Francouzský paradox existuje
Ilustrační foto: pinterest.com

Francouzský paradox existuje

13. 11. 2018

Pijí hodně vína, večer si dopřávají hodně jídla. Přesto jsou štíhlé. Nechodí do posiloven, neholdují plastickým operacím, přesto vypadají skvěle. Neutrácejí moc za oblečení, přesto se říká, že jsou nejlépe oblečenými ženami světa. To vše se říká o Francouzkách.

Kdo nějakou dobu pobyl v Paříži, tvrdí, že jejich život je vlastně velmi často opakem toho, jak si představujeme, že půvabné, štíhlé a perfektně oblečené dámy žijí.

Takzvaný francouzský styl se stal pojmem, který se probírá v časopisech, vyučuje v různých kurzech a kdekdo ho obdivuje. Ne každý je však schopen vysvětlit, o co vlastně jde. Realita je taková, že to vlastně moc vysvětlit nejde. Ale přesto stačí vyrazit do Paříže či jiného velkého francouzského města a koukat se po ženách. Nebo si na internetu projet snímky žen z francouzských ulic. Nemluvíme teď totiž o modelkách, o manažerkách, o dámách, které řídí módní průmysl. Mluvíme o normálních ženách různého věku, od studentek po osmdesátileté dámy.  

Pokud jde o Francouzku, je totiž v podstatě jedno, kolik jí je let. Zásadně má totiž v šatníku džíny, bílou košili, pruhované triko, černé sako a jednoduché černé šaty. Trenčkot, teplý černý kabát. A spoustu šál různých velikostí a barev, zajímavé boty. Ovšem pozor, žádná bagančata s pevnou silnou podrážkou. Nosí baleríny, jednoduché tenisky. A když jde o společenskou událost, mají lodičky na podpatcích, i kdyby na nich měly utrpením umřít.

Ale ty podpatky jsou asi tak jediným utrpením, které jsou ochotny pro vzhled podstoupit. Francouzky totiž, například na rozdíl od Američanek či Rusek, neholdují plastickým operacím. Vrásky jim nevadí, rozhodně tam najdeme minimum žen, které připomínají plastové panenky. Nechodí do solárií, nemají umělé nehty. Vlasy nosí přirozené. Nevidíme tam pečlivě upravené zlakované účesy připomínající helmy ani platinově odbarvené blondýny, které před odchodem z domova své vlasy hodinu žehlí. Ne, většina Francouzek vypadá, jako by si vlasy jen tak ležérně prohrábly, stočily do uzlu nebo si jen tak pročísly svá mikáda.

Francouzky jedí. Snídají sladké croissanty, večeří dlouho, pijí u toho víno. Přesto nejsou oplácené, natož obézní. Jedí totiž zpravidla jen třikrát denně a kvalitně. Saláty, maso, ovoce, sem tam sladkost. Ale kvalitní sladkost, žádné tyčinky a bagety zhltnuté na cestě. Francouzky si totiž k jídlu sedají, vychutnávají ho. Nenosí si kafe v kelímcích, ke kávě si zásadně vždy sednou. Nemají čas? No tak si tu kávu nedají a dají si ji, až čas mít budou.

A to všechno je pak na nich vidět. Zejména na dámách vyššího věku. Nemají sice tvářičky vyplněné botoxem, přišité vlasy a nafouklá nová ňadra, ale přesto vypadají spokojenější, než jejich stejně staré vrstevnice, turistky, které přijíždějí do Paříže, drancují tamní obchody a snaží se v časopisech vyčíst, co to je francouzský styl. Francouzský styl je totiž jeden velký paradox. Něco, co se nedá popsat, okopírovat, naučit. Je to prostě normální život.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

móda životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%