Nejlepší čas na změnu dodavatele energií je právě teď!
Ilustrační foto: ingimage.com

Nejlepší čas na změnu dodavatele energií je právě teď!

29. 11. 2018

Výdaje za energie rostou. Jednou z cest, jak výrazně ušetřit, je změnit dodavatele energií. Podle průzkumu agentury STEM/MARK nad jeho změnou přemýšlí 76 % dotázaných, obávají se však toho, že je to příliš složité.

Mezi hlavní důvody patří strach ze zdlouhavého a náročného procesu, neznalost stávajících smluvních podmínek a špatná orientace v pravidelném ročním vyúčtování energií. Ve skutečnosti je výměna dodavatele plynu nebo elektřiny velmi jednoduchá a může vám pomoci ušetřit tisíce korun ročně.

Důvodem, proč právě teď změnit dodavatele energie, je jednoznačně růst cen. Zatímco jsme byli dlouhé roky zvyklí, že ceny energií klesají, v současné době je trend spíš opačný. Odborníci poukazují na to, že vzhledem ke změnám v energetice porostou ceny elektřiny zřejmě minimálně do roku 2021. Ceny plynu elektřinu do značné míry kopírují. Proto je vhodné si zajistit současné ceny.  

V době růstu fixujte cenu
Této úvaze nahrává ještě jedna skutečnost. Vzhledem k tomu, že v minulých letech ceny ať už elektřiny nebo plynu spíš klesaly, hodně lidí má smlouvy na tzv. dobu neurčitou. Dodavatelé do této ceny promítají aktuální ceny z energetických burz a při poklesu zlevňují energie též jejich zákazníkům. Při růstu cen se naopak vyplatí ceny fixovat a ubránit se tím budoucímu nárůstu.  

„V LAMA energy nabízíme zákazníkům možnost zafixovat si ceny energií na dva i tři roky a tím se vyhnout riziku budoucího růstu cen. V současné době je skutečně ke změně velmi dobrá doba. U plynu i elektřiny můžu již dnes garantovat, že u LAMA energy nestoupne cena v letošním roce ani na začátku toho příštího. V současné době přitom máme příznivější ceny než řada jiných dodavatelů,“ říká Ladislav Pšenčík, obchodní ředitel LAMA energy.  

Proč vlastně ceny energií rostou
Pokud si tedy, například u LAMA energy objednáte plyn či elektřinu již nyní, pojistíte se, že vám ceny nevzrostou. Růst lze přitom očekávat nejen kvůli celosvětové poptávce, zvyšuje se cena energetického uhlí, emisních povolenek, ale například též proto, že v letech 2020 a 2021 bude Německo vypínat všechny své jaderné zdroje.  

Plyn je na cenu elektřiny stále více navázán, protože roste význam paroplynových elektráren, které vyvažují výpadky solárních, větrných a dalších energetických zdrojů. Jednoduše vyrábějí elektřinu, když nesvítí slunce a nefouká vítr, vypadnou z provozu uhelné či jaderné zdroje. Významně se tak podílí na stabilitě celé energetické soustavy.  

Jak a kdy na změnu dodavatele
Když se pro změnu dodavatele rozhodnete, pečlivě si přečtěte smlouvu s tím současným. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, můžete ji ukončit prakticky kdykoli a v přechodu k novému dodavateli vám nic nebrání, tedy kromě zákonné výpovědní doby, která je v současnosti tři měsíce. Proto neváhejte!  

Pozor naopak na smlouvy na dobu určitou. Ty nelze před uplynutím sjednaného období ukončit vůbec nebo jen se zaplacením vysoké smluvní pokuty. Pro vás je ale v této situaci dobrá zpráva, že v tomto případě máte zafixovanou nižší cenu. Pozor jen na automatické prodloužení smlouvy. Pokud jej máte v podmínkách, pak se vám smlouva okamžitě o rok prodlouží, pokud ji včas nevypovíte. Proto čtěte smlouvy pozorně a připravte se na co nejvýhodnější volbu případného nového dodavatele v předstihu.  

Cena je důležitá, ale…
Změna dodavatele není spojena s náročnou administrativou. Konkurence na trhu je velká, proto dodavatelé energií zákazníkům změnu navíc maximálně usnadňují. Celý proces můžete nechat na svém novém dodavateli. Na základě plné moci a údajů z uzavřené smlouvy za vás celý tento proces zrealizuje.  

Nemusíte se bát, že vám nový dodavatel bude chtít měnit elektroměr nebo plynoměr, kopat nové dráty, nebo že nějaký budete bez energie. Nic takového nehrozí – změna probíhá jen na papíře.  

Jak ale nového dodavatele vybrat?
Zde můžete například využít webových srovnávačů. Ti spolupracují s desítkami dodavatelů a k dispozici mají jejich aktuální ceníky. Stačí vyplnit požadované údaje a během pár sekund zjistíte, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější. Seznam licencovaných obchodníků s elektřinou a plynem a kalkulačku najdete také na stránkách Energetického regulačního úřadu.

„Cena je důležitá, ale před konečným rozhodnutím se informujte například, jak je nový dodavatel věrohodný, jaké další služby poskytuje, jak silná skupina za ním stojí. Ti největší dodavatelé jsou zpravidla nejdražší, ti nejmenší třeba nabízejí výhodnější cenu, ale v období trvalého růstu cen se mohou dostat do potíží,“ doplňuje Ladislav Pšenčík.  

LAMA energy, již reprezentuje, patří v počtu odběrných míst mezi deset největších dodavatelů elektřiny i plynu. Je kapitálově silná a její největší konkurenční výhoda je vlastní těžba plynu na Moravě, která pokrývá zhruba pětinu roční spotřeby zákazníků. Potřebné údaje o společnosti i nabízených produktech lze najít na webových stránkách www.lamaenergy.cz.  

A je to…
Změnu dodavatele si většinou ani neuvědomíte – v momentě, kdy přestane platit původní smlouva, začne platit smlouva nová. Ani na vteřinu samozřejmě nedochází k přerušení dodávky energií. Od původního dodavatele dostanete poslední fakturu a od nového zase nový rozpis zálohy. A to je vše. Změna dodavatele je úspěšně za vámi.

 

Postup při změně dodavatele energií

Krok 1: Výběr dodavatele energií
Krok 2: Dodání podkladů, tedy „papíry a čísla“
Krok 3. Podpis smlouvy
Krok 4: Dodržte podmínky výpovědi
Krok 5: Přechod k novému dodavateli

bydlení energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%