Raclette, stromeček a cukroví. Tak vypadají rakouské Vánoce
Vánoční trhy ve Vídni. Foto: pixabay.com

Raclette, stromeček a cukroví. Tak vypadají rakouské Vánoce

8. 12. 2018

V Rakousku Ježíšek přichází 24. prosince. Děti chodí odpoledne do kostela a po svém návratu domů naleznou pod stromečkem dárky. Na štědrovečerní stůl se servíruje raclette, fondue nebo ostré klobásy se zelím a pečenými brambory.

Vánoce začínají u našich rakouských sousedů adventem. Na dveřích se objevují vánoční věnce, na stole svícny se čtyřmi svíčkami. Velmi oblíbené jsou vánoční trhy, kde se přátelé pravidelně potkávají u svařáku nebo punče. Například ty v Innsbrucku jsou otevřené už od 15. listopadu a poslední pečené kaštany si zde můžete dát ještě 6. ledna.

V Rakousku je velká tradice krampusů, čertů, kteří dělají doprovod Mikulášovi. Krampusové mívají dokonalé masky, rohy, chlupaté kožichy, řetězy a jsou přísní nejen na děti, ale i na dospělé. V každém městě/vesnici vyrážejí jindy a umí být dost ostří.
Rakušanky pečou před Vánocemi cukroví. Velmi oblíbená jsou linecká kolečka. „Každý rok peču cukroví s mámou a babičkou, děláme tak čtyři druhy. Ale maminčina kamarádka jich vyrábí až dvacet,“ říká Sarah Auer z lyžařského střediska Sölden. Ve spoustě rodin také připravují vaječný koňak, i když Sarah si pro něj raději zajde do obchodu.

Ježíšek přináší dárky večer 24. prosince. Tento den je ještě možné dokoupit poslední dárky, obchody zůstávají otevřené. Ve většině domácností to funguje tak, že rodina pošle děti na mši na půl pátou do kostela. Když se vrátí domů, pod stromečkem leží dárky, které se hned začnou vybalovat. „My ještě předtím zpíváme u stromečku koledy,“ dodává Sarah Auer.

Následuje večeře a dospělí jdou do kostela v jedenáct večer. Rakušané ovšem nemají žádné tradiční jídlo, jakým je náš kapr či řízky. Představa řízku na štědrovečerním talíři je dokonce pobaví. V každé rodině jsou zvyky jiné. Někde na stůl kladou zařízení na typická alpská jídla jako raclette (roztavený sýr se klade na brambory) a fondue (kousky masa se pečou v horkém oleji anebo kousky chleba či housky se namáčejí v roztaveném sýru).

„Častým jídlem jsou ostré klobásy s kyselým zelím a smaženými brambory,“ dodává Sarah Auer. V tom případě se ale raclette či fondue servírují o den později. Spousta lidí chodí 25. prosince do restaurací, kde se potkává celá rodina. Novým trendem v rakouských lyžařských střediscích je také to, že lidé Štědrý den tráví na horách. „Letos budeme mít zase vyprodáno,“ dodává Sarah Auer, která pracuje v jednom ze söldenských hotelů.
Miluje Vánoce, mimo jiné proto, že je v televizi tolik pohádek.

advent Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%