Čechy často trápí bolest. K lékaři však moc nechodí, spoléhají na samoléčbu
Ilustrační foto: ingimage.com

Čechy často trápí bolest. K lékaři však moc nechodí, spoléhají na samoléčbu

29. 10. 2018

Každého sedmého Čecha trápí nějaký druh bolesti každý den. Více než u třetiny lidí v zemi se pak bolest ozývá alespoň jednou týdně. Obvykle si s ní poradí sami s pomocí volně prodejných léků.

Za lékařem většinou nejdou, ovšem do práce ano. Přestože přiznávají, že bolest výrazně zpomaluje jejich výkonnost a často se podepisuje i na kvalitě práce.

Více než třetina Čechů trpí nějakou formou bolesti alespoň jednou týdně. 14 % pak dokonce každý den. Vyplynulo to z reprezentativního průzkumu na populaci ČR na celkovém vzorku 500 respondentů, který pro společnost Sanofi provedla agentura Kantar CZ (dříve Millward Brown).

Častěji trpí bolestmi ženy než muži a četnost se zvyšuje s věkem. Průzkum také ukázal, že výrazně více trápí bolest lidi, kteří jsou vyučení nebo mají střední školu bez maturity.

„Minimálně jednou do měsíce si na bolest stěžuje osm z deseti z nich, zatímco mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi je to přesně polovina,“ popisuje Libor Kytýr, ředitel komunikace společnosti Sanofi. S běžnou bolestí hlavy, zad či kloubů si většina lidí poradí sama. K lékaři jde jen každý osmý. Čtyři pětiny Čechů někdy sahají po volně prodejném léku proti bolesti. „Při každé známce bolesti se k lékům uchyluje 7 % lidí. Naopak 22 % respondentů je neužívá nikdy nebo jen výjimečně. Ostatní se pro léky rozhodnou v případě, že je bolest příliš veliká nebo by je omezovala v práci,“ popisuje Libor Kytýr.

I navzdory bolesti chodí obvykle 84 % Čechů do práce. Přestože si mnozí uvědomují, že bolest se projevuje na jejich výkonnosti. „36 % těch, co chodí přes pociťovanou bolest do práce, uvádí, že pracují výrazně pomaleji než obvykle, 26 % pak i méně kvalitně,“ uvádí Libor Kytýr. Někteří respondenti dokonce přiznávají, že do práce jdou, ale nedělají téměř nic. „V kategorii do 29 let to uvedlo 6 % respondentů. Naopak ve starších generacích si toto chování dovolí jen 2 % pracovníků.“

grafy.png

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.