Jak zařídit bezbariérový byt
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak zařídit bezbariérový byt

28. 11. 2018

S příchodem stáří či nečekané životní situace budete muset uzpůsobit své bydlení tak, aby vyhovovalo novým specifickým potřebám. V praxi to obvykle znamená především odstraňování překážek a uzpůsobování vnitřních rozměrů místností a jejich vybavení.

Osoby se sníženou schopností pohybu a orientace
Pod tímto názvem si většina lidí představí osoby upoutané na invalidní vozík, je však třeba zmínit, že bezbariérové úpravy se netýkají jen vozíčkářů. Omezenou schopnost pohybu mají také často lidé starší, kteří k pohybu potřebují berle či chodítka, lidé s různými typy postižení využívající protézy nebo také slepci, kteří k orientaci potřebují slepeckou hůl či asistenčního psa.

Pro pohodlný pohyb invalidního člověka je nutné respektovat konkrétní typ postižení a minimální rozměry, které takový člověk zabírá. Kritické jsou především rozměry dveřních otvorů, prostor zabraný otevřeným dveřním křídlem, průchodné vzdálenosti mezi jednotlivými díly nábytku a výšky zařizovacích a úložných prostor. Často je také opomíjen prostor potřebný pro pohyb asistenční osoby v případech těžké invalidity.

Pokud je mezi jednotlivými místnostmi výškový rozdíl, musí činit maximálně 20 mm a je vhodné ho opatřit přechodovou lištou. Samozřejmostí je také odstranění všech prahů v dveřních otvorech.

Jak na úložné prostory
Šatní skříně je třeba navrhnout nižší, vybavené dostatečně hlubokým soklem pro pohodlné podjetí stoupačkami vozíku. Otevírání skříně je pak vhodné řešit posuvnými dveřmi, neboť nezabírají tolik prostoru.

srinka.jpg

BEZBARIÉROVÉ ŘEŠENÍ KOUPELNY
Koupelna je z hlediska provozu velice citlivý prostor, kde je obzvlášť v případech bezbariérových řešení nutno zajistit hladký provoz. Jak toho docílit? Nejdůležitějším faktorem, určujícím bezproblémové užívání koupelny, je dostatečný prostor pro odložení a manipulaci s invalidním vozíkem (průměr otáčení je 1500 mm). Odkládací plocha pro vozík by měla být šikovně umístěna tak, aby umožňovala pohodlný přesun k zařizovacím předmětům.

Je také důležité, zda-li je budoucí uživatel koupelny samostatný či k hygieně potřebuje asistenční osobu, v takovém případě musíme počítat s větším prostorem.

koupelna.png

V bezbariérových koupelnách je vhodné používat speciálně upravené zařizovací předměty, které velmi přispějí k pohodlné obsluze. Toaletu je například nutné vybavit sklopnými madly, které invalidní osobě velmi usnadní přesun z vozíku. Na druhé straně umyvadlo je potřeba uzpůsobit tak, aby se pod něj dalo pohodlně vjet, ideálně tedy používáme podomítkové baterie, které nebudou zabírat potřebný prostor. V případě umývacího prostoru je na konkrétních preferencích, zda zvolíte vanu či sprchový kout. V obou případech je však nutné je přizpůsobit budoucímu uživateli.

Obývací pokoj
Nejdůležitějším prvkem obývacího pokoje je společenská zóna se sedací soupravou, kde často trávíme nejvíce času v rámci celého bytu. Sedací prvky by neměly být příliš těžké, aby ulehčily potřebnou manipulaci, a především by měly umožňovat pohodlné vstávání, které může invalidním osobám činit nemalé potíže.

Ložnice
V této místnosti je nejdůležitější zajistit dostatečný prostor kolem postele pro pohodlný přesun z invalidního vozíku. Je také důležité, zda-li bude budoucí uživatel k přesunu potřebovat asistenční osobu, v takovém případě je vhodnější umístit postel do středu místnosti, aby k ní byl přístup z obou stran.

BEZBARIÉROVÉ ŘEŠENÍ KUCHYNĚ
Obsluhovat běžnou kuchyňskou linku z invalidního vozíku je velmi nelehký úkol, přesto se však mnoho výrobců nábytku tímto problémem nezaobírá. Většinou jste tedy odkázáni na návrh kuchyně na míru. Jaká by však měla mít specifika? Pro osoby s invalidním postižením je důležité mít vše pohodlně na dosah. Z tohoto hlediska se jeví nejvýhodnější navrhnout tvar kuchyňské linky ve tvaru "L" či "U". Můžeme tak hlavní zóny uspořádat do pracovního trojúhelníku mytí – vaření - uskladnění potravin, který nám zajistí komfortní a plynulý provoz.

Stejně jako v jiných místnostech, je zde také důležité zajistit dostatečný prostor pro manipulaci s vozíkem (průměr otočení vozíčkáře činí 1500 mm) a především umožnit jeho podjetí pod pracovní plochu.

Kromě půdorysného uspořádání také nezapomínejte na výškový dosah osoby na vozíku, je tedy přirozené navrhnout kuchyň bez horních úložných skříněk. Kuchyňské zařizovací předměty pro invalidní osoby nebývají nijak specifické, jde především o to, zvolit vhodný typ a správně ho umístit. V případě varné plochy je například lepší zvolit elektrické desky oproti plynovému hořáku, který by mohl způsobovat riziko popálení při manipulaci s varnými nádobami.

Kvůli možnosti podjíždění pod pracovní desku je také vhodné vybrat kuchyňský dřez s podomítkovou baterií, která nebude zabírat prostor. Myčku na nádobí se pak snažíme umístit do vyšší polohy, aby k ní měl vozíčkář pohodlný přístup bez přílišného ohýbání.

bydlení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%