Vánoce na dluh? Klidně, ale dodržujte základní zásady
Ilustrační foto: ingimage.com

Vánoce na dluh? Klidně, ale dodržujte základní zásady

27. 11. 2018

Neradi spoří, zato milují slevové akce. Už dávno nemají problém půjčovat si na nákup, ať už jde o elektroniku, vybavení domácnosti, nebo třeba vánoční dárky. To vše na sebe Češi prozradili v aktuálním průzkumu České bankovní asociace. Právě v předvánočním období se lidé zadlužují nejvíce. A mnozí pak končí s dluhy většími, než zvládnou splácet.

O rostoucí ochotě Čechů půjčovat si se většina prodejců přesvědčuje rok co rok na vlastní kůži. „Češi jsou zvyklí jednat impulzivně a půjčovat si na nákup přímo od obchodníků. A často bez velkého plánování,“ popisuje Filip Hrubý z České spořitelny, v čem tkví hlavní riziko zbrklých nákupů na úvěr. Půjčku splácí v současné době více než čtvrtina dospělých. A až 300 tisíc z nich má problémy se splácením!

Nejrizikovějším obdobím je právě podzim. Předvánoční stres a rychlé nákupy na poslední chvíli bez velkého rozmýšlení a počítání vedou k tomu, že lidé mnohdy ztratí přehled o tom, kolik zaplatili a kolik si ještě mohou dovolit utratit. Mnozí se tak zadluží více, než by chtěli.

Pokud se tedy chcete vyhnout potížím, je třeba plánovat. Nic moc složitého, stačí jen dodržet 4 základní kroky. Pak si vánoční nákupy užijete v klidu a bezpečně. A třeba i s půjčkou.

1. Udělejte si včas přehled

Spočítejte si, jaké máte příjmy, jakou částku budete potřebovat na běžné měsíční výdaje i kolik si můžete dovolit utratit za dárky. Pokud chcete mít jistotu, že vše sedí, využijte některou z chytrých bankovních aplikací. Například Česká spořitelna letos uvedla internetové a mobilní bankovnictví budoucnosti s názvem George. Spočítá za vás příjmy, naplánuje vaše výdaje a upozorní vás i na položky, na nichž byste mohli ušetřit.

2. Počítejte s rezervou

Podle odborníků by každá domácnost měla mít stranou peníze, které použije v případě nečekaných situací. Není tak důležité, jestli je máte uložené pod polštářem, nebo v bance. Důležité je, aby výše této rezervy odpovídala trojnásobku měsíčních výdajů vaší domácnosti. A to není zrovna málo. Pokud rezervu nemáte, je pro vás jakákoliv půjčka velmi riziková.

3. Nemáte-li svoji vlastní rezervu, domluvte si ji jinde

Některé bankovní produkty vám umožní jít v případě potřeby do mínusu, například kontokorent nebo kreditní karta. Jiné, jako třeba Peníze na klik, vám vytvoří finanční polštář, který můžete použít kdykoliv budete potřebovat. Nebo také nemusíte. Ale máte jej a díky němu jistotu, že se v případě nečekaných změn nedostanete do finančních problémů.

4. Pečlivě vybírejte, kde si půjčíte

Pamatujte, že krátkodobé půjčky jsou rizikovější a mnohdy i velice drahé. Jakmile se klient se splátkou zpozdí, hrozí mu vysoké sankce. Podle oficiálních statistik Poradny při finanční tísni představují 85 % všech dluhů v exekuci dluhy do 10 tisíc korun. Proto buďte opatrní při půjčování peněz od firem, které se živí rychlými půjčkami. Bezpečnější je si půjčit od banky, jíž známe a která má kamenné pobočky.

 

peníze Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%