Vánoce? Jak zapomenout, když nemohu?
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoce? Jak zapomenout, když nemohu?

29. 11. 2018

Nevím, zda můj článek bude zařazen do soutěže.Redakce má asi trochu jinou představu o obsahu článků do soutěže, nicméně tento psal život ve své kruté podobě sám. Přesto zvažte i přes nesplnění všech podmínek soutěže.  Jinak budu ráda i za zveřejnění mimo soutěž.

Je to již dávno, kdy se příběh stal, a dodnes, když nastane ten krásný adventní a vánoční čas, na něj třeba jen nakrátko vzpomenu a je mi  úzko a mám slzy v očích...

Měla jsem po škole v práci jednu kolegyni. Byla moc zamilovaná a měla těsně před svatbou. Všichni jsme se těšili, jaká bude nevěsta, jak jí to bude slušet. Dočkali jsme se. Zářila, byla plna lásky a štěstí a radovala se, že bude žít vedle svého vyvoleného, který byl do ní též zamilován. Od podzimka čas utekl a začaly přípravy na vánoce. V práci jsme o volných chvílích pekly, uklízely, zdobily stromek – jistě že jen ústně, prostě, předávaly si různé rady, návody, recepty. Jana říkala, že budou mít ve svém domku, který předělával manžel svépomocí, vánoce ve dvou. Moc se těšila. Jen manžel odpoledne na Štědrý den doveze, jak jinak než na motorce, kdeže by měli automobil, vedle do vsi jeho mamince vánoční dárky s přáním krásného Štědrého dne.

V práci jsme skončili a už se jenom těšili na ten vytoužený Štědrý den. Jaký to byl šok, když jsme se po vánocích znovu v práci sešly, ještě plné dojmů z vánoc, ale bez Jany. Z Jany usměvavé, zamilované, plné života, těšící se na první společné vánoce, se stala mladičká vdova. Když se její muž vracel na Štědrý den od maminky, dostal smyk a zabil se o strom.

A tak skončil jeden nenaplněný život mladého muže a v Janině srdci zůstala obrovská bolest na celý život. Ještě dlouho trvalo, než se ze smutku dostala, našla si nového, hodného chlapce a s ním založila rodinu.

Jednou, za dlouho mi řekla, že když se přiblíží Štědrý den, tak má v sobě zvláštní pocit, nikoho nikam nepouští, snad ani vysypat smetí. Když někdo zazvoní, myslí, že omdlí, jak se v ní vynořují strašné vzpomínky na tu tragédii. Snaží se nerušit svým stresem pohodu vánoc,ale stojí ji to velké úsilí. Smrt milovaného na Štědrý den byla tak silná, že se jí ani po tolika letech vůbec nemůže zcela zbavit a to ani za pomoci psychologů. Věřím jí, neboť vánoce mají své zvláštní kouzlo, svoji moc, které, když jsou násilně zlem zničeny, mohou nadlouho, mnohdy do konce života, zůstat jako trn v srdci....

I tak nezapomenutelně může osud zasáhnout do vánoc...

 

Soutěž - Nezapomenutelné vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%