Obezita čím dál více ohrožuje seniory
Ilustrační foto: pixabay.com

Obezita čím dál více ohrožuje seniory

22. 11. 2018

Čeští senioři se řadí ve srovnání evropských zemí mezi ty nejvíce obézní. V roce 2015 obezitou trpělo asi 35 % starších mužů ve věku 50 až 70 let, to je o 50 procent víc než v zemích západní Evropy. U českých seniorek je míra obezity podobná. Index tělesné hmotnosti (BMI) se u obou pohlaví pravidelně zvyšuje od roku 2007.

Vědci Českou republiku porovnali s jedenácti evropskými zeměmi, mezi něž patří mimo jiné Francie, Polsko či Švýcarsko. BMI index mají Češi srovnatelný jen se Slovinskem. Míra obezity je u mužů v Česku vyšší než ve všech zúčastněných zemích. Obézní ženy mezi seniory zastupovaly 33 procent, vyšší podíl byl jen v Estonsku. Nejméně obézních seniorů bylo ve Švýcarsku, Itálii a Švédsku.

To, že se Česká republika propracovala v obezitě na přední místo v celé Evropě, a to nejen u seniorů, není dobrou zprávou pro zdraví našich obyvatel. Boj s obezitou je sice náročný, ale stojí na dvou jednoduchých pilířích – vyvážené stravě a dostatku pohybu. Dosáhnout rovnováhy mezi těmito základními faktory se mnoha lidem nedaří a příčin může být mnoho: celoživotní špatné stravovací návyky, málo peněz na kvalitní jídlo, nedostatečná osvěta, zdravotní omezení a často též nestřídmost a lenost.

„Trochu to nechápu,“ říká dvaaosmdesátiletá vitální štíhlá Mirka, bývalá učitelka tělocviku z malého horského městečka. „Nikdy dřív nebylo tolik možností, jak žít aktivně a zdravě. Já už si tedy vystačím jen s chůzí, ven jdu každý den, za každého počasí, i když mě třeba něco bolí. Vím, že jak bych si začala ulevovat a pohodlnět, bude to v mém věku začátek konce. A to chci oddalovat, co to půjde. Moje mladší aktivnější kamarádky ale chodí na jógu nebo pilates a moc si to chválí.“

O svém životním stylu si nakonec rozhoduje každý sám a změny jsou vždycky náročné. Ve vyšším věku to platí dvojnásob. Na druhou stranu ale není nikdy pozdě. Zlepšující se kondice, zmírnění zdravotních problémů, klesající ručička na váze, to vše námahu a odříkání bohatě vynahradí.

„Motivovat klienty k pohybu, a tím bojovat proti obezitě a dalším civilizačním chorobám, patří jednoznačně k našim prioritám,“ říká Jan Mates z Vojenské zdravotní pojišťovny a dále vysvětluje: „Prostřednictvím preventivního programu POHYB štědře přispíváme na různé druhy cvičení, regeneraci a plavání. Naše preventivní programy drží zlatou medaili ve srovnání všech zdravotních pojišťoven a my víme, že jdeme správným směrem a hodláme v této cestě pokračovat i nadále.“

obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%