Češi hodnotí kvalitu života
solidně, změnu nečekají

Češi hodnotí kvalitu života
solidně, změnu nečekají

2. 10. 2012

Občané České republiky hodnotí kvalitu svého života jako dobrou, a drží se tak na průměru Evropské unie. V budoucnosti neočekávají významnou změnu. Nejoptimističtějšími zeměmi v tomto ohledu jsou Švédsko s Polskem, největší pesimisté jsou naopak Italové, Francouzi a Španělé. Vyplývá to z aktuálního průzkumu organizace Europ Assistance.

Za klíčové aspekty kvality života považují Češi hlavně fyzické zdraví, následované rodinným zázemím, finančním zajištěním, dobrou náladou, přáteli a nakonec uspokojivým zaměstnáním. Například u Španělů se význam zaměstnání vzhledem k jejich vysoké míře nezaměstnanosti dostal už na třetí pozici. Jediná země upřednostňující rodinu před vlastním zdravím je v průzkumu Velká Británie.

V Česku je však menší spokojenost se systémem zdravotní péče, nižší je už jen v Itálii a Polsku. Nejspokojenější jsou občané v Rakousku a Německu. Za největší hrozby pro zdravotnictví v budoucnosti Češi považují lékařské pochybení následované rozdílným přístupem ke zdravotnické péči a zvýšením přímých nákladů pro pacienty.

Průzkum také ukázal, že lidé v Česku v posledním roce odkládali zdravotní péči kvůli finanční náročnosti jen minimálně. Za posledních pět let bylo na prohlídce u lékaře 93 procent Čechů, což je jednoznačně nejvíc v celé Evropě, kde průměr činí 73 procent.

Česko Evropská unie průzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...