Máte pochybnosti o svém zdravotním stavu? Lab Tests Online vám napoví
Foto: pixabay.com

Máte pochybnosti o svém zdravotním stavu? Lab Tests Online vám napoví

18. 10. 2018

Informační, odborný a nekomerční portál Lab Tests Online pomáhá veřejnosti orientovat se ve světě nemocí a laboratorních testů a bojovat tím proti šarlatánským metodám léčby. Nyní oslavil desáté narozeniny. K čemu je dobré navštívit tyto webové stránky?

Jedná se o velmi ojedinělý projekt, který se věnuje laboratorní diagnostice. Návštěvníci zde získají odpovědi na otázky: proč se nechat vyšetřit, jak se na odběr připravit, co je vyšetřováno, co výsledek znamená. Lidé zde také najdou informace o jednotlivých onemocněních, stejně jako vysvětlení ke 300 laboratorním testům, detailní popis 180 nemocí a vysvětlení ke screeningovým programům pro všechny věkové kategorie včetně péče o nastávající maminky. Své místo zde mají nejčastěji kladené otázky a slovník pojmů.

Odbornost a aktuálnost obsahu garantuje Česká společnost klinické biochemie. „Během posledních dvou let jsem byl mnohokrát médii tázán na problematiku parazitů, těžkých kovů, streptokoků, toxinů, překyselení nebo detoxikaci organismu. Když vidím, kolik lidí věří podvodníkům, znovu si uvědomuji, jak je zdravotní gramotnost nesmírně důležitá,“ uvádí Jaroslav Racek, předseda Lab Tests Online a České společnosti klinické biochemie a dodává, že lidé s nízkou zdravotní gramotností špatně chápou význam prevence a podceňují varování lékařů, aby změnili svůj životní styl. Mnohem častěji trpí komplikacemi chronických onemocnění, kterým by sami mohli předejít.

Česko v hodnocení zdravotní gramotnosti opakovaně obsazuje spodní příčky statistik EU. A jaké jsou možné příčiny? „Jen těžko si v době internetu mohou pacienti stěžovat na nedostatek informací. Diskutabilní je jejich kvalita. Proto se musí naučit, jak si vyhledat kvalitní zdroje,“ dodal u příležitosti oslav 10. výročí spuštění české verze mezinárodního informačního portálu, který má mimo jiné zabránit šíření pavědeckých a šarlatánských metod, kterých je na internetu dostatek.

Projekt Lab Tests Online (www.laboratornitesty.cz nebo www.labtestsonline.cz) vznikl v roce 2001 v USA jako program pro pacienty, aby se lépe orientovali v laboratorních vyšetřeních nejen při nemoci, ale také při preventivních programech. V současné době je provozován v 15 zemích světa. Celkový počet návštěvníků ve všech jazykových mutacích od založení přesáhl neuvěřitelných 286 milionů.

Portál obdržel jako jeden z mála zdravotnických serverů v České republice označení Hon Code, prestižní certifikát švýcarské společnosti Health On the Net Foundation., který potvrzuje, že správnost informací zveřejněných na těchto stránkách je odborně garantovaná a zároveň naprosto nezávislá na jakýchkoliv komerčních zájmech.

Návštěvník zde nenajde reklamy a ani doporučení týkající se podvodných vyšetřovacích a léčebných metod. „Chápeme, že je v době informační smršti obtížné zorientovat se ve všech zdrojích, proto vítáme, že Lab Tests Online patří k těm validovaným, kde jsou správné informace uvedeny. Garantované zdroje mít musíme!“ dodává prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. za Českou společnost pro aterosklerózu.

zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%