Babička s diplomem
FOTO: autorka

Babička s diplomem

21. 11. 2018

„Haló haló, tady je vaše babička kanička…Máte smůlu, jsem v pořádku, nic mě nebolí a všichni se tu o mě starají jak o kojence. A za chvilku pro mě přijde sestřička a budou nám zase obohacovat mysl.“

Přesně těmito slovy začíná osm z deseti telefonických rozhovorů s mojí milovanou maminkou. Den co den.

Jsem doslova nadšená z množství aktivit a podnětů, které si pro své svěřence vymýšlejí v seniorském domově se zvláštním režimem, kde moje maminka pobývá. Dokonce mi jejich výčet posílají mailem, abych byla v obraze a mohla si porovnat realitu s maminčinými historkami.  

Nedávno mi zavolala aktivizační pracovnice. Zastihla mě uprostřed nákupu. Když mi podala základní informaci, zůstala jsem stát uprostřed supermarketu a z očí se mi spustily slzy dojetí. To není možné…Naší babičce bude slavnostně předáno osvědčení, že v rámci programu celoživotního vzdělávání na Univerzitě třetího věku Masarykovy univerzity v Brně absolvovala ve svých téměř pětaosmdesáti letech opravdové studium!!!

A tak jsem se s úžasem dozvěděla, že si moje maminka s diagnózou Alzheimerovy choroby skutečně dvanáct hodin obohacovala mysl… Vybrala si obor „slavné osobnosti českého filmu“ a úspěšně v něm obstála, aniž by o tom vlastně věděla.

Nevěřila jsem vlastním uším a dmula se pýchou. 

Bohužel jsem tak narychlo nemohla přijet z Prahy osobně, abych byla svědkem předávání diplomu z rukou samotné prorektorky, ale naštěstí mě plnohodnotně zastoupila neteř Petruška. Na babičku si udělala čas a strávila s ní celé odpoledne, což jsem velmi ocenila. Pak mi poslala fotoreportáž mobilem a já jsem mamince všechno vynahradila při další návštěvě.

O své vděčnosti brněnskému Domovu pro seniory Foltýnova jsem psala už několikrát. Ale nezbývá mi, než znovu vzdát hold všem, kteří tak báječným způsobem „obohacují mysl“ našim nejbližším. Všem nám tím přinášejí neuvěřitelný pocit radosti a štěstí.

Děkuji jim za to z celého srdce. Za sebe i za maminku…

Hezké vztahy v běhu času vám přeje

Hanka Švejnohová

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%