Klára Klempířová: Najděte si svůj styl
FOTO: archiv Kláry Klempířové

Klára Klempířová: Najděte si svůj styl

28. 11. 2018

Chcete zjistit, jaké oblečení ženám lichotí a jaké je naopak sráží? Zajděte za Klárou Klempířovou. Vyhlášená módní stylistka, pravidelný host televizního pořadu Sama doma, má o módě přehled jako málokdo. V Akademii stylu a módy učí ženy mít svůj vlastní styl a nezaplňovat si zbytečně šatník.

Přijde za vámi žena ve zralém věku s otázkou, jakým barvám by měla dávat přednost. Co byste jí poradila?  
Především bych zdůraznila, aby dala černou pryč od obličeje. Černá sice zeštíhluje, to je pravda, ale v horní části těla klade stíny do obličeje. Zbytečně nám vytváří kruhy pod očima, zvýrazňuje vrásky a někdy může působit až tak, že vypadáte jako nemocná.  

Takže černá kolem obličeje je špatně. Jsou ještě nějaké barvy, kterým bychom se měly raději vyhnout?  
Stejné vlastnosti jako černá může mít studená zelená a u někoho dokonce i křídově bílá. Tyhle barvy, hlavně tedy černá a zelená, pokud nejsme vyloženě opálené, tak je opravdu škoda dávat si je na horní část těla.  

Už tedy víme, co vynechat. Po čem má tedy žena sáhnout, když chce zeštíhlit?  
Ideální je být celá v jedné tmavší barvě, ale udělat něco s dekoltem. Vzít si svěží šátek nebo šálku, která bude v barvě očí nebo v nějaké zářivé barvě. Ne šedou nebo černou, ale nějakou šťavnatou barvu.  

Je jasné, kam míříte. K doplňkům, že?  
Ano. To jsou právě ty šátky a šálky z kvalitních splývavých materiálů. Z hedvábí nebo z materiálu, který moc netrčí. Ještě můžou pomoct náhrdelníky. Proto dámy moc dobře vědí, co udělají perly. Když si vezmete černé šaty a perlový náhrdelník, tak už i ten vás úplně rozzáří. Nebo křišťály. A ještě jedna rada: Je dobré volit takovou barvu perel, aby vaše zuby nevypadaly tmavší než perly.  

Když řeknu zralé dámy a džíny. Co si o tom myslíte?  
Rozhodně doporučuju. Denim je totiž materiál, který omlazuje. U plnoštíhlých žen volíme tmavě modrou džínovinu, protože zeštíhluje. Ale pozor, nikoliv prošoupanou, spíš celistvou jednolitou. Výborně vypadají i džínové bundy a džínové košile, ty taky omlazují. Úplně skvěle vychází džínová košile s bílým tričkem.  

Kam máme chodit nakupovat, když už nám není dvacet?  
Je pravda, že většina velkých módních řetězců cílí na mladé a trendové oblečení, které zralým ženám často nesedí. Mám na mysli krátké topy, široké svetry. Prostě oblečení, které dělá siluetu trendovou, ale ne tak slušivou.   

Tak to máme asi smůlu...  
Zralým ženám radím najít si kvalitnější značky, menší butiky, kde prodávají jejich styl. Aby si třeba vytvořily s paní prodavačkou příjemný vztah a společně došly k tomu, co jim nejvíc sedí a lichotí. Když si definujete svoji image a budete mít svůj oblíbený butik, tak si kupujete věci nadčasové na dlouhou dobu. A tak ušetříte.  

Oblíbená a často probíraná otázka, a to i z pohledu mužů: délka sukní. Co doporučujete, abychom nebyly v určitém věku spíš trapné?  
Přesně tak, dotaz na minisukně u zralých žen dostávám často. Na to říkám, ať si každý nosí, co chce. Když má žena ve zralém věku krásné nohy, vůbec nemusí nosit delší sukni. Ale po pravdě řečeno, kolena u zralých žen nebývají už moc krásná. Kolikrát je hezčí ukázat až oblast pod kolenem. Takže abych vám odpověděla, doporučuju sukně do úrovně kolen. Teď je trend vzdušných sukní, které se nosí na podzim, ke kozačkám. A i tak bych řekla, že je zbytečné nosit příliš krátké sukně, že opticky můžou zkracovat postavu.  

Zajímá mě vaše Akademie stylu a módy. Co všechno tam ženám nabízíte?  
Je toho spousta. Na své si přijdou i dámy, které jsou v důchodu. Mnohé ženy se chtějí zdokonalit nebo si potvrdit, že to, co dělají, je dobře, případně se naučit něco nového. Včera jsme zrovna měli seminář, kde vyšlo najevo, jak se ženy chtějí družit a zároveň vzdělávat. Je to lepší než jen někoho pomlouvat. Ženy touží vylepšovat si image a sdílet podobné názory na svět. Teď chystáme 6. prosince a 19. prosince dva adventní večery pro ty, které chtějí strávit čas hodnotněji než jen shonem.  

Vy sama se na Vánoce těšíte?  
Přijede mi syn z Islandu, s nímž jsme se neviděli od května, takže se opravdu moc těším. Budou to pro mě nejkrásnější Vánoce.  

Jak ráda odpočíváte?  
Mám výhodu, že pro mě je práce zábavou, takže se dobiju i tím, když pracuju. Ale rozhodně si taky musím dělat čas i sama pro sebe. Takový, kdy jsem opravdu sama se sebou, v tichosti, bez rozhlasu a televize. Klidně i medituju, ale dělám jenom to, co mě baví. To mi dělá dobře.  

Jak si udržet dobrou mysl? Co byste doporučila čtenářkám a čtenářům?  
Myslím si, že na prvním místě je pohyb. Řekla bych, že energie plodí další energii. Ať si každý najde svůj způsob pohybu, který mu vyhovuje. Pro někoho to můžou být procházky, pro někoho jóga, pro jiného nějaké intenzivní cvičení. Zjišťuju, že čím jsem starší, tím raději se hýbu. Prý i mozek se okysličuje nejvíc tím, když se hýbete. Nejlépe v přírodě. A asi neprozradím nic převratného, když ještě zmíním stravu. Dopřávat si to nejlepší, co můžu.  

To jste mi nahrála. Co jíte, že máte tak úžasnou postavu?  
Před půl rokem jsem dala pryč cukry a sladkosti a nahradila je ovocem a oříšky.  

Čím se ještě řídíte, abyste se cítila spokojená?  
Chci se vídat s pozitivními lidmi. Už nedávám prostor tomu, abych se setkávala s lidmi, kteří jsou negativní. Víte co, to už jsem radši sama.    

 

móda
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.