Kdy je čas vyměnit váš plynový kotel? 5 varovných signálů
Plynové kondenzační kotle ušetří ročně tisíce korun. FOTO: Poskytnuto společností Viessmann

Kdy je čas vyměnit váš plynový kotel? 5 varovných signálů

24. 11. 2023

Popularita plynových kotlů pro domácnosti narostla s jejich zvyšující se dostupností v 90. letech minulého století. Další boom pak přišel s kotlíkovými dotacemi a rostoucí cenou pevných paliv, ale i stárnutím původních plynových kotlů, které zdaleka nedosahují energetické efektivity moderních kondenzačních kotlů.

Často tak přichází na řadu otázka, kdy je vhodné vyměnit stávající plynový kotel za nový a kdy se již jedná o nutnost. Podívejte se na 5 varovných signálů, že váš kotel již dosluhuje.

Proč udržovat plynový kotel v dobrém stavu?

Vytápění zemním plynem patří mezi vysoce efektivní a bezpečné způsoby vytápění, tedy za předpokladu, že se pravidelně staráte o stav vašeho plynového kotle. V opačném případě dochází ke snížení jeho efektivity, což se výrazně podepíše na vašich účtech za energie. Hlavní je však skutečnost, že pokud je plynový kotel ve špatném technickém stavu, stává se výrazným rizikem pro vaše zdraví a život.

I když jsou do zemního plynu přidávány aromatické sloučeniny, abyste jeho únik cítili, při špatném spalování vzniká především oxid uhelnatý. Ten není cítit čichem, otrava nastupuje rychle a je tak extrémně nebezpečný.

Správná údržba kotle se pak odráží i na jeho životnosti. Ačkoli je zákonem dáno, že revize plynových kotlů je povinná jen jednou za 3 roky, každý výrobce i distributor plynu vám doporučí ji provádět každý rok před topnou sezónou. Ochráníte tak své zdraví, peněženku a nevzbudíte se v zimě do mrazivého rána, kdy kotel již vypověděl svou službu.

Jaká je průměrná životnost plynového kotle?

Mezi jeden z ukazatelů, zda váš plynový kotel již nedosluhuje, patří jeho průměrná životnost. Ta se u plynových kotlů udává mezi 15-20 lety, neznamená to však, že byste měli spoléhat na to, že má váš kotel ještě pár let čas. Toto rozpětí se může lišit podle vnějších podmínek v prostředí kotle, ale i pravidelnosti správně prováděné údržby, jak již bylo uvedeno výše.

Podle stavu které součástky poznáte, že je čas na výměnu kotle?

Životnost plynového kotle výrazně ovlivňuje výměník. Právě ten je nejnamáhanější částí kotle. I když bude výměník pravidelně a správně čištěn, postupně začne tato součástka stárnout. Proto by tato součástka měla být vyrobena z oceli dostatečné tloušťky.

I prostředí pak výrazně ovlivňuje stav výměníku, protože v prašném prostředí se více zanáší a znečištěný výměník může váš účet za plyn až zdvojnásobit. Navíc může dojít k již výše zmíněnému úniku oxidu uhelnatému kvůli nedokonalému spalování.

Podle čeho ještě poznáte, že byste neměli výměnu odkládat?

Kromě již výše popsaných problémů s výměníkem, můžete poznat, že nastal čas na výměnu kotle i podle jeho rostoucí spotřeby. Stačí porovnat vyúčtování z posledních let, zda spotřeba plynu při stejném tepelném komfortu v domácnosti výrazně neroste.

Zaměřit byste se měli i na případný únik vody v topném okruhu. Ačkoli sami zpravidla místo úniku nenajdete a musíte si na pomoc zavolat odborníka. Samotný únik vody však většinou i bez technika zaznamenat zvládnete, a to podle poklesu barů na kotli. Drobný samovolný únik je běžný, problémem však je nárazový velký pokles tlaku v topném systému. V takovém případě je potřeba se neprodleně obrátit na technika, který stanoví, zda dochází k úniku kvůli netěsnostem v topné soustavě – tedy radiátory a přívodní trubky, nebo je na vinně netěsnící kotel.

Jak vybrat nový kotel?

V případě, že vás čeká nákup nového kotle, pamatujte na to, že nové plynové kondenzační kotle mají vyšší efektivitu než původní plynové kotle. Pomohou vám tak každý rok ušetřit na vytápění i desítky procent. Jedná se tak o velmi výhodnou investici se slušnou návratností, navíc vzroste i tržní cena vaší nemovitosti. Současné plynové kotle mají velmi spolehlivý a ekologický provoz, díky maximální energetické efektivitě, tedy skutečnosti, že z určitého odebraného množství plynu vyprodukují více tepla.

Výběr plynového kotle se může zdát náročný, ale opak je pravdou. Pokud jste již plynový kotel doma měli, znáte jeho výkon a tím i pokrývané tepelné ztráty vašeho domu. Jestliže neplánujete dům zateplovat nebo měnit okna, stačí vybírat nový plynový kondenzační kotel podle těchto dat. Nebojte se ani obrátit na odborníka, který vám dle užívaného kotle a konstrukce vašeho domu vhodné modely plynových kotlů doporučí.

Aby byl výběr nového plynového kotle co nejjednodušší, můžete využít jiné pomocníky. S výměnou kotle pomůžou různé kalkulačky, které nabízí každý renomovaný výrobce plynových kondenzačních kotlů. Díky tomu si tak můžete být jistí, že výběr správného kotle pro vás bude jednoduchý a vůbec se jej nemusíte obávat.

Shrnutí:

S výměnou kotle byste neměli otálet v případě, že vám neustále roste spotřeba zemního plynu nebo je jeho výkon nestálý. Nejenže zbytečně zatěžujete svůj rozpočet vysokými náklady na vytápění a ohřev vody, ale ohrožujete i své zdraví. Ačkoli mají plynové kotle určitou průměrnou životnost, není vhodné vždy čekat až uplyne, ale zvážit investici do nového kotle podle jeho reálného technického stavu. Plynové kotle můžete vybírat online s pomocí různých kalkulaček nebo si nechte poradit od svého servisního technika.

bydlení energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.