Malostranská muzea slaví narozeniny aneb „K nám se strachem, od nás s úsměvem“
FOTO: autorka

Malostranská muzea slaví narozeniny aneb „K nám se strachem, od nás s úsměvem“

21. 10. 2018

Magická místa, tajemství, záhady a pověsti, u nichž se lze příjemně bát, nás přitahují už od dětského věku. První říjnový den pod souhrnnou hlavičkou Mysteria Pragensia oslavila jubilea dvě malostranská muzea, která představují návštěvníkům vše tajemné, co v sobě Praha skrývá. 

Jako první vzniklo přesně před deseti lety 1. října 2008 Muzeum pražských pověstí a strašidel v Mostecké ulici 18. Muzeum ve své interaktivní expozici představuje nejslavnější pražské pověsti a jejich strašidla. Návštěvníci zde naleznou desítky interaktivních exponátů, bezmála stovku pověstí a především podzemní uličku duchů s atmosférou půlnoci ve staré Praze.

O tři roky mladší je Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy na Jánském vršku 8, které otevřelo své dveře návštěvníkům 10. října 2011. Muzeum se nachází přímo v domě, kde žil Edward Kelley a zdejší vnitroblok, chráněný zpoza zdi mohutným ořešákem, navozuje zvláště v přítmí  blikající lampy tu správnou atmosféru. Stěžejní částí expozice je půdní laboratoř Edwarda Kelleyho, kde všechny návštěvníky provedou zasvěcení průvodci. Pro zájemce o podrobné informace o alchymii nabízí přízemní část s odbornými texty od předních odborníků z Univerzity Karlovy. Nechybí ani lektvary a elixíry, které můžete ochutnat v alchymistické hospůdce Kellyxír.  

Co se odehrálo za 10 let
V průběhu let došlo v obou muzeích k mnoha zajímavým novinkám. Již k 5. narozeninám si nadělilo Muzeum pověstí novou interaktivní část expozice a proměnilo přízemí muzea na tajemný kabinet Genia loci Pragensis. Vydalo též knihu se 432 pražskými pověstmi „Tajemství pražských půlnocí aneb strašidla a pověsti staré Prahy.“ Kniha je kromě češtiny též v angličtině  a ruštině.

Návštěvníkům slouží též zdarma stažitelná mobilní aplikace „Mysteria Pragensia“ která funguje jako audioprůvodce do muzea, ale nabízí i různé drobné doplňky jako hledání strašidel po městě atp. Od počátku  muzeum pořádá též řadu akcí, jako jsou vycházky Se strašidlem za strašidly, kterých během let vzniklo až 15 různých druhů určených rodinám s dětmi, nebo pouze dospělým. Každoročně pak muzeum pořádá Průvod pražských strašidel, který letos oslaví již desátý ročník. Muzeum navázalo spolupráci i s Muzeem Karlova mostu, Grévin a nově Muzeem Karla Zemana. Ve všech svých aktivitách je věrné svému heslu: „K nám se strachem, od nás s úsměvem“.  

Muzeum alchymistů pořádá každoročně happening Sen svatojánského vršku a ve svých prostorách otevřelo též komorní Divadélko Al-Iksír, které nabízí jak pohádky pro děti, tak představení pro dospělé. I toto muzeum má svoji vycházku Po zlatých stopách alchymistů Hradem i podhradím a společnou prohlídku obou muzeí spojenou vycházkou: Mysteria Pragensia: Velká tajuplná pouť Prahou.  

Komnaty strachu a Alchymistické sklepení
K narozeninám si obě muzea nadělila dvě velké novinky. V Muzeu pražských pověstí a strašidel vznikly „Komnaty strachu“, tedy cosi jako zámek hrůzy s prvky únikové hry. Zde se lidé pobaví, „zabojí“ i něco dozvědí. Muzeum alchymistů otevřelo „Alchymistické sklepení“ – univerzální prostor určený třeba pro dětské oslavy narozenin, firemní akce, apod.   

Pro návštěvníky muzeum připravilo v průběhu října řadu strašidelných a alchymistických akcí, které budou vždy něčím výjimečné oproti těm běžným. Bližší informace naleznete na webových stránkách Mysteria Pragensia už i s výhledem na listopad.

kultura muzeum
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.