Před deseti lety odešel
skvělý scenárista Macourek

Před deseti lety odešel
skvělý scenárista Macourek

29. 9. 2012

Scenárista, dramatik a spisovatel Miloš Macourek proslul jako autor filmových veseloher s prvky sci-fi, v nichž kombinoval fantastický a pohádkový svět s realitou. Napsal asi patnáct knih, několik divadelních her, ale především bezpočet filmových scénářů. Jeho práce byly přeloženy do několika jazyků a získaly mnohá ocenění. Macourek, legenda české filmové tvorby, zemřel před deseti lety, 30. září 2002.

Miloš Macourek, který se narodil 2. prosince 1926 v Kroměříži, spolupracoval s řadou význačných režisérů, ale nejčastěji se o něj přetahoval Václav Vorlíček s Oldřichem Lipským.

První z Macourkových filmových scénářů vznikl v roce 1962 k filmu Muž z prvního století. Následovaly tituly Kdo chce zabít Jessii, Zabil jsem Einsteina, pánové, Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Šest medvědů s Cibulkou, Jak utopit doktora Mráčka, Bouřlivé víno, Zítra vstanu a opařím se čajem, Což takhle dát si špenát?, Monstrum z galaxie Arkana, Král Ubu a poslední film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

I známé seriály o Arabele a létajícím Čestmírovi jsou z Macourkova pera. Spolu s výtvarníkem Adolfem Bornem Macourek vytvořil na čtyři desítky animovaných filmů, nejen o Machovi a Šebestové, ale i o opičce Žofce a další příběhy pro děti i dospělé.

film výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.