Konečně mám taky fotomlhovky
Foto: autor

Konečně mám taky fotomlhovky

18. 11. 2018

Prohlížím si Foto dne, sleduji, jak se občas objeví pár krásných fotek v ranní mlze... a užírám se. Obracím foťák v ruce, svrbí mě prst na spoušti, hned bych se sebral a šel udělat pár mlhovek. Jenže, mlhu a ráno si na kdykoliv neobjednám. Když mám čas, není mlha, když je mlha, nesvítí do ní slunce, když je mlha a svítí do ní slunce, jsem někde kdovíkde bez foťáku.... Kdy já jsem naposled udělal mlhovku ? Ani nevím, to už musí být řada sezón. Jo..., vlastně před rokem a půl jsem cestou autem cvaknul čtyři, náhodně. Cifix !

Ale dneska, v pátek, ráno, byla mlha a slunce ...a zítra, v sobotu, mám čas a počasí má být stejné jako dnes. Takžééé..., zítra ráno jdu na to !
V půl páté ráno šmátrám vztekle po budíku ale statečně lezu z postele. Spěchám, v jedné ruce botu, druhou rukou zalévám čaj v termosce. Do batohu házím k foťáku ještě tatranku a letím ze dveří. Ulice prázdná, jen na rohu se klátí dva zapomenutí opilci. Za městem je tma, že by se dala prodávat. I na okresce je trochu provoz (kam ty lidi jedou v takovou hodinu ?), musím jet na potkávací světla, za chvíli jsem vykoukanej do poloslepoty. Teploměr v autě ukazuje -3° ale mlha nikde, je křišťálově průhledný vzduch. Že bych měl zase pech ?! Celou cestu marně vyhlížím aspoň lehký opar, nic, světla protijedoucích aut jsou vidět na tři kilometry.

V půl sedmé jsem u Labe, na Štěpánském mostě, a konečně klika. Pánbůh mě má rád, nad vodou je mlhy na tři duchny. Tma skoro jak v pytli, slunce ještě nevyšlo. Jsem zvědav, jak se tu zmotám, roky jsem tu nebyl. Nechávám auto na náplavce u Obříství, házím batoh na záda a foťák věším na krk. Klopýtám šerem, přes nějaké drny, ke starým pilířům zrušeného zdymadla. No jo, jsou tady. Obloha zesvětlala, dám tomu ještě chvíli. Při cigaretě koukám, jaká je to nádhera. Jednotlivé stromy a věci mizí a zase se objevují, podle toho, jak se mlha převaluje. Tak do práce. Popocházím, hledám záběr, úhel, laboruju s expozicí. Exponovat „na světla“ nebo „na stíny“ ? Myslím, že s mlhovkama, většinou na světla, stíny i bez kresby mi dají trochu kontrastu v záběru a občas se dodatečně dá ze stínů vytáhnout aspoň lokálně nějaká kresba. Světelná situace se při východu slunce mění co pár vteřin, sotva zkomponuju záběr, už je všechno jinak. Jako obvykle jsou nejlepší stanoviště pro záběr buď tři metry vysoko nad zemí nebo dvacet metrů od břehu ve vodě. I tak pár záběrů bude. Metelím dál, k novému jezu. Kus za ním je slepé rameno starého Labe. Místo je to kouzelné, mlha drží, jen to moc fotograficky nevychází, foťák skrze mlhu nechce ostřit. Snažím se ulovit stromy padlé z břehu do vody, nedaří se, je to šedé a nekontrastní. Na všem je centimetr jinovatky, brouzdám se trávou a křovím, nohy zmrzlé i v pohorkách. Dochází baterka, během dvaceti vteřin vpálím do foťáku druhou a jedem. Na každém metru se dá udělat fotka, strom přes pole, obrysovka proti slunci, zamrzlá louže v cestě, kormoráni, rybář, ojíněný bodlák, plot.... Počkat..., jakej plot, tady nemá bejt žádnej plot.... Sakra, kde to jsem ? Procitám z fototransu, brzdím, zapaluju relaxační cigáro a snažím si představit mapu, kudy jsem to vlastně v té mlze šel. No co, plot, tak to bude asi kraj obce. Jak obce, které obce ? To se uvidí, ne ?
Vyhrabu z batohu termosku, upíjím čaj, pokuřuju..., furt je to nádhera. Při plném vědomí už si můžu dovolit rozebírat pohled na cestu, která mizí v mlze a v poli. Jasně, dobře se na to kouká, ale fotka by to byla mizerná, nejsou tam záchytné motivy pro perspektivu, „placatý“ záběr. A nastřílených fotek mám dnes už nesmyslně moc. Zabalím to a chystám se k návratu.
Vyšel jsem jen o jednu ves vedle, sotva dva kilometry k autu. Drandím domů a těším se, až si udělám kafe a začnu se přehrabovat dnešními obrázky.
….............................
Udělal jsem si kafe, s malým odstupem projel záběry. Není to až taková sláva, jak to vypadalo. Dvě, tři fotky možná dobrý, ...osm, deset slušných, neurazí. Vlastně to docela dobře odpovídá mým možnostem, tomu, co umím, tomu ždibečku talentu, který mi nadělil pánbůh, a té netrpělivosti, se kterou se stále potýkám. Nemám na co si stěžovat, byl to dobrej den.....

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%