Plavání s dětmi: vezměte jim do bazénu tradiční kruh i hokejový puk
Foto: Baby klub Juklík

Plavání s dětmi: vezměte jim do bazénu tradiční kruh i hokejový puk

14. 11. 2018

Podzim a zima zve k návštěvě bazénů. Jak nejlépe učit děti plavat? Využijte plavecké pomůcky. Ty děti motivují a pomáhají jim překonat nejistotu z vody. Jiné se zase dobře hodí pro výuku plaveckých způsobů. Jak se v nich vyznat a jak je správně používat?

Možná jste se i vy stali svědky diskuze, zda je vhodné pořizovat dětem kruh či destičku anebo je učit plavat s rukávky… Co je vlastně správně?
„Neexistují špatné, nebo dobré plavecké pomůcky. Existují jenom pomůcky, které se špatnými stávají, pokud se používají nevhodně a k účelům, k nimž neslouží. Nebo od nich očekáváme funkci, kterou nemají zastupovat,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová z dětského plaveckého centra Baby Clubu Juklík, která se již 30 let věnuje metodice a výuce plavání nejmenších.
Zároveň připomíná hlavní poslání plaveckých pomůcek, a sice přispívat k tomu, aby dítě bylo ve vodě spokojené a znalo a respektovalo zákonitosti vodního živlu. Proto musí znát jejich kladné, ale i ty nemilé dopady. V této souvislosti odbornice zdůrazňuje bezpečnostní zásadu číslo jedna. „Neexistuje nadlehčovací či plavecká pomůcka, která by zajišťovala, že můžeme malé dítě s touto pomůckou nechat ve vodě a jít na limču či na malé pivko. Naše přítomnost u malých dětí u vody je naprosto nezbytná. Mějme proto na paměti, že předškolní děti musíme mít ve vodě vždy na dosah, školní na dohled. Je třeba smířit se s tím, že když jdeme s dítětem k vodě, ať už k rybníku nebo k bazénu, rozhodně si neodpočineme. Náš pobyt u vody se zkrátka a dobře podobá životu členů pobřežní hlídky. Stále musíme své dítě hlídat a mít na očích,“ připomíná Štěpánka Štrougalová.

Rozdělení plaveckých pomůcek podle účelu:
Pomůcky určené ke hře – Malá nafukovací zvířátka, konvičky, kelímky, kyblíčky, sítka, bábovičky, klasické kačenky…
Pomůcky pro výuku správného dýchání – Naučit se práci s dechem je pro budoucí plavání velmi důležité.
Pomůcky motivující k potápění – Zanořit se pod hladinu, to už chce trochu odvahy.
Pomůcky, které učí samostatnosti – Malé děti milují, když zjistí, že jsou daaaaaleko (cca 1 metr) od rodiče a jsou zcela samostatné.
Pomůcky pro výuku plaveckého způsobu – Jakmile už se dítě učí konkrétnímu plaveckému způsobu, přichází vhodná doba na využití speciálních plaveckých pomůcek.
Pomůcky pro zpestření výuky skoků do vody – Patří sem vodní nudle, které se mohou přeskakovat, plováky, na které se může naskakovat, nafukovací kruhy, které se mohou proskakovat, různé míče, které se chytají za letu…
Doplňkové pomůcky – Pro výuku i zábavu ve vodě existuje ještě spousta dalších plaveckých pomůcek.

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%