Nejmódnější pes současnosti: Stafbulík
Ilustrační foto: pinterest.com

Nejmódnější pes současnosti: Stafbulík

6. 11. 2018

Vzbuzuje respekt, vypadá nebezpečně. Jeho chovatelé jej však označují výrazem nanny dog, tedy psí chůva. Málokteré plemeno tak rozdělilo společnost. Jedni se ho bojí, druzí jej mají jako domácího mazlíčka.

Výsledkem je, že představitelů této rasy v Česku přibývá tak, že se směle dá označit za jedno z nejžádanějších plemen současnosti.

Stafordšírský bullteriér. To je oficiální název plemene. Jeho obdivovatelé mu říkají stafbul, stafbulík nebo stafbulíček. Jde v podstatě o zmenšenou verzi psů, kteří jsou často označováni jako příslušníci takzvaných bojových plemen. Tedy o ty, kteří mají velmi silný stisk čelistí a pokud nejsou správně vedeni, mohou se snadno dostat do konfliktu s jinými psy, což pak zpravidla končí vítězstvím těch, kteří kousnou, silně stisknou a nepustí.

Mezinárodní kynologická federace jej uznala jako samostatné plemeno až koncem osmdesátých let. Zkrátka, jde o zmenšeninu psů, kterých se mnozí lidé bojí. Jenže tím, že je menší a při šlechtění byly určité vlastnosti potlačeny, našel si spoustu příznivců a rok od roku jich přibývá.

Je to velký paradox. Jde o psa, který snadno dovede zabít, kdyby chtěl. Jeho stisk je brutální. Na straně druhé si ho lidé pořizují do bytů, spí s ním v postelích, nechávají si s ním hrát děti. Právě slovo paradox totiž toto plemeno vystihuje nejlépe. Vypadá nebezpečně a nebezpečný být může. Potřebuje pevné vedení. Ač není velký, má obrovskou sílu. Zároveň však není hlídač. Má rád lidi. Může se stát, že se se zlodějem, který vleze do zahrady, zanedlouho skamarádí, místo aby ho uzemnil svým skusem. Ale pozor na jiné psy, k těm tak přátelský není.

Není to pes do kotce, do zahrady. Je společník, potřebuje kontakt s lidmi, v tom je stejný jako společenská plemena typu bišon, pudl a další. Zkrátka, je to parťák, který svou rodinu miluje nade vše.Chovatelé velmi rádi zmiňují jeho kladný vztah k dětem. Jiní naopak upozorňují, že malé dítě by se psem samotné v žádném případě zůstávat nemělo a v případě plemen, která kousnou a nepustí, to platí dvojnásob.

A k tomu ten jeho vzhled. Je to směs zabijáka a bezbranného mimina. Právě kvůli jeho podivuhodné vizáži si ho lidé tak často kupují. Výsledkem je, že v parcích běhá čím dál více stafbulíků. A když jdete s čivavou nebo malým dítětem a proti vám běží stafbulík, není to nic příjemného. Co na tom, že majitel někde z dálky volá: Nebojte, on je hodný a má moc rád děti. 

„Je jak suchý zip, pořád se na člověka lepí,“ říká odbornice na chov stafordšírských bulteriérů Jiřina Volšická. Zabývá se také canisterapií a výcvikem asistenčních psů. A právě se stafbulem chodila do nemocnic na canisterapii. „Je ideální k tomu, aby nechal hladit, rád se tulí, mazlí. Nemyslete si, že společenské plemeno, které miluje kontakt s lidmi, je například bišon. To si může myslet jen ten, kdo nežil se stafbulíkem,“ tvrdí. Stejně jako další kynologové však je přesvědčená, že za to, jaký pes je, vždy může jeho majitel. „Neexistují hodní a zlí psi. Za to, jak se pes chová, může vždy člověk. Plemena jsou vyšlechtěná k různým účelům, ale o žádném se nedá říct, že je zlé. Některé jsou živá, temperamentní, jiná mají vrozenou určitou dávku agresivity. Když byl pes vyšlechtěn k hlídání, musí mít sebevědomí, nebát se. Ale vždy je na člověku, jak ho vychová,“ tvrdí.

Takže je to začarovaný kruh. Stafordšírští bulteriéři, současní miláčci českého národa, mohou být mazliví kamarádi od dětí, stejně jako nebezpeční sebejistí útočníci, kteří vyjedou po pejskovi, který jde kolem nich a pokud ho kousnou třeba do krku, nemá šanci přežít. Ostatně, takové případy byly. Někteří kynologové tvrdí, že by se plemena typu bull vůbec neměla křížit a šlechtit z nich další, protože tak vznikají podivné kombinace, od nichž člověk neví co čekat. Všechny mají vrozenou určitou míru agrese vůči jiným psům. Ta se dá potlačit, ale vždy tam je. Takže stafbulík sice může spát doma s miminem, ale také se z něj v parku může stát zabiják, pokud ho majitel správně nevede. Jenže to jejich majitelé velmi neradi slyší a často stafbulíka označují za beránka ve vlčím rouchu.

Právě proto všechno toto plemeno začalo lidi tak fascinovat. Vzbuzuje dohady, pozornost, není nudné. Takže se dá čekat, že ještě pár let tyto respekt vzbuzující nevelké svalovce s podivuhodným výrazem budeme v parcích potkávat. Pak je nahradí zase nějaké jiné plemeno, které se dostane do módy. Protože móda psích plemen se mění stejně jako móda v účesech nebo v oblečení.

pes
Hodnocení:
(4.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%