Starší žena, mladší muž. Může nerovný vztah fungovat?
Ilustrační foto: ingimage.com

Starší žena, mladší muž. Může nerovný vztah fungovat?

10. 11. 2018

I když je společnost mnohem tolerantnější k různým jiným, než klasickým formám vztahů, pár starší žena a mladší muž stále vzbuzují zvědavost, údiv i pohoršení. Je to tak pořád, přestože jich přibývá.

Přitom je logické, že jsou častější než dříve. Mnohé dnešní čtyřicátnice, padesátnice i šedesátnice vypadají skvěle. Navíc mnohé v tom věku dosáhly dobrého postavení v práci, mají dostatek financí, žádné závazky. Děti mají dospělé, často jsou rozvedené, začínají nový život od nuly. A chtějí si ho takzvaně užít.

„Když jsem kamarádce přiznala, že mám o třináct let mladšího přítele, řekla, že jsem se zbláznila, že je se mnou jen proto, že mám prachy,“ vypráví jednapadesátiletá Ivana. Vlastní prosperující firmu, je sedm let rozvedená, má dospělou dceru. „Nechápu, proč bych nemohla zaplatit dovolenou pro mě i mého přítele, když na to mám. Když muž pozve na dovolenou mladou slečnu, bere se to jako normální věc. Když já pozvu jeho, každý řekne, že jsem pitomá, že si ho vydržuju,“ vypráví.

Její přítel pracuje v její firmě jako řidič. „Mami, on tě obskakuje, dělá ti nejen řidiče, ale i sluhu,“ říká jí její dcera. „On mi nedělá sluhu, on se o mě stará a pomáhá mi. Když se žena stará o pracujícího muže a vytváří mu domácí zázemí, je to v pořádku. Když já dám peníze příteli, on za ně nakoupí, uvaří a odveze mě autem z večerního jednání, je to divné. Vytváří mi zázemí a já si toho vážím, protože díky tomu můžu vydělávat více peněz a oba se za ně můžeme mít dobře,“ vysvětluje Ivana.

Pro někoho možná netradiční pojetí vztahu, pro někoho naprosto normální partnerství. Podobných přibývá. Hodně je vidět na ty, kdy se jedná o známé lidi. Mladšího partnera má zpěvačka Bára Basiková, herečka Hana Gregorová, zpěvačka Eva Pilarová a mnoho dalších. A mnoho z těchto případů ukazuje, že nejde o krátké přechodné lásky, ale o vztahy trvající mnoho let.

Hledání lásky nebo matky?
Hraje tedy věkový rozdíl ve vztahu nějakou roli? Je model starší žena mladší muž podivný nebo s tím, jak se společnost stále více uvolňuje je podivné si jich vůbec všímat?

„Ve vztahu starší žena a mladší muž často hrají roli i jiné faktory než prostá zamilovanost,“ míní sexuolog Petr Weiss. „Muž často tím vztahem získává určitou společenskou pozici, protože často jde o ženy známé nebo movité, zkrátka v určitém postavení. Často hraje roli to, že muž hledá spíše péči, pocit bezpečí, hledá určitý mateřský typ. Zkrátka je to pro něj více než hledání bouřlivých milostných zážitků. Nezapomínejme, že každý člověk preferuje něco jiného,“ dodává.

Psychologové se shodují, že velmi podstatné je, v jakém věkovém období člověk takový takzvaně nerovný vztah naváže. Když začne třicetiletá žena chodit s dvacetiletým klukem, časem se velmi pravděpodobně objeví problém. Ve dvaceti je mladík okouzlen tím, že je žena zkušená, že se mu s ní třeba povídá lépe než s dvacetiletým trdlem, které chce chodit na diskotéky. Objevuje s ní jiný svět a imponuje mu to. Potíž může nastat, když je z dvacetiletého kluka třicetiletý muž a z třicetileté dámy poněkud unavená čtyřicátnice, která má starosti v práci a večer se cítí být unavená. Z desetiletého věkového rozdílu se může stát rozdíl nepřekonatelný.

Naopak dobře může fungovat vztah mezi čtyřicetiletým mužem a padesátiletou ženou. Pokud oba mají společné zájmy, oba mají za sebou podobnou zkušenost, mohou si skvěle rozumět a strávit spolu pěkný zbytek života, protože ani jeden z nich už nic jiného nechce hledat. Zkrátka, časem se věkový rozdíl stírá. Roli hraje také to, že ve vyšším věku už ve vztahu není tak podstatný sex a půvab. Takže třicetiletý muž si může začít uvědomovat, že jeho čtyřicetiletá partnerka není tak atraktivní, jako dvacetiletá sousedka, která na něj dělá oči ve výtahu. Ale zralý padesátník, který po složitém rozvodu potkal milou a chytrou šedesátiletou ženu, může být naprosto šťastný, protože ví, že tahle dáma je mnohem větší poklad než kdejaká čtyřicítka.

„Není ovšem nic zvláštního na tom, že se velmi mladí muži zamilovávají do žen mezi třiceti a čtyřiceti. Naopak je to přirozené, protože ženy v tomto věku nejlépe prožívají sex a často si, na rozdíl od mladých dívek, umí říct, co se jim líbí. To je pro mladíky přitažlivé. Často je pro ně taková pětačtyřicátnice zajímavější než dvacetiletá dívka,“ upozorňuje sexuoložka Laura Janáčková.

Proč se mnou vlastně je?
Takže ne vždy je na místě říct, že se starší žena zbláznila, když si začne s mladíkem. Naopak, mnohé si tím dodávají sebevědomí stejně jako to dělají padesátníci, kteří si najdou mladinkou slečnu. Potíž je v tom, že naprostá většina žen podvědomě touží po dlouhodobém vztahu. A časem se jim začne na mysl vkrádat otázka: Proč se mnou ten hezký mladý muž vlastně je? Pochybnosti mají blízko k žárlivosti, žárlivost má blízko k podezíravost. A to je často konec vztahu.

Možná, že bychom tyto vztahy měli přestat označovat výrazem nerovné. Dnešní společnost je tak různorodá a tolerantní, že je v ní možný vlastně vztah jakýkoli. Každopádně je jasné, že vztahy navázané ve vyšším věku mají větší šanci na úspěch, protože tehdy už zpravidla partnerům nejde o sex, zábavu či získání společenského postavení, ale především o nalezení parťáka pro běžný život. A pak bývá jedno, jestli je parťák o rok, o pět nebo o deset mladší či starší.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%