Moje cesta do Anglie - Cambridge není jen historie
Foto: autorka

Moje cesta do Anglie - Cambridge není jen historie

10. 11. 2018

Poslední den našeho pobytu v Anglii jsme zamířili do Cambridge, starobylého univerzitního města, které leží přibližně 80 km severovýchodně od Londýna. V Cambridge žije asi 110 tisíc obyvatel (včetně studentů). Jak se na Anglii sluší, má i toto místo velmi bohatou historii. Patrně nejvýznamnější vliv na jeho rozvoj však mělo odtržení části studentů a učenců z Oxfordské university a jejich přemístění do Cambridge, kde založili vlastní universitu. Zajímavé je, že ačkoliv v Cambridge sídlila univerzita, status města jí byl udělen až roku 1951. Jedním z důvodů bylo to, že se ve městě nenacházela katedrála.

 

dsc-0568.jpg

Jedna z kolejí v Cambridge. Koleje jsou většinou veřejnosti nepřístupné, dobře uzavřené, dobře hlídané

 

Universita v Cambridge je druhá nejstarší univerzita v anglicky mluvící části světa. Nejstarší kolej Peterhouse byla založena roku 1284 a existuje dodnes.V současnosti má univerzita asi 22 tisíc studentů, kteří jsou rozděleni do 31 kolejí (colleges). Colleges jsou zpravidla nezávislé instituce, které studentů poskytují také ubytování a stravu.

 

dsc-0569.jpg

King's College

Stavba jedné z nejvýznamnějších dominant města – King's College Chapel byla zahájena Jindřichem VI. Roku 1446 a byla dokončena roku 1515 za vlády Jindřicha VIII. Uvnitř jsme nebyli, jen jsme postáli před ní a žasli.

 

dsc-0574.jpg

King's College Chappel (asi nejznámější budova v Cambridge)

 

dsc-0599.jpg

Pohled na King's College Chappel zezadu

 

dsc-0572.jpg

Vstup do King's College, nahlížíme, ale dovnitř nesmíme 

Velké množství studentů soustředěných na jednom místě samozřejmě ovlivňuje život tohoto města. Kromě toho, že je všude plno mladých lidí, se to projevuje i tím, že řada obyvatel města jezdí na kolech. Tomu  je přizpůsobená doprava a městský mobiliář nejen v centru města. Prostě s kolem zaparkujete kdekoliv.

 

dsc-0587.jpg

Budova Cambridge University Press

Již od roku 1534 ve městě působí Cambridge University Press, jedno z nejvýznamnějších světových nakladatelství. Zajímavé je, že svou činnost zahájilo tím, že vybudovalo přivaděč vody do města.

 

dsc-0588.jpg

Most matematiků. Líbí se vám?

Řeka Cam je jakousi vodní páteří celého města. Od jejího jména je také odvozen název města – Cam + bridge (most). Při toulání  městem na ni mnohokrát narazíte a chvíli poté, co vám zmizí z očí, se objeví znovu. Přejít na její druhý břeh můžete po řadě starých i moderních mostů a můstků. 

 

dsc-0595.jpg 

Parkoviště pramic na řece Cam v centru města

Jízda na pramičkách po řece Cam je oblíbenou zábavou turistů. A patrně také oblíbeným přivýdělkem studentů, kteří zručně řídí pramice odrážeje se bidlem ode dna. Na tomto místě jsme chvíli poseděli u kávy, užili si pár paprsků slunce, které nachvíli prorazily zamračenou oblohu a pozorovali jsme cvrkot na řece.

 

dsc-0601.jpg

Pramičky potkáte všude

 

dsc-0614.jpg

V polovině září je po jízdě na pramici již malá poptávka.

 

dsc-0604m.jpg

Ale je to tak romantické!

 

Mimo centrum města kotví na řece Cam i typické anglické obytné čluny. Trochu z nostalgie pramenící z četby knížky Tři muži ve člunu jsem si vyfotila i jedno malé zdymadlo. Konečně moje představy o tom, jak vypadá ten „lock“, o kterém se mluví v této knížce téměř na každé stránce, nabyly přesnějších obrysů.

