Adventní čas, skok k vánocům a pak krůček do nového roku...
Ilustrační foto: pixabay.com

Adventní čas, skok k vánocům a pak krůček do nového roku...

22. 11. 2018

Čas se naplnil. Posteskneme si, že rok zase nějak rychle uplynul a my stojíme téměř na jeho konci. Před námi jsou však nejkrásnější svátky v roce, kterým nesporně předchází adventní čas.

Advent trvá čtyři týdny. První adventní neděle letos připadne na den 2. prosince a konec adventu připadá na západ slunce na Štědrý den a skončí dnem Narození Páně 25.12.. Podle církve jde o začátek liturgického roku. Věřící radostně očekávají příchod Spasitele. Adventní čas je dobou rozjímání a dobročinnosti. Dříve to byla i doba půstu.

Osobně mám tento adventní čas, který je završen vánocemi, moc ráda. Začátkem adventu si ještě užijeme Mikulášské nadílky. No, my už moc ne, jen tak při besídkách našich vnoučat. Malá vnoučata ráda připraví svoji punčochu za okno očekávajíce, co do ní v den nadílky Mikuláš nadělí. Je to tradice stará od nepaměti, jen obsah punčochy se změnil, ale i punčocha sama. Rovněž tak Mikuláš přežil všechny doby, ač mnohdy byla inklinace k východu, dnes zase k západu. Proč? Každá země má svoji postavičku typickou pro ni samou, tak proč nezůstat u naší kultury a nemást hlavu našim malým. Těším se, až zase naplním krásnou velkou punčochu něco málo sladkostmi, dost ovocem, a protože vnoučátka i trochu zlobila, tak navrch bude brambora a uhlí. Budu sledovat, jak se zprvu budou tvářit a jak začnou punčochu prozkoumávat, očička se jim vždy rozzáří. Moc dobře si vzpomínám, když můj syn byl malý, ovoce bylo málo a hlavně ty fronty na něj a když jsem byla já malá, to bylo ještě horší. Ale taková malovaná jablíčka, hrušky ořechy a něco málo sladkostí to byla v té době pro mě ta nejkrásnější a nejštědřejší Mikulášská nadílka. Po Mikuláši pak nastane ten vánoční shon.

Uklidím dům, nazdobím vánočně interiér i okna a poslední tečkou je adventní věnec na stole. Rozsvítím na první neděli adventu svíčku, uvařím kávu a přidám i něco ostřejšího. S manželem vzpomeneme těch, kteří nás nejen v tomto roce navždy opustili. V této době máme už připraveny dárky pro nejbližší. Nikdy jich není hodně, ne, že by na ně nebylo, ale proto, že preferujeme třeba to, že jedeme s rodinou na výlet, prodloužený víkend,koncert, výstavu, do divadla, kina a potom na předvánoční večeři, která se obvykle protáhne do pozdních, nočních hodin, protože se máme rádi a tyto chvíle, kdy se nechávám spolu s rodinou obsluhovat, si tak všichni užíváme. V začátku adventu napeču něco málo cukroví. Náš zdravotní stav nedovoluje holdovat sladkostem tak, jaké jsou někdy naše chutě, proto většinou cukroví nám zůstane minimálně do Třech králů. V době adventu navštívíme i nějaký vánoční koncert, nebo hrad, výstavu, máme rádi rozsvícení vánočního stromu na náměsti v Kutné Hoře, či další akce a tak než se nadějeme, stojíme téměř na prahu Štědrého dne.

Den před Štědrým dnem ozdobím stromeček. Nemám moc místa, tak proto je malý, ale vždy vkusně ozdobený. Nepodléhám módním vlnám, zůstávám věrna tradici. Na stromečku visí i několik hodně starých ozdob od mé babičky, které jsou ještě od její maminky a kterých si velmi cením a střežím je. Mají svou nostalgii a jejich krása bude s lety ještě více doceněna. Tím však nenaznačuji, že by byly na prodej. Jejich nostalgie a kouzlo vzpomínek na milované nemůže žádný peníz vynahradit.

