10 tipů, jak si udržet zdravou mysl a nestárnout příliš rychle
Ilustrační foto: pixabay.com

10 tipů, jak si udržet zdravou mysl a nestárnout příliš rychle

20. 11. 2018

Nesedět doma, chodit ven, do divadla, za přáteli, zaměstnávat mozek a veselit se, tak zní nejlepší recept na dlouhověkost.

1.       Nesedět doma, chodit ven a sportovat
Po šedesátce bolí nohy, nemoci se hlásí o slovo a věci nejsou jako dříve. Byla by ale škoda přestat sportovat a chodit ven. Každému věku lze přizpůsobit aktivitu, i po šedesátce je možné chodit na dlouhé a svižné procházky (vyzkoušejte si to například s trekovými holemi), plavat, anebo jezdit na kole. I kdyby to mělo být do nejbližší hospůdky.

2.       Potkávat přátele
„On má svých starostí dost. Oni jsou stejně pořád na chalupě. Nic nestíhám.“ I takové výmluvy lze od seniorů slyšet na dotaz, proč se nesejdou s lidmi, kteří jim byli v životě blízcí. Oni sice mají svých starostí dost, ale když se o ně podělí s někým blízkým, třeba se jim uleví. Chodit se dá na procházky, vyrážet do divadla, do kavárny, navštěvovat se doma. Oprašujte staré vztahy a nebraňte se novým.

3.       Pomáhat s vnoučaty
Zkušenosti ukazují, že lidé, kteří zůstávají v pracovním procesu co nejdéle, zapojují mozek, zůstávají déle fit. Každodenní práce je vysilující, ale třeba jednou týdně dojít někam na výpomoc, může být osvěžující. A pak jsou tu také vnoučata – co třeba si vyhradit jeden den v týdnu, kdy je vyzvednete ze školy, vezmete do cukrárny, uděláte s nimi úkoly a pak je zavedete na kroužky? Vnoučata i snacha vás budou milovat.

4.       Vypnout televizi
Stejně tam přes den dávají jen stokrát opakované filmy. A předpověď počasí zjistíte nejlépe tak, že se vykloníte z okna. Televize jen prohlubuje osamění a pasivitu, není dobrým společníkem.

5.       Divadla, přednášky, výstavy, besedy
Tolik se toho děje – a to i v malých městech. Hlídejte si kalendář, sedněte na vlak, autobus a neváhejte kousek popojet. A přijeďte se také podívat na některou z akcí našeho webu i60.cz.

6.       Zaměstnat a cvičit mozek
Čtení knih, časopisů, novin, luštění křížovek, sudoku, psaní úkolů s vnoučaty – to vše bystří mozek. A je to zábava.

7.       Jíst zdravě
Neodbývejte se párkem k obědu. Uvařte si něco pořádného a zdravého. Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte mléčné výrobky, zeleninu, ořechy, luštěniny. Pokud vás vaření nebaví, navařte si do zásoby (na dva dny nebo třeba do mrazáku).

8.       Sex v každém věku
Sexuální aktivita prospívá tělu i mysli. A to v každém věku. A říká se, že v posteli to umějí roztočit i osmdesátníci. A nebojte se flirtovat – na tom nic špatného není.

9.       Udělat něco bláznivého
Přihlašte se na francouzštinu, podejte si seznamovací inzerát, jeďte na cestu kolem světa nebo aspoň do zemí, kam jste se vždy chystali. Přihlašte se na jogu nebo na tanec (pořádají se i lekce pro seniory), kupte si auto, které jste si vždy přáli (klidně ojeté)…

10.   Myslete pozitivně
Čeká vás ještě dlouhý a bohatý život. Tak si ho užijte.

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.