Gibraltar - cesta zpět
Foto: autorka

Gibraltar - cesta zpět

12. 11. 2018

5.10.18-10.10.18 třetí týden, pomalu se obracíme na cestu zpět

Po 3243 km jízdy jsme 4.10.18 dorazili do města LaLinea - vstup do Gibraltaru. Ubytováni jsme se v kempu, který měl tu zvláštnost, že veškeré služby zajišťovali postižení lidé – v překladu lidé se zvláštními potřebami. V tak luxus čistém kempu jsme ještě nikdy nebyli !!!!

5.10.1. Ráno vyrážíme brzy do Gibraltaru. Z kempu to máme 4km.

Prohlédnout si skálu lze několika způsoby. My volíme nahoru lanovkou a zpět přes Sky Walk, OHars batery /pevnost/, zavěšený most a židovskou bránu k majáku, pro nás nejzápadnější místo Evropy

p1-8.jpgTrochu jsme prošli centrum města a vrátili se spokojení do kempu. Nachodili jsme 23 km, Gibraltar splnil naše očekávání, probudil potřebu trochu si načíst o jeho historii. I když je to britské území, jezdí se tam vpravo, je tam trochu čistěji než u sousedů ve Španělsku a jak prý praví pověst – dokud bude na Gibraltaru makak, bude území anglické – a že si to dobře hlídá!!!!

spanelsko-olympus-211.jpg

6.10.18 posouvání se směr Cadiz a koupání ve Středozemním moři měníme za Atlantský oceán - trochu studenější. Cestou navštěvujeme ruiny římského města Baleo Claudia - moc pěkné a pro občany EU vstup zdarma.

p2-5.jpg

7.10.18 Odpočinek u moře, trochu praní, vaření a sbírání sil na cestu zpět

p3-4.jpg

8.10.18 Cadiz, údajně nejstarší město Evropy, škoda, že památky jsou tak nějak utopené v nové výstavbě. Shrnutí, Cadiz neurazilo ani nenadchlo

p4-4.jpg

9.10.18 slunění, koupání, loučení se s Atlantikem, prostě sladké nicneděláni.

p5-2.jpg

10.10.18 míříme směr Sevilla, krajina nás překvapuje poli s bavlnou – to se musí vyfotit :-)

p6-5.jpg

Týden čtvrtý 11.10.18-až domů

10.10.-11.10.18 Sevilla

Kdybych ještě v některém z dalších životů mohla studovat v zahraničí, určitě by to byla španělská Sevilla!!!

p7-1.jpg

Učila bych se v parku, do školy jezdila na kole a tancovala flamenko

p8-1.jpg

Navštěvujeme katedrálu, kde je pohřbený Kryštof Kolumbus - mimochodem 12.10. je ve Španělsku státní svátek - Kolumbus 12.10.1492 vstoupil na území Baham.

Neopomeneme Alcazár, ale nejvíc se nám líbí Plaza de Espaňa.

p9-1.jpg

12.10.18 směr Granada, přespáváme poblíž města Antequera a ráno si prohlížíme místní „dolmeny“, což jsou pohřební komory z doby bronzové. Odtud pokračujeme do kempu u Granady, protože na zítra máme rezervované lístky do Alhambry.

13.10.18 Alhambra

Alhambra - památka UNESCO a údajně nejkrásnější maurská stavba v rámci Evropy. My jsme zde strávili asi 4,5hod a určitě se nenudili. Základ k úspěchu je, mít koupené vstupenky předem po internetu.

p10-2.jpg

14.10.18 Sierra Nevada, děsně jsme zmokli, nestihla jsem vytáhnout foťák, ale Ondra po tom úzkém betonu lezl po 4. Po 10km v lijáku to vzdáváme

p12-1.jpg

a pokračujeme směr městečko Guadix, kde ještě stále lidé žijí v jeskynních domcích. Někteří žijí, jiní to mají jako lákadlo na turisty. Okolní hory jsou ale nádherné .

p13-1.jpg

15.-16.10.nocleh a pobyt u Středozemního moře – poblíž města Taragona – je už dost větrné a vlnovaté, přesto se vykoupeme, asi poslední letošní koupání, nakupujeme, trochu lenošíme a chystáme se na dlouhý přejezd přes Andorru domů.p14-1.jpg

17.10.18

Andorra

Projíždíme krásnou krajinou Katalánska a celou cestu lemují žluté stuhy – protest proti věznění katalánských politiků.

Andorra má být zemí zaslíbenou levným nákupům. No, nás se to netýká, kromě samolepky do auta nekupujeme nic. Trochu zklamání, jeden historický kostel a spousta ošklivých paneláků, takže ještě večer Andorru odpouštíme.

p16-1.jpg

18.10.

Celodenní přejezd Francií, navigaci nastavujeme mimo dálnice, abychom si ještě užili francouzský venkov. Víte, že Francie nemá jenom Eiffelovku, ale také most, který projektoval pan Eiffel?

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Viadukt_Garabit

p18-1.jpg

Večer najíždíme na dálnici, která je sice placená, ale má příjemná odpočívadla se slušnýma záchodama.

19.10.

Přejezd přes Francii a Německo a z důvodu trochu se projití zastavujeme v Neuhausenu, kde je moc pěkný skanzen. Přicházíme hodinu a půl před zavřením, tak nás paní pouští bez vstupného.

p19-1.jpg

Poslední noc na dálnici

20.10.2018 se v dopoledních hodinách po 31 dnech a 6755 km šťastně vracíme do ČR.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%