V zimě se na sporty oblečte jako cibule
V zimě je dobré oblečení vrstvit

V zimě se na sporty oblečte jako cibule

29. 11. 2018

V zimě bývá těžké se správně obléct k aktivnímu sportu venku. Jak na to? Navrstvěte oblečení tak, aby vám bylo teplo, ale příliš jste se nepotili. Oblečte se jako "cibule."

Cibulový efekt rozhodně není žádný kuchyňský žargon. Je to zažitý název pro systém vrstvení oblečení tak, abychom docílili co nejefektivnějšího využití jeho vlastností.

„Každá z jednotlivých vrstev (známe 3 základní), má svoji specifickou funkci, jejíž opomenutí může výrazně narušit funkčnost celého systému. Vrstvení je závislé nejen na klimatických podmínkách, ale rovněž na požadavcích daného jedince a jeho cílem je poskytnout uživateli co nejvyšší možný komfort,“ říká Vít Hruška, odborník na outdoorové a sportovní vybavení z e-shopu 4camping.cz.
Zde je jeho návod, jak oblečení správně vrstvit:

1. vrstva: bez základů to nejde:
Tato vrstva se používá jako základní a měla by přiléhat přímo k tělu. Odvádí tělesnou vlhkost rychle a efektivně od pokožky, čímž udržuje tělo v suchu. Obecně je známa pod pojmem funkční prádlo.

2. vrstva odvádí vlhkost i hřeje:
Tato vrstva odvádí vlhkost z první vrstvy a současně udržuje tělesné teplo. Používají se na ni materiály z technických vláken se schopností vázat velké objemy vzduchu, s nízkou vsákavostí a dobrou schopností transportovat vlhkost. Do této kategorie patří veškeré fleecové oblečení rozdílných gramáží a povrchových úprav.

3. vrstva izoluje i chrání:
Do této vrstvy patří outdoorové oblečení, které v sobě kombinuje vlastnosti izolační vrstvy a vrstvy ochranné. Takové oblečení by mělo být maximálně mechanicky odolné, odolné vůči větru, alespoň částečně nepromokavé a co nejvíce prodyšné. Hodí se tak pro nejširší spektrum aktivit. Charakteristickým zástupcem jsou výrobky z materiálu SoftShell.

„Třetí vrstva hraje v celém systému klíčovou roli, přestože bez ostatních vrstev by nebyla ničím. Musí uchovávat izolační vrstvu pod sebou suchou, aby se zabránilo nežádoucím ztrátám tepla akumulací vlhkosti (potu), a zároveň musí být nepromokavá, aby zabránila přístupu vody z vnějšího prostředí. Proto jsou typické produkty této kategorie vyrobeny z materiálů s membránou, zátěrem nebo alespoň vodoodpudivou úpravou,“ radí Vít Hruška.

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%