Kam vzít děti na výlet o podzimních prázdninách
Kulíškova stezka ve Velkých Karlovicích. Foto: Horal

Kam vzít děti na výlet o podzimních prázdninách

27. 10. 2018

Od pátku do úterý jsou ve školách podzimní prázdniny. Zde přinášíme tipy, kam vzít děti a vnoučata na výlet, aby je to bavilo…

Za rytíři mezi Blaníky
Když je ten jubilejní státní svátek, co vzít děti na jednu z nejslavnějších českých hor Velký Blaník? Najdete ji deset kilometrů od Vlašimi, je 638 metrů vysoká a opředená několika legendami. Ta nejznámější vypráví o spícím vojsku, které pod velením svatého Václava z hory vyrazí, až bude českému národu nejhůř. Na vrcholku stojí 30 metrů vysoká dřevěná rozhledna z roku 1941 ve tvaru husitské hlásky. Lze z ní shlédnout Českou Sibiř, Vlašim a Posázaví, za dobré viditelnosti Šumavu i vysílač Cukrák. Poblíž objevíte dosud patrné stopy po keltském hradišti. Vyrazit nahoru můžete například z parkoviště u Louňovic pod Blaníkem.

Do Berouna za medvědy z Večerníčku
Tyhle původně tři medvědy proslavil večerníček Václava Chaloupka Méďové. Po natáčení Vojta, Kuba a Matěj narození 13. ledna 2000 našli domov na Městské hoře v Berouně, kde jim  postavili medvědárium. Nejslabší ze tří bratrů Vojta však před 2 roky uhynul. Huňáči tu mají krásný a rozlehlý výběh (téměř 25 arů) s bazénkem. Nachází se tu ložnice, přípravna krmiva. Symbol medvěda má město Beroun ve znaku i na svém praporu. V blízkosti se nachází dětské hřiště i občerstvení.

Za Zlatovláskou na Sychrov
V sobotu a v neděli (28. a 29. října) se na Sychrově konají pohádkové prohlídky, jejichž ústřední postavou je Zlatovláska, kterou si Jiřík vyslouží pro svého pana krále. Prohlídky se konají vždy v 10, 11, 13, 14 a 15 hodin. A je to zajímavá podívaná, kde herci děti i dospělé vtáhnou do děje.

Výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní 2018
Viděly už vaše děti výlov rybníku? Vezměte je do Františkových Lázní, kde lze v sobotu a v neděli přihlížet tradičnímu výlovu na rybníku Amerika v lesoparku na okraji města. Těšit se můžete na nevšední podívanou, na které můžete obdivovat um desítky rybářů, živé kapříky, amury, štiky, ale také rybí specialitky. A naplánujte si to přes oběd – kromě živých ryb, které si budete moci odnést domů, zde bude možné ochutnat uzené ryby a další chutné občerstvení.

Velký svět techniky v Ostravě
V oblasti Dolních Vítkovic, přezdívaných také Ostravské Hradčany, je magnetem pro rodiny s dětmi naučné centrum Velký svět techniky. Hravou formou zde představují zajímavosti vědy a techniky, a to na ploše 14 000 metrů čtverečních. Děti, ale také dospělé, ihned vtáhnou do hry expozice jako Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody. Ten bude rozlohou největší, zabírá celé jedno patro. Nechybí 3D kino a Divadlo vědy (Show & Demo) včetně zóny dočasných výstav. Návštěvníci zde mohou přijít na kloub fungování města nebo lidského těla, strojem času se proletět třeba do pravěku k mamutům, pochopit, co je to vlastně duha nebo bouřka, a spoustu dalšího. V objevování světa techniky můžete pokračovat také v Malém světě techniky, který odhaluje tajemství technických vynálezů od parního stroje až po nejmodernější robotizovaná pracoviště a "superchytré" stroje. Cestou zpět k autu nebo tramvaji si užijte Dolní Vítkovice, národně kulturní památku s dolem Hlubina, vysokou pecí a koksovnou Vítkovických železáren, jedná se o unikátní soubor industriální architektury.

Science centrum Vida! v Brně
S vědeckými centry se roztrhl pytel, a tak je možné do něj vyrazit i v Brně. U brněnského výstaviště mají park Vida! Poznat tu můžete desítky vědeckých fenoménů ve čtyřech základních oblastech – Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Navíc si na letošní podzim připravili spoustu zajímavých akcí. Tak třeba podzimní labodílny jsou nabité pokusy s elektřinou. Víte například, kolik pomerančů je potřeba k rozsvícení žárovky? Jak nám škodí statická elektřina a dokáže roztančit alobalové kuličky? Přesvědčit se můžete všechny říjnové a listopadové soboty a neděle.

Velké Karlovice: S dětmi za Razulákem, Kulíškem a pokladem
Ve Velkých Karlovicích v Beskydech si lze s dětmi užít Kulíškovu naučnou stezku kolem hotelu Horal. Děti se dozví zajímavosti z přírody, vyřádí se na dřevěných zábavních prvcích a cestou mohou nakrmit ovečky. V cíli trasy se dá v hraní pokračovat v nově otevřeném dětském hřišti s dřevěnými prvky. Za zábavou můžete vyrazit i do venkovního parku Razulák s lanáčkem, tubingem, aquazorbingem, vodním přístavem s lodičkami či půjčovnou koloběžek. Pro starší děti je ideální turistická trasa Hledej poklad na Galiku, vytvořená na principu geocachingu.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%