Nejrychleji stárne Hradec Králové a Písek
Foto: pixabay.com

Nejrychleji stárne Hradec Králové a Písek

26. 10. 2018

V České republice žíje více než dva milióny seniorů. Nejvíce osob ve věku 65 a více let bydlí v Praze, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Nejvíce seniorů sice obývá hlavní město Prahu, ale stačí vyrazit trochu na východ a situace je úplně jiná. V okrese Praha-východ je totiž nejméně seniorů z celého Česka a to platí i pro celý Středočeský kraj. „V Praze-východ je zároveň největší podíl dětí do 14 let,“ říká Radek Havel z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu. „Nejvyšší zastoupení seniorů mají okresy Hradec Králové a Písek,“ dodává.
Co se týče krajů, seniorský primát patří tomu Královéhradeckému.  

Průměrný věk v Česku
Český statistický úřad také spočítal průměrný věk obyvatel Česka. Ten dosáhl na počátku letošního roku 42,2 roku. I této statistice vévodily okresy Praha-východ a Praha-západ, kde průměrný věk obyvatel dosud nepřekročil 39 let. Nejstaršími okresy jsou Karlovy Vary a Klatovy, zde obyvatelé dosahují průměrného věku 43,5 roku.

Počet obyvatel roste
Další dobrou zprávou je, že počet obyvatel České republiky v průběhu loňska poprvé v historii přesáhl hranici 10,6 milionu. Během posledních tří let vzrostl celkem o 71,8 tisíce. Nárůst počtu obyvatel nezaznamenaly všechny kraje, ale jen osm ze čtrnácti. Největší přírůstek připadl na Středočeský kraj a Prahu.
„Na úrovni okresů nejvýrazněji vzrostl počet obyvatel v zázemí hlavního města, v okresech Praha-východ a Praha-západ. Naopak nejvíce obyvatel ztratil v posledních třech letech kraj Moravskoslezský, konkrétně okresy Karviná, Ostrava-město a Bruntál,“ uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.  

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.