Na podzim nepadá jen listí, ale také naše vlasy. Jak zmírnit řídnutí kštice?
FOTO: Shutterstock

Na podzim nepadá jen listí, ale také naše vlasy. Jak zmírnit řídnutí kštice?

2. 11. 2018

Podzim je sám o sobě pro naše vlasy rizikový. Sychravé počasí, ostrý vítr a častý déšť prakticky znemožňují jakýkoli styling. Úbytek slunce, přechody ze zimy do přetopených místností a nedostatek vitaminů a základních prvků způsobují zhoršenou kvalitu kadeři.

Kromě toho řada žen v říjnu a listopadu zaznamenává při mytí a česání zvýšené vypadávání vlasů, které se může odrazit i na celkové hustotě vlasů, je-li intenzivní a trvá dlouho. Zeptali jsme se odborníka, co na to pomáhá.

Dobrá zpráva je, že sezónní vypadávání vlasů je zcela přirozený proces. Vyskytuje se rovnoměrně na celé hlavě a zpravidla netrvá déle než šest až osm týdnů. Denně průměrně ztrácíme mezi 50 až 100 vlasy, přičemž každý vlas má životnost od dvou do šesti let. Obvykle se v růstové fázi nachází kolem 90 % celého vlasového porostu, zatímco zbytek zůstává ve fázi klidové. Trvá většinou něco mezi dvěma a šesti týdny. Po jejím skončení vlas vypadne, ale zároveň vlasový váček začne produkovat nové vlasové vlákno. Vědci došli k poznání, že v klidové fázi se nejvíce vlasů nachází zhruba v červenci, proto tedy v období září až listopad dochází ke zvýšenému hromadnému výpadku. Zabránit tedy výpadkové fázi úplně nelze, přesto můžeme vhodnou péčí a životním stylem docílit toho, aby vlasy vypadávaly méně. 

Šetrná péče a výživa
V období zvýšeného vypadávání vlasů je vhodné pokožku hlavy šetrně čistit a posílit růst nových vlasů. Je důležité, aby vlasy měly pro růst vhodné podmínky – pokožka hlavy musí být čistá, prokrvená, hydratovaná a dobře vstřebávat živiny. „Během sezónního vypadávání je třeba dopřát vlasům zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou v podstatě mrtvé a není možné je zachránit. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Neméně důležitá je také péče zvenčí. Doporučuji používat jen speciální šetrné přípravky, které vlasy chrání a hydratují,“ radí Renáta Gacká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle. Pro každodenní mytí doporučuje řadu Every Day. Přípravky vlas šetrně myjí a plně respektují přirozenou rovnováhu a pH pokožky hlavy. „Pomůže také, když nebudete vlasy zbytečně rovnat nebo poškozovat barvením a nešetrným zacházením,“ doplňuje Gacká.

Jídelníček pro vlasy
Při nadměrném vypadávání vlasů je vhodné zvýšit příjem přirozených vitaminů ze stravy, vápníku a bílkovin. Strava by proto měla být bohatá na ryby, mléko, mléčné produkty a maso. Vitamín A, vitamín E a vitamín D3 jsou obzvláště důležité, stejně jako selen, lutein, koenzym Q10, zinek, měď a železo. Vynechat byste naopak měli nasycené tuky a naopak konzumovat jídla bohatá na tuky nenasycené.  Pro jistotu zajděte i k lékaři, který provede krevní rozbor. Na základě výsledků zjistíte, jestli se nejedná o nedostatek některého ze základních prvků. 

Masáž na prokrvení pokožky hlavy
Prokrvení pokožky hlavy stimuluje činnost vlasových folikul, které tak lépe pracují a produkují silnější, odolnější vlasy. Taková mikromasáž je navíc velmi příjemná. Poslouží jako výborná relaxace a uvolnění od nakumulovaného napětí. A jak takovou masáž provádět? Není to nic složitého, jde o pomalé krouživé pohyby bříšky prstů. K masírování můžete využít i vhodný kartáč s podmínkou, že nemá ostré hroty. Vhodné je tupé zakončení např. drobnou kuličkou. 

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%