Raclette, stromeček a cukroví. Tak vypadají rakouské Vánoce
Vánoční trhy ve Vídni. Foto: pixabay.com

Raclette, stromeček a cukroví. Tak vypadají rakouské Vánoce

8. 12. 2018

V Rakousku Ježíšek přichází 24. prosince. Děti chodí odpoledne do kostela a po svém návratu domů naleznou pod stromečkem dárky. Na štědrovečerní stůl se servíruje raclette, fondue nebo ostré klobásy se zelím a pečenými brambory.

Vánoce začínají u našich rakouských sousedů adventem. Na dveřích se objevují vánoční věnce, na stole svícny se čtyřmi svíčkami. Velmi oblíbené jsou vánoční trhy, kde se přátelé pravidelně potkávají u svařáku nebo punče. Například ty v Innsbrucku jsou otevřené už od 15. listopadu a poslední pečené kaštany si zde můžete dát ještě 6. ledna.

V Rakousku je velká tradice krampusů, čertů, kteří dělají doprovod Mikulášovi. Krampusové mívají dokonalé masky, rohy, chlupaté kožichy, řetězy a jsou přísní nejen na děti, ale i na dospělé. V každém městě/vesnici vyrážejí jindy a umí být dost ostří.
Rakušanky pečou před Vánocemi cukroví. Velmi oblíbená jsou linecká kolečka. „Každý rok peču cukroví s mámou a babičkou, děláme tak čtyři druhy. Ale maminčina kamarádka jich vyrábí až dvacet,“ říká Sarah Auer z lyžařského střediska Sölden. Ve spoustě rodin také připravují vaječný koňak, i když Sarah si pro něj raději zajde do obchodu.

Ježíšek přináší dárky večer 24. prosince. Tento den je ještě možné dokoupit poslední dárky, obchody zůstávají otevřené. Ve většině domácností to funguje tak, že rodina pošle děti na mši na půl pátou do kostela. Když se vrátí domů, pod stromečkem leží dárky, které se hned začnou vybalovat. „My ještě předtím zpíváme u stromečku koledy,“ dodává Sarah Auer.

Následuje večeře a dospělí jdou do kostela v jedenáct večer. Rakušané ovšem nemají žádné tradiční jídlo, jakým je náš kapr či řízky. Představa řízku na štědrovečerním talíři je dokonce pobaví. V každé rodině jsou zvyky jiné. Někde na stůl kladou zařízení na typická alpská jídla jako raclette (roztavený sýr se klade na brambory) a fondue (kousky masa se pečou v horkém oleji anebo kousky chleba či housky se namáčejí v roztaveném sýru).

„Častým jídlem jsou ostré klobásy s kyselým zelím a smaženými brambory,“ dodává Sarah Auer. V tom případě se ale raclette či fondue servírují o den později. Spousta lidí chodí 25. prosince do restaurací, kde se potkává celá rodina. Novým trendem v rakouských lyžařských střediscích je také to, že lidé Štědrý den tráví na horách. „Letos budeme mít zase vyprodáno,“ dodává Sarah Auer, která pracuje v jednom ze söldenských hotelů.
Miluje Vánoce, mimo jiné proto, že je v televizi tolik pohádek.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano rakouská kuchyně je té naší dost podobná. A takový vídeňský řízek, je lahůdka. Ikdyž na vánoce se tam nedělá.
Danka Rotyková
Také jsem se ráda poučila. Líbí se mi jejich tradice, ale především péče o životní prostředí.
Hana Nováková
je dobře znát kulturu a zvyky okolních států a národů, díky vašemu článku budeme zase o trochu chytřejší....
Zuzana Pivcová
Ráda jsem se poučila. Je vidět, že jsme měli společnou historii, ale něco je už jiné. Díky.
Věra Ježková
Díky za pohled do rakouských reálií. Raclette si dopřáváme několikrát během roku.