Jen trochu pro připomenutí: vánoční stromek je jehličnan, který se ozdobuje a je symbolem Vánoc. Tradice prvního zdobení stromečku přišla z Německa a stromek se zdobil zprvu jablíčky a ořechy. Od 18. století se rozsvěcovaly stromečky hořícími svíčkami, které později, když už byla elektrifikace, byly nahrazeny elektrickým vánočním osvětlením. Dnes se některé domácnosti zpět vrací k hořícím svíčkám. Zkrátka,dnešní doba je plna možností, jak ozdobit a nasvítit stromečky a tak si jistě každý vybere, jen záleží na vkusu každého a to je někdy ten problém. I když ,každému se líbí něco jiného, tak proč hanět, každý člověk je vyjimečný a jedinečný a tak každý má i svůj styl a vkus. Jen stále zůstává v platnosti rčení - v jednoduchosti je krása....
Štědrý den má sám o sobě svoji magickou moc, a tak i atmosféra je příjemná, u nás i umocněná půlnoční mší, která je sice v našem krásném, vesnickém kostelíku již od 16 hodin. Bohužel, mladý arciděkan, patřící do manželova příbuzenstva, musí skutečnou půlnoční, dle hodin,  odsloužit v chrámu sv. Barbory a nám nezbude, ač neradi, než se s tímto církevním výnosem smířit. Atmosféra půlnoční v našem kostelíku je neopakovatelná, tajemná, krásná, rovněž tak jako vánoční mše, kterou arciděkan celebruje. Na konci mše zpívá celý kostelík Narodil se Kristus Pán, varhany a zpěv se nesou ztemnělým krajem do dáli, často si říkám, že snad až k vrcholkům Želených hor. Popřejeme si hezké svátky vánoční se sousedy, rozejdeme se do svých domovů a připravíme štědrovečerní večeři.

Svátky obohatí příjezd rodiny a bývá veselo. Jen jsem vždy moc ráda, že přivezou i moji maminku, která je poslední žijící z našich rodičů. Je jí 88 let. Vždy mi však na mysli tane otázka, zda to tak bude i příští rok. V tomto věku je v životě člověka rok až příliš dlouhá doba. Tak mi nezbyde nic, jen věřit, doufat a užívat si přítomnosti....

Po svátcích si oddychneme. Silvestr nás nijak nebere, nemáme totiž rádi nějaké plánované veselí. Dojedeme do Kutné Hory na procházku spojenou s večeří. Večerní Kutná Hora je totiž moc krásná ve vánoční čas, zvláště pak její nádherně nasvícené památky spolu s vánoční výzdobou. Okolí Barbory je mimořádně přitažlivé, až tajemné. Užíváme si tento neobyčejný silvestrovský večer téměř každý rok.Pozdě večer se pak každý uvelebí v křesle u televize, či si pustíme nějakou dobrou hudbu a z tohoto krásného odpočívání nás vyruší přesně o půlnoci až rachejtle a ohňostroje z okolí. Z našeho domu i zahrady je krásný výhled na údolí, na jehož konci se zdvihají Železné hory. Po úpatí hor jsou roztroušeny malebné vesničky, kam až oko dohlédne, tam se střílí ohňostroje a to ještě i dlouho po půlnoci. Obloha je ozářená nádhernými barevnými útvary ohňostrojů a je tak na co se dívat.. Protože ohňostrojů je hodně, jejich světlo  osvicuje vrcholky hor, no, nepopsatelná krása.Pomyslně vítáme se všemi lidmi v tomto krásném kraji, mém druhém domově a zajisté se skleničkou vína, Nový rok....

Pozdě dopoledne se probouzíme na Nový rok a před námi Bohu dík je zase další rok našeho žití. Tak vítej, nový roku, jsme rádi, že jsme se tě dožili...
 

Všem přeji krásný adventní čas, pohodové vánoční svátky a šťastné vykročení do nového roku....

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.