Obezita čím dál více ohrožuje seniory
Ilustrační foto: pixabay.com

Obezita čím dál více ohrožuje seniory

22. 11. 2018

Čeští senioři se řadí ve srovnání evropských zemí mezi ty nejvíce obézní. V roce 2015 obezitou trpělo asi 35 % starších mužů ve věku 50 až 70 let, to je o 50 procent víc než v zemích západní Evropy. U českých seniorek je míra obezity podobná. Index tělesné hmotnosti (BMI) se u obou pohlaví pravidelně zvyšuje od roku 2007.

Vědci Českou republiku porovnali s jedenácti evropskými zeměmi, mezi něž patří mimo jiné Francie, Polsko či Švýcarsko. BMI index mají Češi srovnatelný jen se Slovinskem. Míra obezity je u mužů v Česku vyšší než ve všech zúčastněných zemích. Obézní ženy mezi seniory zastupovaly 33 procent, vyšší podíl byl jen v Estonsku. Nejméně obézních seniorů bylo ve Švýcarsku, Itálii a Švédsku.

To, že se Česká republika propracovala v obezitě na přední místo v celé Evropě, a to nejen u seniorů, není dobrou zprávou pro zdraví našich obyvatel. Boj s obezitou je sice náročný, ale stojí na dvou jednoduchých pilířích – vyvážené stravě a dostatku pohybu. Dosáhnout rovnováhy mezi těmito základními faktory se mnoha lidem nedaří a příčin může být mnoho: celoživotní špatné stravovací návyky, málo peněz na kvalitní jídlo, nedostatečná osvěta, zdravotní omezení a často též nestřídmost a lenost.

„Trochu to nechápu,“ říká dvaaosmdesátiletá vitální štíhlá Mirka, bývalá učitelka tělocviku z malého horského městečka. „Nikdy dřív nebylo tolik možností, jak žít aktivně a zdravě. Já už si tedy vystačím jen s chůzí, ven jdu každý den, za každého počasí, i když mě třeba něco bolí. Vím, že jak bych si začala ulevovat a pohodlnět, bude to v mém věku začátek konce. A to chci oddalovat, co to půjde. Moje mladší aktivnější kamarádky ale chodí na jógu nebo pilates a moc si to chválí.“

O svém životním stylu si nakonec rozhoduje každý sám a změny jsou vždycky náročné. Ve vyšším věku to platí dvojnásob. Na druhou stranu ale není nikdy pozdě. Zlepšující se kondice, zmírnění zdravotních problémů, klesající ručička na váze, to vše námahu a odříkání bohatě vynahradí.

„Motivovat klienty k pohybu, a tím bojovat proti obezitě a dalším civilizačním chorobám, patří jednoznačně k našim prioritám,“ říká Jan Mates z Vojenské zdravotní pojišťovny a dále vysvětluje: „Prostřednictvím preventivního programu POHYB štědře přispíváme na různé druhy cvičení, regeneraci a plavání. Naše preventivní programy drží zlatou medaili ve srovnání všech zdravotních pojišťoven a my víme, že jdeme správným směrem a hodláme v této cestě pokračovat i nadále.“

obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.