Tradice jsou pro děti pilířem jistoty, nejen o Vánocích
Tradice jsou pro děti důležité. Foto: Juklik

Tradice jsou pro děti pilířem jistoty, nejen o Vánocích

12. 12. 2018

Pro děti je dodržování tradic v životě velmi důležité. Pomáhají jim orientovat se ve světě, přinášejí silné zážitky a přispívají k pocitu bezpečí. Proto je dobře tradice nerušit, naopak zavádět i další, které rodinu ještě více stmelí a přispějí ke společné pohodě i zábavě.

K nejdůležitějším rituálům patří svátky, které narušují stereotyp všedních dnů a připomínají důležité události života. Tuhle změnu radostně vítají jak dospělí, tak i děti. Mezi nejočekávanější svátky roku patří samozřejmě Vánoce. Ale i ty všední dny pomůžou rozsvítit zavedené rodinné tradice.

Tradice je důkaz, že vše běží, jak má
„Pro děti jsou tradice pilířem jistoty, proto tak rády vyhledávají rituály, vyhovuje jim pravidelné opakování stejných událostí a okamžiků. Samozřejmě si to samy neuvědomují, ale tradice jsou pro ně ujištěním, že všechno běží, jak má, vše je v pořádku. Když se symbióza naruší, dítě může být nejisté, podrážděné a vůbec si neuvědomí, že právě to narušení pravidelnosti ho vykolejilo.
V nejmladším věku může patřit mezi takové jistoty třeba teplé kakao po ránu, pohádka před usnutím nebo nedělní pyžamkové dopoledne,“ říká trenérka plavání a matka Štěpánka Štrougalová, a hned přidává příklad z praxe: „Také dětem vyprávíte jednu pohádku častěji? A zkusili jste někdy pozměnit obsah nebo snad závěr? To jste si vyslechli, že? Děti se hned ozvou a důsledně trvají na té „své“ původní verzi. Žádné inovace neocení,“ směje se maminka 4 dětí, kterou kromě organizačních záležitostí týkajících se provozu centra baví vše kolem dětí, a jak říká, jejich „přirozené výchovy“.

14 nápadů pro inspiraci
„V čase vánočních svátků je prostor pro tradiční činnosti zcela ideální. Ale co ostatní dny v roce? Zamyslete se a zkuste si i v průběhu roku zorganizovat své tradiční nenahraditelné chvilky. Možná nastane období, kdy dětem, zvláště těm dospívajícím, budou určité zvyklosti připadat trapné a budou se nad nimi ofrňovat…, ale uvidíte, že s přibývajícím věkem na ně budou rády vzpomínat a budou je znovu vyžadovat,“ vzkazuje Štěpánka Štrougalová a přidává několik nápadů na rodinné zvyky, které posbírala od svých kamarádek. Můžou být inspirací nejen pro nadcházející svátky.

1. Lesní nadílka
Součástí svátků je zvyklost jít do lesa nazdobit stromeček pro zvířátka a přidat dobrotu do krmítka.

2. Ranní překvapení na Štědrý den
Již ráno se v dětském pokojíčku objeví jeden malinký dárek. Je to taková jistota, že opravdu nastal den D. Ve starším věku se osvědčila malá drobnost při snídani pod prostíráním.

3. Jak to udělat, aby vás děti nechaly 25. 12. ráno dospat
Ráno po Štědrém dnu se objeví pod stromečkem ještě jeden dárek. Většinou je to hra, která děti zabaví na delší dobu. A rodiče si mohou v klidu pospat. Puzzle, stavebnice, stolní hokej…

4. Oslava narozenin s příslibem do budoucna
Každé narozeniny zvou rodiče své dítě do cukrárny. Později do restaurace. A slíbí si, že od 18 let se situace obrátí, a dítě bude zvát do restaurace na své narozeniny zase rodiče.

5. Splněná prázdninová přání 
Asi měsíc před velkými prázdninami je třeba napsat seznam, co by kdo chtěl v jejich průběhu zažít. Píší i rodiče, případně babičky a dědečkové. Nejlépe na velký arch papíru, který se pak vyvěsí na magnety na ledničku. Splněná přání se postupně odškrtávají. Mohou to být malé, ale třeba i velké věci. Navštívit zoo, spát pod širákem, projet se páternosterem – nekonečný výtah…

6. Bratrská pomoc za vysvědčení
„Kamarádce nabídl pro její děti krásnou tradici na den vysvědčení její bratr. Pravidelně v tento slavnostní den bere synovce a neteř do cukrárny. Kdo má samé jedničky, smí si vybrat, co chce. Kdo má nějakou tu známku odlišnou, musí si vymyslet legraci, co si nesmí dát. Třeba – nesmí mít na čokoládovém poháru polevu, musí si objednat pohár bez šlehačky (zvláště výhodné pro děti, které šlehačku nerady). Nakonec si nejvíc legrace užije vždy ten, kdo samé jedničky nemá,“ dává dobrý tip Štěpánka Štrougalová.

7. Narozeniny jako hra na schovávanou
Popřeje se, ale dárky se nepředávají. Jsou schované po bytě nebo po zahradě. Děti milují, když si je mohou hledat.

8. Překvapení před jmeninami
Večer před svátkem najde dítě dárek schovaný pod polštářem.

9. Knedlíkový závod
„O zábavu určitě nebude nouze při tradici, kterou mi prozradili naši přátelé. Spolu se sousedy hrají každoročně tradiční petangový turnaj. Po hře je objednaná restaurace a k jídlu kachna, červené i bílé zelí a knedlíky na několik způsobů. Všichni si pochutnávají. Popíjejí pivečko. Jenom 4 poslední hráči smí, vlastně musí, jíst suché knedlíky a pochutnávat si mohou jen na vodě,“ směje se Štěpánka Štrougalová a dodává, že pro děti je možné tento tip aplikovat třeba na turnaj v šipkách, s tím, že poslední dvou dostanou zmrzlinu přidělenou, zatímco vítězové si ji smějí sami vybrat…

10. Tradice netradičního vaření
Každou první sobotu v měsíci se v kuchyni sejde celá rodina. Vaří se něco opravdu netradičního. Již pár dnů před touto sobotou se ale domluví, co se bude vařit, kdo co bude vařit a kdo k tomu nakoupí potřebné ingredience.

11. Maminčina umělecká sbírka
V rodině mé kamarádky musí k narozeninám maminky každý nakreslit obrázek. Vznikla nádherná sbírka, kterou každý rád listuje.

12. Pyžamková párty
To je rituál, který musí mít úspěch v každé rodině. V měsíci se stanoví jeden den, který se smí trávit úplně celý v pyžamu.

13. Společné čtení
Je určitě těžké najít knihu, která zaujme všechny členy rodiny. Ale když se taková kniha najde, je to zábava nad zábavu. Čtenáři se střídají v čtení nahlas a poslouchá celá rodina. Pokud se zadaří, že se kniha přečte a je i zfilmovaná, je o zábavu na další večer postaráno.

14. Bubáci v peřinách
Tak tomu říkám převlékání peřin se zážitky. Děti svlečou povlečení a než dospěláci povléknou nové povlečení, děti se smějí do povlečení schovat a dělat ze sebe bubáky. Z otravného převlékání peřin se stal vyhledávaný den.

Vánoce vnoučata
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.