž vybrala čivavu co nejmenší. Příbuzní chtěli, aby s ní paní mohla chodit v tašce, aby ji mohla nosit všude s sebou. Koupili ji bez průkazu původu, na inzerát, žena jim ji přivezla na smluvené místo na benzínové pumpě. „Byl to vyděšený malý třesoucí se uzlíček o váze ani půl kila. Byli jsme hloupí. Nedošlo nám, že to není v pořádku, prostě jsme nezkušení. Pes je nemocný a veterinář nám řekl, že jde o typickou ukázku týrání zvířat, kdy nelegální chovatelé kříží co nejmenší psy a mnohdy jim nedají ani pořádně najíst, aby nevyrostli a nezesílili,“ vypráví dcera obdarované dámy.

Podobných případů přibývá. Přitom v útulcích jsou spousty malých pejsků, kteří by lidem udělali radost. Jenže je nikdo nechce a lidé místo toho kupují na inzerát záměrně vytvořené malé psy trpící spoustou nemocí a vad. Velkou roli v tom hrají různé takzvané celebrity, které se rády předvádějí s malinkatými chlupáči. Například velmi populární se nyní stala rasa pomeranian, což je v podstatě zmenšený německý špic. Je o ně obrovský zájem a lidé za ně platí desetitisíce korun. Výsledkem je, že je nepoctiví chovatelé začali nekontrolovaně množit a přivážet ze zahraničí s jasným cílem: vytvářet je ještě menší a prodávat za co nejvíce peněz.

Celý tento trend využívá jevu, kterému se odborně říká nanismus, což je metabolická porucha způsobující malý vzrůst. Takže lidé tipují takové postižené psy, vzájemně je kříží a vznikají tak co nejmenší štěňata s  předpokladem, že v dospělosti nevyrostou.  Ano, představa, že budeme mít malého pejska, který se vejde do tašky a můžeme s ním jít kamkoli nebo pohodlně cestovat je pro mnohé lidi lákavá tak, že se nezajímají o to, jak takový extra malý pes vlastně vznikl.

Zkrátka, jde opět o jednu z ukázek toho, že lidstvo ztrácí to, čemu se říká takzvaný zdravý selský rozum. Dříve totiž přece platilo, že když se narodilo zvíře výjimečně malé, neduživé a slabé, bylo z chovu vyřazeno. Bylo jasné, že není v pořádku. Nyní je tomu, bohužel, přesně naopak.

 

Hana Charvátová pro portál i60

 

 

 

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%