Vánoce na severu Itálie: trhy, čertovské zvyky a koláč Zelten
Divoké čertovské reje se odehrávají například v obci Stilfs/Stelvio. Foto: IDM

Vánoce na severu Itálie: trhy, čertovské zvyky a koláč Zelten

4. 12. 2018

V Jižním Tyrolsku, regionu na severu Itálie, se během adventu na stolech objeví vánoční věnce a na mnoha náměstích se rozsvěcují stromy. Na Mikuláše do ulic vyrazí strašliví čerti a štědrovečerní večeři připravují v každé rodině odlišně.

Vrcholky hor v Jižním Tyrolsku/Südtirol, regionu na severu Itálie, již nosí bílé čepice a kamna na dříví vydávají útulné teplo. Je tu advent a vánoční trhy, stejně jako některá lyžařská střediska, už jsou otevřené. Jihotyrolané nemají žádné speciální vánoční jídlo – často zde na Štědrý den servírují fondue nebo raclette a také pokrmy oblíbené u jednotlivých rodin. Na stůl se ovšem dává také ovocný koláč z žitné mouky zdobený mandlemi zvaný Zelten.
Na Štědrý večer, Silvestr a Tři krále se jihotyrolské domy vykuřují. Po tyto tři noci se na rozžhavené pánvi pálí kadidlo. Poslední dny v roce obchází domy zpěváci (Sternsinger). Děti či dospělí se převléknou za Tři krále, kteří dle vánoční pověsti přišli k Ježíškovi a přinesli mu dary. Zpívají písně a sbírají milodary. Posvěcenou křídou zapisují na domovní dveře rok a iniciály C+M+B (Christus mansionem benedicat = Kriste požehnej tento dům).  

Vánoční trhy v Bolzanu, Brixenu a Sterzingu
Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Ale podobně je na tom také Brixen/Bressanone a Sterzing/Vipiteno – o víkendech sem jezdí autokarové výlety z celé Itálie, dokonce bývá ucpaná dálnice vedoucí z Verony. V Bolzanu se trhy konají na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter.
Světlo svíček, vůně koření a libé tóny oznamující příchod Vánoc, prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu nezapomenutelnou atmosféru. A Jihotyrolané si pochutnávají na klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči nebo horském jablečném džusu.
Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček (recept najdete níže). Trhy končí 6. ledna. Do vánoční nálady se zahalí i lyžařské středisko 3 Zinnen Dolomites. Na několika horských chatách zde trojice kuchařů – michelinskou hvězdou ověnčený Chris Oberhammer, slavný televizní šéf Markus Holzer a jejich kolega Josef Mühlmann připravili speciální vánoční menu. Také zde mohou děti hodit svá přání do obálky a doručit je přímo do Ježíškovy poštovny.  

Mikulášské a adventní průvody
Na Mikuláše, 6. prosince, se na mnoha místech konají průvody. Svatý Mikuláš v biskupském ornátu rozdává dětem sladkosti. Jeho průvodci jsou bíle oděný anděl a čert. Čerti se svými děsivými maskami a metlami vyvolávají u dětí křik. Zvláště tradiční je tento průvod v obci Stilfs/Stelvio ve Vinschgau/Val Venosta. Postavy „Klosn” tam vyrážejí do ulic už 1. prosince. Mikuláš je ozdoben rozličnými barevnými ozdobami, zvonky a řetězy. Doprovázejí ho maskovaní muži, kteří vším divoce chrastí. Jsou jich desítky, procházejí údolím a vydávají ohlušující rachot. Mají tak zahnat démony a podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.
I ve Sterzingu se 5. prosince konají divoké čertovské reje. Do ulic se setměním vyrážejí čerti – tuifl. V mocných parukách, s obrovskými rohy, díky kterým poznáte krampuse na značnou dálku, s řetězy v rukou a černou vazelínou na obličeji a za pasem, kterou nikoho nešetří, vyrážejí i s Luciferem do ulic. Když se na ně špatně podíváte, neváhají vás vytáhnout z davu. Pro jistotu si na sebe vezměte starší oblečení.
Pokud máte rádi tyto zvyky, vypravte se podívat na rámusící Klöckeln v údolí Sarntal/Val Sarentino - zde už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln (místní výraz pro "klopfen" – klepání). Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem. Hlučné skupiny zahalených mužů, tzv. Klöcker, obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Při tom zpívají dvě prastaré písně – jednou je tak zvaná Klöckel a druhou je děkovná píseň. Zvláštní roli při „Klöckeln” hrají dva muži převlečení za manželský pár, tzv. „Zussler”. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.  

Lyžařská sezona v Jižním Tyrolsku
Lyžařská sezona ve většině středisek začíná 1. prosince (Alta Badia, Karersee-Carezza). Na Čechy oblíbeném Kronplatzu a v Obereggenu dokonce o den dříve. Plose v údolí Eisacktal otevírá 7. prosince, o den dříve se vleky rozjedou v Grödenu/Val Gardeně a v Seiser Almu/Alpe di Siusi. Ve středisku 3 Zinnen Dolomites se lyžuje už od 17. listopadu.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.