Stromy republiky - Stromy svobody
Foto: Pavel Kopřiva

Stromy republiky - Stromy svobody

13. 10. 2018

K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek ve zpravodaji našeho města, z něhož cituji:
„K oslavám 100. výročí vzniku Československa, které se uskuteční v roce 2018, pořádá Nadace Partnerství s podporou organizace Post Bellum, firmy Arboeco a dalších partnerů roční kampaň Stromy svobody 1918 – 2018. Jejím cílem je s pomocí veřejnosti najít a zmapovat příběhy stromů, které obyvatelé vysadili na počest republiky a jako připomínku svobody a demokracie.“ …
„Na Stromy svobody se v průběhu doby zapomnělo, někde je dokonce pokáceli.“

Více o nich můžete najít na stránkách https://www.stromysvobody.cz/. Kromě jiného je tam i mapa všech zaregistrovaných stromů v naší zemi, kterou je možné doplňovat o ty nově objevené.

V našem městě máme takové stromy čtyři a pátý bude vysazen letos. Největší zásluhu na jejich výsadbě má místní skautský oddíl.
Dovolte mi, abych vám je představila:
1. lípa (starší dosud nebyla nalezena) byla vysazena v roce 1998 k oslavám 80. výročí vzniku naší republiky na sídlišti před zdravotním střediskem. Je to kráska, na kterou je radost pohledět.

2. lípa z roku 2003 je také v areálu zdravotního střediska. Krásou si nezadá s tou první.

3. stromek z roku 2008 se také nachází na sídlišti v blízkosti Domu s pečovatelskou službou. Ze všech stromků jen on měl tu smůlu, že vyrůstal v místě, kam fouká silný vítr, který ho naklonil. Nikdo si toho nevšiml, takže už není možné ho narovnat. Navíc bylo třeba ho ořezat, asi měl zlomené větve.

4. Zatím nejmladší a nejštíhlejší byl vysazen v roce 2013 v areálu základní školy. Odvážně natahuje větve k obloze a já mu přeji, ať z něho vyroste stejný krasavec jako z těch prvních dvou.

5. Tento strom čeká na svůj vstup do našeho města. Bude slavnostně zasazen 28. října ke stému výročí založení naší republiky.

Byla jsem jen u výsadby toho prvního a chci se zúčastnit i s vnoučaty slavnostního vysazení toho zatím posledního. Všechny se nacházejí v místech, kudy často chodíme, proto se zájmem budu sledovat jejich růst a proměny v průběhu ročních období.

Víte o Stromech svobody ve vašich městech a obcích?

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%