Tip na podzimní výlet: Na Zbraslav do míst, kde stálo největší keltské oppidum
Stoupání na vrchol Hradiště. Foto: Michaela Bučková

Tip na podzimní výlet: Na Zbraslav do míst, kde stálo největší keltské oppidum

15. 11. 2018

Krásný podzimní výlet do přírody si můžete udělat i na pražské Zbraslavi. Nad touto městskou částí se na kopci nachází magická mýtina, kde stálo největší keltské oppidum v Čechách.

Jedná se o nenáročnou pětikilometrovou procházku spadaným listím s krásným výhledem na Vltavu. 

Na kopcích Břežanského údolí na pravém břehu Vltavy na vrchu Hradiště v nadmořské výšce 391 metrů stálo jedno z největších keltských oppidií v Praze. Bylo opevněné, chránil ho příkop a palisáda. Nic z toho se samozřejmě nedochovalo. Zbyla jen mýtina, časté výletní místo, kde keltskou historii vysvětlují naučné tabule.

Jedná se ale o moc pěknou procházku, která začíná na Zbraslavi. Zaparkovat auto je možné u mini zoo. Odtud se začíná stoupat po žluté turistické značce. Cesta vede lesem, je zasypaná spadaným listím a nabízí krásnou podzimní nostalgii. Asi po kilometru se dojde k Arcibiskupskému altánu, odkud je krásný výhled na Zbraslav, Radotín a Vltavu pod námi.

Po dalším kilometru se ocitnete na větší planině, kde stávalo ve 2. století před naším letopočtem oppidum. Při archeologickém výzkumu v sedmdesátých letech 20. století byly objeveny zbytky tkalcovského stavu, kovářské dílny, kuchyňské keramiky a dokonce zbytky importovaného skla a bronzových nádob.

Z uvedených nálezů vyplývá, že Závist byla jak na přelomu 6. a 5. stol. př. n. l., tak v posledních dvou stoletích před naším letopočtem důležitým mocenským centrem v Čechách, které mělo značný vliv na dění ve svém okolí. Dnes už si to tu můžete jen představovat.
Odtud se pokračuje po žluté až na rozcestí Hradiště, kde se napojíme na modrou turistickou značku, která nás svede až zpět k autu. Jde se kolem památníku básníka a žurnalisty Vítězslava Hálka, který zde byl odhalen dva roky po jeho smrti (v roce 1876). Hálek sem na Závist jezdil na dovolenou a do okolí chodil rád na procházky. Dole u parkoviště je možné navštívit mini zoo. K vidění tu je prase divoké, poštolka obecná, kuna skalní, daněk skvrnitý a další zvířata. Celá trasa je dlouhá necelých pět kilometrů.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%