Bez vánočního cukroví by to nebylo ono. Jak dlouho už se vlastně peče?
Ilustrační foto: pinterest.com

Bez vánočního cukroví by to nebylo ono. Jak dlouho už se vlastně peče?

11. 12. 2018

Vánoční cukroví v podobě, jak ho známe dnes, má počátky v 19. století. Některé prameny však uvádějí, že tradice pečení cukroví sahá až do 16. století a řadí se mezi zvyky pohanské, nikoliv křesťanské.

Jinde se dočteme, že z vykopávek a nástěnných kreseb lze dokázat, že pečení existovalo při různých oslavách dokonce již před naším letopočtem.

Zůstaňme ale tedy pro jistotu jen u vánočního cukroví ve středověku. Cukroví se zhotovovalo u příležitosti oslav zimního slunovratu. Pečivu se v těch dobách přisuzovala neuvěřitelná moc. Nesloužilo k mlsání, ale k ochraně domu, rodiny, zvířat i úrody před temnými silami. Proto je pohané věšeli na různá místa ve stavení, do chlévů a na ovocné stromy, proto mělo pečivo kulatý tvar slunce nebo podobu zvířecích postav. Bylo spojeno i s mnoha pověrami, nesmělo se například spálit či jinak pokazit, to by znamenalo neblahé věci nebo smrt. Větší roli hrálo dřív sušené ovoce, ořechy a med. Bílá mouka a cukr byly ještě nedostupné.

Postupem času se z čarovného pečiva stalo pečivo vánoční. Počátky klasického pečení lze zařadit až do začátku 19. století, a to ještě ne všeobecně. Jemné druhy cukroví se začaly vyrábět spíše až ve 2. polovině 19. století, kdy si na nich pochutnávala většinou jen bohatá šlechta a měšťané. Na venkově se stále ještě mlsalo především sušené ovoce nebo ořechy. Na konci 19. století se začal péct jablkový závin, který se mnohde stal neoddělitelnou součástí vánoční tabule.

Vedle různorodého vánočního cukroví mají svou tradici i medové perníky či perníčky. Perníčky znali údajně již Řekové, Egypťané a Římané před více než 2 tisíci lety. Jiné prameny uvádějí, že recepty na perníky a adventní štoly pocházejí ze středověkých klášterů, kde bylo zvykem podávat vybrané cukroví na uctění památky narození Páně. Tvar vánočky byl prý inspirován Ježíškovým povijanem.

Dá se říci, že ať se vánoce slaví ve světě jakkoliv, co nesmí chybět, jsou právě různé sladké kousky pečiva, třebaže se od našeho tradičního cukroví výrazně liší. Ale to už by byla jiná kapitola.

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%