Rakovina sníží rodinný rozpočet o 8 000 korun měsíčně
Foto: pixabay.com

Rakovina sníží rodinný rozpočet o 8 000 korun měsíčně

29. 10. 2018

Rakovina je nejobávanější nemocí pro drtivou většinu Čechů. Bojí se jí téměř sedmdesát procent dotázaných. Dvě třetiny Čechů (61 %) nejsou na takovou situaci finančně připraveni. Rakovina přitom nejčastěji sníží rodinný rozpočet o 8 000 korun měsíčně.

Podle statistik některým z onkologických onemocnění trpí v České republice přes půl milionu lidí, každý třetí obyvatel České republiky v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře.

Až polovina Čechů si připouští možnost, že by mohla rakovinou onemocnět. Vedle rakoviny máme největší strach z Alzheimera a stařecké demence (44 procent) i mozkové příhody (43 procent), vyplývá z průzkumu Pojišťovny České spořitelny. Léčba rakoviny trvá v průměru 17 měsíců a nemoc ukrojí z rodinného rozpočtu 8 000 korun každý měsíc, přitom pojištěný je pro tento případ jen každý pátý Čech.
Lékaři se shodují na tom, že Češi prevenci podceňují. Přitom rakovina rodinu měsíčně připraví nejčastěji o osm tisíc korun a její léčba trvá většinou 17 měsíců 

„Kromě překonávání zdravotních těžkostí a vedlejších účinků léčby pacienti často řeší též další související problémy v oblasti vztahové, sociální i finanční. Se strachem ze závislosti na svém okolí se setkává více méně každý nemocný. Tento strach samozřejmě souvisí i s finanční závislostí. V ordinaci se často setkávám s muži i ženami, kterým nemoc výrazně snížila životní standard. Finanční tlak a s tím související stres zhoršuje psychické i zdravotní prožívání nemoci,“ potvrzuje psychoonkoložka doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.