Řídíte bezpečně? Zopakujte si hlavní zásady
Pro bezpečnou jízdu je důležité správně se připoutat.

Řídíte bezpečně? Zopakujte si hlavní zásady

29. 12. 2018

Víte, že pátek je nejnebezpečnějším dnem na českých silnicích? Jen v loňském roce se podle statistik stalo v pátek více než 17 000 dopravních nehod, což bylo zhruba o 5000 více než v roce 2011.

Právě rostoucí počet nehod, ale i počtu zraněných a úmrtí byl důvodem spuštění projektu Bezpečný pátek společnosti ŠKODA AUTO.

Jeho cílem je motivovat řidiče, aby ještě více dbali na bezpečí na cestách - věnovali dostatečnou pozornost při řízení a nezapomínali na důležité bezpečnostní zásady jako je správné nastavení sedadel a bezpečnostních pásů. Jaká to jsou?

Začněme u nastavení výšky sedadla. Platí, že mezi hlavou a stropem má zůstat mezera velká minimálně pro zaťatou pěst. Mnoho lidí také zapomíná na seřízení hlavové opěrky, která je důležitá pro ochranu krční páteře. Horní hrana opěrky by měla být ve stejně výšce jako vrchol hlavy. Vzdálenost sedadla řidiče od pedálů nastavte tak, aby při prošlápnutí pedálů byly nohy stále pokrčené v kolenou. Volant byste měli držet v poloze tři čtvrtě na tři, která zajišťuje nejlepší podmínky pro vyhýbací manévry a správné rozbalení airbagu.

Poté je na řadě správné poutání. Pokud má vůz výškově nastavitelné pásy, upravte jejich výšku tak, aby pás přesně přiléhal k tělu. Bezpečnostní pás veďte přes pánevní kosti, ne přes břicho. Nahoře má pás procházet přes rameno, nikoli přes krk.

Patek_grafika.png

V zimních měsících dbejte na to, aby pásy nevedly přes tlusté vrstvy oblečení ale vždy například pod rozepnutou bundou. Jedině tak využijete naplno účinnost pásů. Ta je nižší i v případě, kdy nejsou pásy dostatečně dotažené nebo jsou překřížené. Vyvarujte se vedení pásu přes holou pokožku, při nárazu by totiž mohlo dojít k jejímu popálení. Vyndejte z kapes všechny tvrdé a ostré předměty, jež se v případě nehody stávají potenciální hrozbou. Trochu jiná pravidla platí pro poutání těhotných žen.

Rozhodně není pravda, že by nastávající maminky měly jezdit nepřipoutané. Naopak, správné poutání je v tomto případě důležité dvojnásob. Pás by měl vždy vést pod břichem, mezi prsy a přes střed ramene. Upnutí musí být pohodlné – ani těsné, ani příliš volné. Ke spolehlivé fixaci spodní části pásu pod břichem slouží pomůcka BeSafe Pregnant, která zamezí vysunutí automobilového pásu vzhůru do oblasti břicha.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat také dětem a domácím mazlíčkům. Dítě v autě patří do dětské autosedačky. Platí to pro malé cestující, jejichž hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm. A ačkoliv si to moc lidí neuvědomuje, připoutaný by měl být za jízdy i pes nebo jiné zvíře. Nepřipoutaný domácí mazlíček může svým pohybem polekat řidiče a v případě nehody může zranit sebe i ostatní cestující. Pro malá a střední zvířata je nejlepší box, který je vhodné umístit do zavazadelníku a zajistit proti pohybu. Box musí být dostatečně velký, aby si mohlo zvíře pohodlně lehnout. Dalším způsobem poutání psů je postroj, který se připoutá klasickým bezpečnostním pásem. Možné je také umístit zvíře do zavazadlového prostoru. Zde je nutná síť nebo mříž, která zajistí bezpečnost posádky uvnitř vozu. Například velkému psovi je vhodné pořídit speciální klec.

Na správné nastavení sedadel a bezpečné poutání se můžete podívat také zde:

 

 

Více informací o projektu Bezpečný pátek najdete zde: https://www.bezpecnypatek.cz/

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
SKO_BP_infography_v1.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%