Za vysoký cholesterol mohou i geny. Včasná léčba výrazně zkvalitní život
Ilustrační foto: ingimage.com

Za vysoký cholesterol mohou i geny. Včasná léčba výrazně zkvalitní život

28. 11. 2018

Infarkty ve třiceti, mozkové mrtvice a také smrt padesáti tisíc Čechů ročně. To vše má na svědomí vysoký cholesterol. Ne vždy ale za něj může nezdravý životní styl, často jde o dědičnou genetickou poruchu. Lidé však prevenci stále podceňují a tak kardiovaskulární choroby připraví ročně o život přes 17 miliónů lidí po celém světě.

Z žádné jiné příčiny neumírají lidé na světě více, než kvůli kardiovaskulárním chorobám. Nemoci srdce a cév, jak se jim také říká, mohou za téměř třetinu úmrtí. V Evropě za polovinu, Česko nevyjímaje. Dobrou zprávou je, že většině těchto nemocí lze předcházet. Ne nadarmo lékaři radí vyhýbat se cigaretám či nezdravému stylu stravování a nutí pacienty k vyšší pohybové aktivitě a umírněnosti v pití alkoholu.

Infarkty, mozkové mrtvice, anginy pectoris i další nemoci způsobuje vysoký cholesterol. Mnoho Čechů však hodnotu svého cholesterolu ani nezná. Včasná léčba by jim přitom mohla prodloužit život mnohdy o desítky let. Medicína už totiž velice pokročila a vysoký cholesterol lze u mnohých pacientů regulovat pomocí statinů. To je lék, který se užívá ve formě tablet.

Včasné podchycení nemoci by zároveň výrazně ulehčilo zdravotním systémům jednotlivých zemí. Léčba kardiovaskulárních chorob představuje vysokou finanční zátěž. V Evropě, kde trpí kardiovaskulárním onemocněním téměř 49 miliónů lidí, se roční náklady šplhají až na 210 milliard eur.

Vysoce účinná prevence

Vysoký cholesterol však neohrožuje jen tlouštíky z fast foodů. Někdy za něj mohou i geny. Vrozená porucha metabolismu, která se projevuje právě vysokým cholesterolem, má název Familiární hypercholesterolemie (FH). Ta způsobuje ucpávání cév a pacienti mohou umřít na infarkt nebo mozkovou mrtvici už kolem pětatřicátého roku věku.

Familiární hypercholesterolemii má každý dvoustý Čech a tato porucha se dědí z generace na generaci. Nevyhýbá se ani malým dětem. Jestliže je tedy v rodině pacient s FH, měli by se nechat otestovat všichni její členové. Je bohužel pravděpodobné, že každý druhý potomek nemoc zdědí.

Česká republika patří v léčbě vysokého cholesterolu ke světové špičce. V současnosti mají lékaři zachyceno 30 % z předpokládaného počtu nemocných FH, což je třetí nejlepší výsledek na světě. Podle statistik u nás familiární hypercholesterolémií trpí zhruba 20 tisíc lidí. Když se nemoc zachytí včas, stačí k léčbě statiny.

A pokud se pacient s FH neléčí? Na 80 % dostane mezi třicátým a čtyřicátým rokem závažný infarkt. Díky tomu, že v ČR je skvělá organizace léčby akutních srdečních příhod, sice přežije 95 % pacientů, do konce života už ale mohou mít různá omezení. Pokud se FH začne léčit včas, není životní prognóza pacientů horší, než u zdravých lidí.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%