Nejkrásnější krkonošská
louka je Ve Volšíčkách

Nejkrásnější krkonošská
louka je Ve Volšíčkách

2. 10. 2012

Nejkrásnější krkonošská louka pro rok 2012 je v lokalitě Ve Volšíčkách na Benecku. V zimě se na ní lyžuje, v létě na ní rostou orchideje. Ve třetím ročníku soutěže nazvané Miss louka o ocenění rozhodla odborná komise. Klání vyhlašuje Krkonošský národní park (KRNAP).

Oceněná louka je schovaná ve vlhkém dolíku pod lesem nedaleko silnice stoupající na Benecko. Leží kousek od lanovky se sjezdovkou Kejnos a Liška. „Mnozí lyžaři si po ní v zimním období po sněhové pokrývce krátí cestu ke svým ubikacím, aniž by měli ponětí, jak je tato louka krásná v květu okolo června," uvedla Dana Honců z Horních Štěpnic ve své nominaci louky.

Nyní je louka domovem například orchidejí prstnatců, vemeníků zelenavých a pětiprstky žežulníku. Roste na ní také kýchavice, suchopýr, kuklík potoční, rdesno, sítina, přeslička rolní, silenka širolistá či pomněnka.

Loňský ročník soutěže o nejkrásnější louku v Krkonoších vyhrála louka nad náhonem v Dolním Maršově, o rok dříve klání vyhrála louka na Bönischových boudách v Černém Dole.

Krkonoše soutěž
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.