 

dsc-0619m.jpg

Plavidla na řece Cam

 

dsc-0621.jpg

Zdymadlo na řece Cam

 

Na toulkách městem nás naši přátelé dovedli i ke známé Eagle pub. Čím se proslavila tato stará anglická hospoda? V polovině minulého století byla oblíbeným místem zaměstnanců universitní Cavendish Laboratory, kteří sem chodili na obědy. 25.dubna 1953 zde Francis Crick a James Watson oznámili, že objevili „tajemství života“ poté, co objevili strukturu DNA. Svědčí o tom i nápis na modré plaketě u vchodu.

 

dna-1.jpg

 

Produktem současného umění je The Corpus Clock - obrovské hodiny, umístěné na úrovni ulice blízko Corpus Christi College. Pro veřejnost byly slavnostně odhaleny 19. září 2008 fyzikem Stevenem Hawkinsem. Hodiny mají v průměru 1,5 m a zepředu jsou potažené 24 karátovým zlatem. Nemají ručičky ani čísla, čas zobrazují otvíráním výřezů na hodinách. Výřezy jsou rozmístěny ve třech soustředných kruzích, kde jsou zobrazovány hodiny, minuty a sekundy. Nad ciferníkem hodin se pohybuje kovová socha podobná sarančeti, která jakoby pojídá plynoucí vteřiny. Tyto hodiny by měly divákovi připomínat, jak rychle utíká čas.

 

dsc-0584.jpg

The Corpus Clock

 

Na závěr našeho výletu do Cambridge jsme se ještě dozvěděli, že v oblasti kolem města je soustředěna řada firem zaměřených na software, elektroniku a biotechnologie, které aktivně spolupracují s univerzitou v Cambridge. Tato oblast je nazývána Silicon Fen (analogie se Silicon Valley v Kalifornii).

 

A co nás v tomto městě překvapilo úplně nejvíc? V okamžiku, kdy jsme začali hledat naše kdesi zaparkované auto, narazili jsme uprostřed města na velké prázdné travnaté prostranství. Jakési zelené náměstí protkané pěšími cestami a lemované kaštany. A na jedné straně se pod stromy páslo několik kusů hovězího dobytka. Krávy to nebyly, patrně býci. Nebyli nijak přivázaní, klidně přežvykovali a pochutnávali si na spadaných kaštanech. Na uších a obojcích měli značky, žádní utečenci to rozhodně nebyli. Já osobně jsem byla jejich přítomností uprostřed města tak překvapená, že jsem si ani neudělala jejich fotografii.

Parkovací dům s naším autem jsme nakonec našli a cestou zpět nás napadaly zvláštní asociace. S manželem jsme začali tak trochu srovnávat Cambridge s městem, kde žijeme - s Hradcem Králové. Obě města mají kolem 100 tisíc obyvatel. Obě města leží na rovině a protékají jimi významné řeky. V obou městech je důležitým dopravním prostředkem kolo. I v Hradci Králové jsou vysoké školy - Univerzita Hradec Králové nabízí studium více než 100 oborů na čtyřech fakultách - Fakultě informatiky a managementu, Filozofické fakultě, Pedagogické fakultě a Přírodovědecké fakultě. V současnosti studuje na této univerzitě asi 9 tisíc studentů. Dále je v Hradci Králové Farmaceutická fakulta  a Lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Je to jen podobnost čistě náhodná?

  

uhk4.jpg

Pro ilustraci - Univerzita Hradec Králové, část nového universitního kampusu Na soutoku

 

Tímto článkem končí mé  vyprávění o naší cestě do Anglie. Poznali jsme nová místa i nové lidi. Viděli jsme hodně zajímavých věcí, prožili jsme řadu hezkých chvil s našimi přáteli. Vrátili jsme se šťastně domů. Máme společné vzpomínky. A před námi je zase něco, na co se můžeme těšit. Příští rok v září přijedou naši přátelé z Anglie pro změnu k nám do Čech. Už teď přemýšlíme o tom, jaký program pro ně připravíme a co z naší krásné země jim ukážeme. 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.